Wzmacniacz WiFi

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 25, 2018 7:53 pm

Witam
Pisze z prośbą czy byłby ktoś w stanie dla sonoff th16 napisać oprogramowanie które wzmocniło by sygnał WiFi mam go na podwórku daleko od routera i sygnał odbiera bez problemu ale dalej mam szopkę i tam niestety zasięgu już nie ma. Ja wiem że wifi jest zapchane różnymi sieciami(akurat w tym miejscu telefon nie znajduje żadnej innej) ale bardzo by mi to pomogło bo nie musiał bym montować wzmacniacza sygnału czyli defakto jeszcze jednego urządzenia. Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Aug 25, 2018 8:14 pm

Antena zewnętrzna?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 25, 2018 8:27 pm

chodzi ci o antene w routerze to anten się nie da rozkręcić a sonoffa nie przerabiałem jest kwestia żeby przedłużyć sygnał o max 5 metrów i ściane na jeden pustak może nawet i same 5 metrów by mi wystarczyło.
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Aug 25, 2018 8:40 pm

Zamiast sonoffa użyj esp 07, tam możesz podłączyć zewnetrzna antenę, a ta co jest na pokładzie ponoć tez duzo lepiej zbiera niż te które sa na druku jak w sonofie czy esp12. Sam tego jeszcze nie potwierdziłem, ale na dniach będę robił testy bo mam założonego wemosa z softem incan w garażu i raz łapie zasięg a raz go gubi. Wystarczy otworzyć drzwi i już jest ok. Mam zamiar wsadzić tam esp07 z zewnetrzna antena i zobaczę czy to pomoże
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 25, 2018 8:48 pm

No wiem ale to rozwiązanie było by dla mnie dużo łatwiejsze niż składać urządzenie samemu docelowo nawet kilka. Poza tym cieszył bym się wifi na laptopie i telefonie na leżaczku:) w sumie telefon to nie problem bo w nim mam internet LTE ale w laptopie już takich luksusów nie mam. Gdybym tam miał zasięg to wreszcie nie musiał bym chodzić wyłączać pompki w oczku wodnym. Głupie parę metrów a robi taką różnice:(
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Aug 25, 2018 8:56 pm

Chcesz mieć zasięg dla laptopa z th16???
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sat Aug 25, 2018 9:02 pm

No to by była bajka choć nie wiem czy tak się da:/ najbardziej chodziło by mi o sonoff które jest 5m dalej ale za szopką patrząc od routera a widzi się z tym th16 który łapie zasięg bez poroblemu.
User avatar
shimano73
Posts: 824
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 26, 2018 4:14 am

Istnieje oprogramowanie-firmware które z zwyklego esp8266 robi repeater sam kiedyś testowałem i działa.
pierwszy lepszy : https://www.instructables.com/id/POWERF ... -NODE-MCU/
Pewnie można by jakiegoś sonnof'a przerobić na wzmacniacz wifi
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6239
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Aug 26, 2018 8:38 am

Z doświadczenia zamontuj dedykowany repeater...
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Sun Aug 26, 2018 9:26 am

shimano73 wrote:
Sun Aug 26, 2018 4:14 am
Istnieje oprogramowanie-firmware które z zwyklego esp8266 robi repeater sam kiedyś testowałem i działa.
pierwszy lepszy : https://www.instructables.com/id/POWERF ... -NODE-MCU/
Pewnie można by jakiegoś sonnof'a przerobić na wzmacniacz wifi
No tak ale jak to wgram to przekaźnik z suplą mi nie będzie działał i czujnik temperatury. Myślałem że wystarczy dopisać parę linijek kodu do obecnego firmaware i będzie działał. Niestety nie znam się na tym i nawet nie wiem jak duży nakład pracy trzeba włożyć żeby coś takiego zrobić.
pzygmunt wrote:
Sun Aug 26, 2018 8:38 am
Z doświadczenia zamontuj dedykowany repeater...
Mam repeater który mi leży w domu nieużywany ale to bym musiał dać tam kolejny klamor zresztą ten wzmacniacz z netgara to działa kiepsko, powiem nawet bardzo kiepsko. W domu miał problem żeby nawet przez jedną ścianę przesłać sygnał. Gorzej to już chyba nie będzie.
Post Reply