Wzmacniacz WiFi

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
grzegorzmcewp
Posty: 103
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

sob sie 25, 2018 7:53 pm

Witam
Pisze z prośbą czy byłby ktoś w stanie dla sonoff th16 napisać oprogramowanie które wzmocniło by sygnał WiFi mam go na podwórku daleko od routera i sygnał odbiera bez problemu ale dalej mam szopkę i tam niestety zasięgu już nie ma. Ja wiem że wifi jest zapchane różnymi sieciami(akurat w tym miejscu telefon nie znajduje żadnej innej) ale bardzo by mi to pomogło bo nie musiał bym montować wzmacniacza sygnału czyli defakto jeszcze jednego urządzenia. Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 586
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob sie 25, 2018 8:14 pm

Antena zewnętrzna?
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
grzegorzmcewp
Posty: 103
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

sob sie 25, 2018 8:27 pm

chodzi ci o antene w routerze to anten się nie da rozkręcić a sonoffa nie przerabiałem jest kwestia żeby przedłużyć sygnał o max 5 metrów i ściane na jeden pustak może nawet i same 5 metrów by mi wystarczyło.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob sie 25, 2018 8:40 pm

Zamiast sonoffa użyj esp 07, tam możesz podłączyć zewnetrzna antenę, a ta co jest na pokładzie ponoć tez duzo lepiej zbiera niż te które sa na druku jak w sonofie czy esp12. Sam tego jeszcze nie potwierdziłem, ale na dniach będę robił testy bo mam założonego wemosa z softem incan w garażu i raz łapie zasięg a raz go gubi. Wystarczy otworzyć drzwi i już jest ok. Mam zamiar wsadzić tam esp07 z zewnetrzna antena i zobaczę czy to pomoże
grzegorzmcewp
Posty: 103
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

sob sie 25, 2018 8:48 pm

No wiem ale to rozwiązanie było by dla mnie dużo łatwiejsze niż składać urządzenie samemu docelowo nawet kilka. Poza tym cieszył bym się wifi na laptopie i telefonie na leżaczku:) w sumie telefon to nie problem bo w nim mam internet LTE ale w laptopie już takich luksusów nie mam. Gdybym tam miał zasięg to wreszcie nie musiał bym chodzić wyłączać pompki w oczku wodnym. Głupie parę metrów a robi taką różnice:(
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sie 25, 2018 8:56 pm

Chcesz mieć zasięg dla laptopa z th16???
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
grzegorzmcewp
Posty: 103
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

sob sie 25, 2018 9:02 pm

No to by była bajka choć nie wiem czy tak się da:/ najbardziej chodziło by mi o sonoff które jest 5m dalej ale za szopką patrząc od routera a widzi się z tym th16 który łapie zasięg bez poroblemu.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 969
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sie 26, 2018 4:14 am

Istnieje oprogramowanie-firmware które z zwyklego esp8266 robi repeater sam kiedyś testowałem i działa.
pierwszy lepszy : https://www.instructables.com/id/POWERF ... -NODE-MCU/
Pewnie można by jakiegoś sonnof'a przerobić na wzmacniacz wifi
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7377
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sie 26, 2018 8:38 am

Z doświadczenia zamontuj dedykowany repeater...
grzegorzmcewp
Posty: 103
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

ndz sie 26, 2018 9:26 am

shimano73 pisze:
ndz sie 26, 2018 4:14 am
Istnieje oprogramowanie-firmware które z zwyklego esp8266 robi repeater sam kiedyś testowałem i działa.
pierwszy lepszy : https://www.instructables.com/id/POWERF ... -NODE-MCU/
Pewnie można by jakiegoś sonnof'a przerobić na wzmacniacz wifi
No tak ale jak to wgram to przekaźnik z suplą mi nie będzie działał i czujnik temperatury. Myślałem że wystarczy dopisać parę linijek kodu do obecnego firmaware i będzie działał. Niestety nie znam się na tym i nawet nie wiem jak duży nakład pracy trzeba włożyć żeby coś takiego zrobić.
pzygmunt pisze:
ndz sie 26, 2018 8:38 am
Z doświadczenia zamontuj dedykowany repeater...
Mam repeater który mi leży w domu nieużywany ale to bym musiał dać tam kolejny klamor zresztą ten wzmacniacz z netgara to działa kiepsko, powiem nawet bardzo kiepsko. W domu miał problem żeby nawet przez jedną ścianę przesłać sygnał. Gorzej to już chyba nie będzie.
ODPOWIEDZ