Moduły ESP - alternatywa kablowa LAN

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

ndz wrz 02, 2018 4:23 pm

Witam, mam pytanie i w sumie pomysł do tutejszych programistów w sprawie jednego ważnego drobiazgu, który pewnie nie jednemu użytkownikowi troszkę by ułatwił życie.

Problem polega na BRAKu małego modułu w wersji kablowej LAN, którym można by zastąpić wersje radiowe. Wiadomo, że można zastosować Arduino ale w tym sęk by to było coś jak najmniejszego.

Znalazłem u chińczyka taki moduł:

https://www.aliexpress.com/item/-/32875 ... 2e0e10ELvz

Jest pewnie więcej użytkowników z problemem jaki mam ja - moduły radiowe mają zbyt słaby zasięg, a antena zewnętrzna na zewnątrz puszki instalacyjnej nie wygląda najlepiej.

W moim przypadku moduł inCan od kolegi Espablo (do sterowania bram garażowych) mam w wielkiej rozdzielnicy w ścianie gdzie również mam całe sterowanie bramami oraz switch LAN z wolnym kanałem do dyspozycji. Rozdzielnica jest metalowa więc dodatkowo osłabia sygnał przez nią przechodzący z routera który jest 2 ściany dalej. Efektem tego jest bardzo słaby zasięg modułu i częste przerywanie przez co nie mogę otworzyć bram.

Można to rozwiązać na 2 sposoby:
1. Router z siecią Wifi wewnątrz rozdzielnicy TYLKO do tego jednego modułu. Sposób jak najbardziej działający, ale jakże wręcz śmieszny i nieekonomiczny.
2. Moduł sterowania bramami w wersji kablowej podłączony do switcha


Czy jest w planach zastosowanie w supli jakichś prostych modułów w wersji przewodowej, jak chociażby ten gotowy z dwoma przekaźnikami jaki podałem w linku wyżej?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr wrz 05, 2018 7:25 pm

No przydało by się coś takiego
Filo301
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

pt paź 19, 2018 9:44 pm

ENC28J60 powinien się sprawdzić ale zabiera dużo portów GPIO.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt paź 19, 2018 9:48 pm

Może prościej wstawić Tendę za 30 zł...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

sob paź 20, 2018 5:30 pm

Może i prościej, ale jak w temacie. Poza maliną i dedykowanym sprzętowym rozszerzeniem nie ma alternatywy. Wifi jest zawodne, kabel to kabel. Dużo ludzi przy budowie nowego domu, ciągnie masę kabli do jednej rozdzielnicy, z reguły w miejscu gdzie słaby jest zasięg wifi (np. piwnica). Dlatego przydało by się coś prostego z RJ45.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob paź 20, 2018 6:56 pm

Jest tyle klonów arduino, że można coś wybrać, ew. wzorem InCan zrobić własny moduł...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

sob paź 20, 2018 7:22 pm

slawek pisze:
sob paź 20, 2018 6:56 pm
Jest tyle klonów arduino, że można coś wybrać, ew. wzorem InCan zrobić własny moduł...
Owszem - można zrobić własny moduł o ile ktoś ma pojęcie w programowaniu. Płytkę w Eagle bym sobie może i zaprojektował, ale co z tego jak nie wiem jakich elementów użyć i jak napisać program do mikrokontrolera który będzie się komunikował po LANie z Suplą...

Stąd było moje pierwsze pytanie, czy ktoś już "ugryzł" ten temat i propozycja gotowego układu od Chińczyka który najprawdopodobniej trzeba by było jedynie oprogramować
Filo301
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

wt paź 23, 2018 11:22 pm

feszter pisze:
sob paź 20, 2018 5:30 pm
Dlatego przydało by się coś prostego z RJ45.
Może też być rs485 lub can.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 6:13 am

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr paź 24, 2018 8:26 pm

slawek pisze:
śr paź 24, 2018 6:13 am
Może to:
https://forbot.pl/blog/wesp32-zasilanie ... et-id28701
ten układ wygląda obiecująco :-) Gdyby tylko został oprogramowany w suplę to można by się było pokusić o drugą PCB z przekaźnikami oraz złączami wejść/wyjść z góry w formie kanapki. Nadal będzie to wielkie (w porównaniu z tym co podesłałem w pierwszym poście) ale i tak mniejsze od Arduino...

Skoro siedzi tam układ ESP32 to supla powinna chyba po drobnych modyfikacjach działać, lecz jak wygląda kwestia połączenia z siecią? Czy obecne kompilacje supli (po dopasowaniu pod układ) powinny od razu działać po kablu po wgraniu czy będą działać tylko radiowo?

Mi by taki moduł był wręcz idealny, gdyż tam gdzie mam sterowniki od bram i wolne miejsce w switchu, jest również zasilania POE (switch z POE)

Teraz tylko kwestia gdzie te moduły kupić oraz by wypowiedział się ktoś kto programuje w supli :-)
ODPOWIEDZ