Moduły ESP - alternatywa kablowa LAN

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 9:02 pm

Myślę, że pod Arduino IDE zadziała...
Podobny jest w drodze do mnie - ale bez LAN - potestujemy...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Filo301
Posty: 37
Rejestracja: pt paź 05, 2018 5:50 pm
Lokalizacja: Olkusz

ndz paź 28, 2018 6:26 am

mareks6 pisze:
śr paź 24, 2018 8:26 pm
slawek pisze:
śr paź 24, 2018 6:13 am
Może to:
https://forbot.pl/blog/wesp32-zasilanie ... et-id28701
ten układ wygląda obiecująco :-) Gdyby tylko został oprogramowany w suplę to można by się było pokusić o drugą PCB z przekaźnikami oraz złączami wejść/wyjść z góry w formie kanapki. Nadal będzie to wielkie (w porównaniu z tym co podesłałem w pierwszym poście) ale i tak mniejsze od Arduino...

Skoro siedzi tam układ ESP32 to supla powinna chyba po drobnych modyfikacjach działać, lecz jak wygląda kwestia połączenia z siecią? Czy obecne kompilacje supli (po dopasowaniu pod układ) powinny od razu działać po kablu po wgraniu czy będą działać tylko radiowo?

Mi by taki moduł był wręcz idealny, gdyż tam gdzie mam sterowniki od bram i wolne miejsce w switchu, jest również zasilania POE (switch z POE)

Teraz tylko kwestia gdzie te moduły kupić oraz by wypowiedział się ktoś kto programuje w supli :-)
Będzie dedykowana biblioteka dla esp32
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

czw gru 27, 2018 12:11 pm

Witam
Czy coś sie ruszyło w kwestii supli na kablu bez wifi? Czy jest jakakolwiek opcja żeby przekaźnikiem/ami sterować bez wifi, jakieś arduino / Ethernet Shield ? Moze jeszcze coś innego ?
Będe wdzięczny za jakieś podpowiedzi
pozdrawiam
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7636
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw gru 27, 2018 1:30 pm

dawidd pisze:
czw gru 27, 2018 12:11 pm
Witam
Czy coś sie ruszyło w kwestii supli na kablu bez wifi? Czy jest jakakolwiek opcja żeby przekaźnikiem/ami sterować bez wifi, jakieś arduino / Ethernet Shield ? Moze jeszcze coś innego ?
Będe wdzięczny za jakieś podpowiedzi
pozdrawiam
Arduino + ethernet shield masz do dyspozycji od początku projektu.
ODPOWIEDZ