Sterowanie kotłem gazowym "Sterownik pokojowy"

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Dec 12, 2018 6:52 pm

rav.b wrote:
Wed Dec 12, 2018 6:21 pm
Zgadzam się z @steelworks:
"Najlepszym rozwiązaniem byłoby regulowanie zadanej temperatury na kotle w zależności od różnicy między temperaturą zadaną, a zmierzoną w pomieszczeniu."
W przypadku ogrzewania podłogowego nie do końca zgadzam się z wami... ale chętnie poznam argumenty fachowców.
Moim zdaniem temp. czynnika podawanego na podłogi powinna być stała, a regulujemy tylko przepływ.
Mam termostatyczny zawór trójdrożny zasilający podłogówki i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie, a do sterowania jest pompa i zawory na "pętlach".
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Wed Dec 12, 2018 8:19 pm

No to w czym problem włączasz skrypty kolegi fracz ustawiasz jaka ma być temperatura w pomieszczeniu z czujnikiem a przekaźnik odwala robotę za ciebie czyli załącza lub wyłącza grzanie
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Dec 12, 2018 10:36 pm

Dokładnie tak mam zrobione ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
steelworks
Posts: 7
Joined: Wed Jul 11, 2018 9:17 pm

Thu Dec 13, 2018 6:50 am

slawek wrote:
Wed Dec 12, 2018 6:52 pm
rav.b wrote:
Wed Dec 12, 2018 6:21 pm
Zgadzam się z @steelworks:
"Najlepszym rozwiązaniem byłoby regulowanie zadanej temperatury na kotle w zależności od różnicy między temperaturą zadaną, a zmierzoną w pomieszczeniu."
W przypadku ogrzewania podłogowego nie do końca zgadzam się z wami... ale chętnie poznam argumenty fachowców.
Moim zdaniem temp. czynnika podawanego na podłogi powinna być stała, a regulujemy tylko przepływ.
Mam termostatyczny zawór trójdrożny zasilający podłogówki i bardzo sobie chwalę takie rozwiązanie, a do sterowania jest pompa i zawory na "pętlach".
Ja fachowcem nie jestem, ale ogrzewanie sam przerabiałem z "ekogrochu" na kondensat :)
Według ogólnodostępnej wiedzy, kocioł kondensacyjny ma tym większą sprawność im na niższej temperaturze pracuje (szczególnie chodzi o temp powrotu), więc zbijanie temperatury zaworem trójdrogowym wydaje się marnotrawstwem.
Nowe kotły mają wbudowane pompy obiegowe sterowane sygnałem PWM i same dostosowują przepływ.
Mi chodzi o to aby po nagrzaniu pomieszczenia nie wyłączać nagle podłogówki (czy to przez wyłączenie kotła, czy zamknięcie siłownika pętli) tylko obniżyć temp na kotle do np 30 stopni i tak podtrzymywać.
Działające w domu: ESP-01 - sterowanie bramą garażową, Sonoff 4Ch pro - brama, furtka, lampki świąteczne na zewnątrz :), WeMos D1 mini - pomiar z DHT22 i wyświetlanie na OLED, WeMos D1 mini - Supla Button, NodeMCU - sterowanie CO i CWU
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Dec 13, 2018 2:57 pm

steelworks wrote:
Thu Dec 13, 2018 6:50 am
Ja fachowcem nie jestem, ale ogrzewanie sam przerabiałem z "ekogrochu" na kondensat :)
Według ogólnodostępnej wiedzy, kocioł kondensacyjny ma tym większą sprawność im na niższej temperaturze pracuje (szczególnie chodzi o temp powrotu), więc zbijanie temperatury zaworem trójdrogowym wydaje się marnotrawstwem.
Nowe kotły mają wbudowane pompy obiegowe sterowane sygnałem PWM i same dostosowują przepływ.
Mi chodzi o to aby po nagrzaniu pomieszczenia nie wyłączać nagle podłogówki (czy to przez wyłączenie kotła, czy zamknięcie siłownika pętli) tylko obniżyć temp na kotle do np 30 stopni i tak podtrzymywać.
Zgoda, jeśli chodzi tylko o ogrzewanie podłogowe i tylko piecem kondensacyjnym - ale pompa PWM działa z zaworami termostatycznymi, co przy podłogówce jest wg mnie niezbyt wykonalne (taki zawór musiałby być w każdym pomieszczeniu...) a my sterujemy elektrotermicznymi, które pozwalają na regulację z dokładnością lepszą niż 1 stopień. Mam 2 piece: gaz i ekogroszek, a CO też mam mieszane - kilka grzejników i kilka podłogówek - i pompa z PWM-em nic by mi nie dała, bo nie ogarnąłbym temperatury w pomieszczeniach z podłogówką. Zawór termostatyczny zamontowany w skrzynce rozdzielczej podłogówek służy raczej do zabezpieczenia podłogi przed przegrzaniem niż do regulacji temperatury, co innego elektrotermiczny sterowany termometrem z pomieszczenia. Mógłby być oczywiście też sterowany PWM-em, ale to już byłoby "dzielenie włosa na czworo"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
rav.b
Posts: 48
Joined: Mon Nov 26, 2018 9:09 am
Location: Kraków/Lipnica Mała

Fri Dec 14, 2018 9:05 am

Można w roli sterowani kotłem wykorzystać moduł ROW-01 (jako alternatywa zaproponowanego Wemos D1) + moduł z termostatem?

Jak na załączonym rysunku (z instrukcji obsługi kotła):
a. brak mostka pomiędzy L i 14
b. podłączenie zamiast zworki (w kotle) wyjść/wejść 14 i 11
Attachments
junkers_8.jpg
junkers_8.jpg (608.77 KiB) Viewed 901 times
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
User avatar
steelworks
Posts: 7
Joined: Wed Jul 11, 2018 9:17 pm

Mon Dec 17, 2018 10:33 am

Można tak to podłączyć, ale cena ROW-01 jest dziesięciokrotnie wyższa od wemosa z przekaźnikiem.
Zauważ, że twój piec ma też wejście OpenTherm (OTM) tak jak w Termecie na tym samym złączu co regulator on/off.
Działające w domu: ESP-01 - sterowanie bramą garażową, Sonoff 4Ch pro - brama, furtka, lampki świąteczne na zewnątrz :), WeMos D1 mini - pomiar z DHT22 i wyświetlanie na OLED, WeMos D1 mini - Supla Button, NodeMCU - sterowanie CO i CWU
sdsi
Posts: 112
Joined: Tue Nov 14, 2017 10:20 am

Mon Dec 17, 2018 11:24 am

steelworks wrote:
Wed Dec 12, 2018 11:59 am

Większość współczesnych kotłów ma możliwość sterowania przez interfejs OpenTherm (w tym krajowej produkcji Termet).
Kolega Ihor Melnyk rozgryzł temat interfejsu i biblioteki do Arduino ( https://github.com/ihormelnyk/opentherm_library ).
Wykonałem taki interfejs (koszt kilka PLN) i tutorial z biblioteki u mnie działa bezbłędnie (odczytuje i ustawia parametry na kotle Termet EcoCondens Crystal II).
20181211_191500.jpg
Hej,

mam dwa pytania:

- czy ten adapter trzeba samodzielnie wykonać czy też można gdzieś go kupić?
- czy arduino wraz z tym adapterem jest w stanie odczytać i ustawić wszystko to co natywny sterownik OpenTherm (np. OPEN-THERM CR11011)?

będę wdzięczny za odpowiedź, :)
kamaz8
Posts: 39
Joined: Fri Jun 30, 2017 12:03 pm

Mon Dec 17, 2018 1:19 pm

tu masz cene adaptera, kod i filmik jak to zrobić na esp
rhttp://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
sdsi
Posts: 112
Joined: Tue Nov 14, 2017 10:20 am

Tue Dec 18, 2018 9:25 am

kamaz8 wrote:
Mon Dec 17, 2018 1:19 pm
tu masz cene adaptera, kod i filmik jak to zrobić na esp
rhttp://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
Dziękuję
Post Reply