Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sat Dec 29, 2018 12:49 pm

leo wrote:
Sat Dec 29, 2018 9:47 am
Witam,

Mam pytanie jak uruchomić scenę po czujniku otwarcia bramy ? Zrobiłem scenę która w warunku ma sprawdzanie czujnika otwarcia bramy "{{state(19xxxxx).hi}}". Przy ręcznym wywołaniu sceny wszytko działa. Chciałbym uzyskać efekt ze scena się uruchamia automatycznie po zmianie stanu czujnika z zamknięta na otwarta (przypadek otwarcia bramy z pilota )
Potrzebuje czegoś takiego samego :
otwieram RĘCZNIE bramę garażową (nie z aplikacji, po prostu otwieram drzwi garażowe) przy których jest podpięty czujnik otwarcia - co powoduje załączenie oświetlenia w garażu i wyłączenie tego oświetlenia kiedy zamknę z powrotem drzwi garażowe.
Jak to ugryźć w tych scenach?
wsosniak
Posts: 337
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Dec 29, 2018 1:05 pm

leo wrote:
Sat Dec 29, 2018 9:47 am
Witam,

Mam pytanie jak uruchomić scenę po czujniku otwarcia bramy ? Zrobiłem scenę która w warunku ma sprawdzanie czujnika otwarcia bramy "{{state(19xxxxx).hi}}". Przy ręcznym wywołaniu sceny wszytko działa. Chciałbym uzyskać efekt ze scena się uruchamia automatycznie po zmianie stanu czujnika z zamknięta na otwarta (przypadek otwarcia bramy z pilota )
Jeśli dobrze Ciebie rozumiem , to chcesz automatycznie zamykać bramę , wtedy kiedy ktoś ją otworzy na pilocie . Ale wg mnie (chyba że się mylę) to nie rozróżnisz przypadkowego otwarcia bramy pilotem od celowego otwarcia bramy ( czy to z pilota czy z aplikacji) .

Gdybyś był te otwarcia w stanie rozróżnić to może powiadomienia Ci to załatwią ? tam mozesz wywołać scenę jako akcję powiadomienia :
Attachments
1.png
1.png (55.29 KiB) Viewed 1292 times
1.png
1.png (42.75 KiB) Viewed 1292 times
Lechu_
Posts: 149
Joined: Tue Oct 11, 2016 5:41 pm

Sat Dec 29, 2018 1:23 pm

Wydaje mi się że @leo potrzebuje tego co ja. Fizyczne otwarcie bramy (zmiana statusu czujnika) wywoła reakcje np. włączy światło.
Nie wiem czy do takich akcji nie trzeba poczekać na "wydarzenia"
wsosniak
Posts: 337
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Dec 29, 2018 5:30 pm

Lechu_ wrote:
Sat Dec 29, 2018 1:23 pm
....
Nie wiem czy do takich akcji nie trzeba poczekać na "wydarzenia"
raczej tak . Ale tu by się musiał @fracz wypowiedzieć

@fracz ? z innej beczki : mam jeszcze taki pomysł aby przygotować scenę : jeśli jestem w domu (np warunek na bazie otwartych rolet) -> włącz oświetlenie . Scena prosta do stworzenia ale chciałbym tą scenę wywołać z harmonogramu ,kiedy jest zachód słońca. da się to teraz jakoś ogarnąć ? czy czekamy na sceny w cloud 2.4 ktore bedzie mozna wywołać z harmonogramu ? zakładam że się bedzie dało :)
leo
Posts: 12
Joined: Thu Jun 28, 2018 10:55 am

Sun Dec 30, 2018 10:47 am

Dokładnie chodzi mi o to samo co koledze @Lechu_ Zmiana stanu czujnika otwarcia bramy wywołuje scenę. Czyli rozumiem ze na chwile obecna nie jest to wykonalne ?. Chyba ze kolega @fracz coś podpowie :)
mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Sun Dec 30, 2018 6:00 pm

u mnie sprawdza z przeskokami czasowymi od czego to zależy ? mam powiadomienie co minutę */1 16-23,0-6 * * *
roleta Jeśli roleta jest otwarta lub prawie otwarta
{{state(1234).shut < 98}}


Dziś o 18:53 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
Dziś o 18:48 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
Dziś o 18:43 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
Dziś o 18:42 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
Dziś o 18:41 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono

a tu roleta była zamknięta a dostałem powiadomienie

Dziś o 18:41 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
Dziś o 18:40 Wyświetlono powiadomienie: Roleta drzwi balkonowe otwarta / Roleta drzwi otwarta
Dziś o 18:40 Wypowiedziano powiadomienie: Roleta drzwi balkonowe otwarte
Dziś o 18:39 Sprawdzanie stanu powiadomienia: nie wyświetlono
User avatar
fracz
Posts: 1600
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon Dec 31, 2018 8:29 am

wsosniak wrote:
Sat Dec 29, 2018 5:30 pm
Lechu_ wrote:
Sat Dec 29, 2018 1:23 pm
....
Nie wiem czy do takich akcji nie trzeba poczekać na "wydarzenia"
raczej tak . Ale tu by się musiał @fracz wypowiedzieć
Tak, to są zdarzenia. Ale coś kombinujemy powoli by i to było możliwe.
wsosniak wrote:
Sat Dec 29, 2018 5:30 pm
@fracz ? z innej beczki : mam jeszcze taki pomysł aby przygotować scenę : jeśli jestem w domu (np warunek na bazie otwartych rolet) -> włącz oświetlenie . Scena prosta do stworzenia ale chciałbym tą scenę wywołać z harmonogramu ,kiedy jest zachód słońca. da się to teraz jakoś ogarnąć ? czy czekamy na sceny w cloud 2.4 ktore bedzie mozna wywołać z harmonogramu ? zakładam że się bedzie dało :)
Musiałbym powtórzyć harmonogramy w skryptach a nie bardzo mi się chce. Choć te obecne "powiadomienia" są trochę cykliczne... Pomyślę czy da się to mądrze zrobić.
wsosniak
Posts: 337
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Mon Dec 31, 2018 9:07 am

fracz wrote:
Mon Dec 31, 2018 8:29 am
wsosniak wrote:
Sat Dec 29, 2018 5:30 pm
@fracz ? z innej beczki : mam jeszcze taki pomysł aby przygotować scenę : jeśli jestem w domu (np warunek na bazie otwartych rolet) -> włącz oświetlenie . Scena prosta do stworzenia ale chciałbym tą scenę wywołać z harmonogramu ,kiedy jest zachód słońca. da się to teraz jakoś ogarnąć ? czy czekamy na sceny w cloud 2.4 ktore bedzie mozna wywołać z harmonogramu ? zakładam że się bedzie dało :)
Musiałbym powtórzyć harmonogramy w skryptach a nie bardzo mi się chce. Choć te obecne "powiadomienia" są trochę cykliczne... Pomyślę czy da się to mądrze zrobić.
Jak dla mnie to nie ma ciśnienia żeby jeszcze extra harmonogramy w skryptach dorabiać . Lepiej skupić się na tym , aby sceny w wersji 2.4 clouda zrobić tak jak masz obecnie zrobione na www.fracz.com i dodatkowo pomyśleć o tym aby te sceny (lub linki bezpośrednie do tych scen) można też było wywoływać z harmonogramów cloud-a (tak jak obecnie kanały i grupy kanałów można wywoływać w wersji 2.3 z harmonogramu clouda). Wtedy będzie full wypas w cloudzie:)
akir
Posts: 111
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Mon Dec 31, 2018 10:37 am

Zauważyłem że po aktualizacji i dodaniu warunków posypały się odpowiedzi np świateł.
Wcześniej jak włączał światło nad tv-- odpowiadał światło nad telewizorem zaświecone, teraz odpowiada że jest zgaszone

światło nad telewizorem {{state(1849).on ? "zaświecone" : "zgaszone"}}

Da się to naprawić?
Mogę usunąć sprawdzanie i sam wpisać co chce, lecz wcześniej działało to bez problemu
User avatar
elhenio
Posts: 65
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Mon Dec 31, 2018 11:11 am

Mam podobną sytuację...
W odpowiedzi wpisałem dwa stany. po wykonaniu sceny "zapal dwie lampy" odpowiedź jest: jedna świeci, druga nie świeci... fizycznie obie świecą.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Post Reply