Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mako967
Posts: 33
Joined: Mon Jul 09, 2018 8:48 pm

Mon Apr 15, 2019 7:32 pm

Kolego, a może znasz odpowiedź na mój problem :D mam dwa termometry, jeden na zewnątrz, drugi w domu. Termometr w domu steruje piecem,ale chciałbym wprowadzić warunek, że jak temperatura na zewnątrz jest ponad powiedzmy 20 stopni, to wtedy zmienia mi się profil niezależnie od temperatury wewnątrz. Kurcze nie potrafię tego ogarnąć. Można sterować tym za pomocą scen, ale one nie wykonują się cyklicznie. No albo ja nie wiem, że miga być wykonywane, sprawdzane cyklicznie.
wsosniak
Posts: 272
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Mon Apr 15, 2019 8:43 pm

mako967 wrote:
Mon Apr 15, 2019 7:32 pm
.... Można sterować tym za pomocą scen, ale one nie wykonują się cyklicznie. ....
Wg mojej wiedzy nie da sie : scen nie uruchomisz cyklicznie ani z harmonogramów supli ani z supla script bo tam wogóle nie ma takiego mechanizmu.
Na teraz , sceny możesz wywoływać używając zewnetrzenych mechanizmów uruchamianiascen ( URL-li do tych scen) np z IFTTT (w IFTTT najczęściej sie da wywołać co 15 min) - piszę o IFTTT bo z niego korzystam , bo nie mam potrzeby częstszego wywoływania scen. Ale pewno są też automaty ktore to potrafią robić na linux-ie czy tez windows-ie

@fracz - jak widzisz , zapotrzebowanie na cloud ver 2.4 (tzn sceny w cloud) jest coraz wieksze :)
Last edited by wsosniak on Mon Apr 15, 2019 8:48 pm, edited 2 times in total.
mako967
Posts: 33
Joined: Mon Jul 09, 2018 8:48 pm

Mon Apr 15, 2019 8:47 pm

U mnie raczej te rozwiązanie się nie sprawdzi. Najlepiej jak by było niezależne od żadnego innego serwisu oprócz supli i supli fracz. Tak żeby zrobić i zapomnieć. Ale dzięki za odzew. Poczekam na kolegę frącza :D
Gucio2607.
Posts: 379
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Tue Apr 16, 2019 9:09 am

wsosniak wrote:
Mon Apr 15, 2019 7:13 pm
[quote=Gucio2607. post_id=39956 time=1555352958 user_

Światło wyłączone pomiędzy zachodem i wschodem słońca ma być?

{{(not state(1).on and time() > sunsetTime()) or (not state(1).on and time() < sunriseTime() ) }}

lub

{{not state(1).on and ( time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime() ) }}
Działa.. dziękuję
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
wotysko
Posts: 1
Joined: Tue Apr 30, 2019 8:34 pm

Tue Apr 30, 2019 8:46 pm

Witam,

Chciał bym ustawić suple tak aby sterowała rolety , czyli musi wyłączyć jeden przycisk gdy drugi zostanie uruchomiony .
Taki był zainstalowany wcześniej https://drive.google.com/file/d/1mjx5hI ... sp=sharing
Probowalem uzyc fracz scripts i ustawic takie warunki ale kiedy naciskalem jeden przelacznik drugi sie nie wylaczal i silnik zaczynal sie trzec.
Image
Image
piotrh94
Posts: 11
Joined: Tue Sep 18, 2018 11:40 pm

Wed May 15, 2019 7:55 pm

Chciałem dzisiaj zacząć moją przygodę z warunkami i utworzyłem scenę, która miała za zadanie włączenie światła gdy zostanie włączone inne światło. Więc ustawiam nazwę, kanał i akcję oraz warunek {{state(- - - -).on}}. Zapisuję i nic, co robię źle proszę pomóżcie ;).
User avatar
fracz
Posts: 1454
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Mon May 20, 2019 10:08 am

Warunek sceny w skryptach określa czy akcje powinny się wykonać w momencie wykonywania sceny a nie wyzwolenie sceny gdy warunek jest spełniony.
Post Reply