Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt mar 10, 2020 3:18 pm

wsosniak pisze:
wt mar 10, 2020 4:59 am
na pierwszej stronie tego wątku to masz:

state(19330).connected
dziękuję
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt mar 10, 2020 10:07 pm

Wracając do swojego poprzedniego posta, dziś sytuacja znowu się powturzyla wybija godzina 23 i znowu pokazuje że warunek jest spełniony mimo tego że faktycznie nie jest. Czy jest w nim jakiś błąd że tak się dzieje? fracz czy mógłbyś zerknąć o co chodzi?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt mar 10, 2020 10:33 pm

PuteR pisze:
wt mar 10, 2020 10:07 pm
Wracając do swojego poprzedniego posta, dziś sytuacja znowu się powturzyla wybija godzina 23 i znowu pokazuje że warunek jest spełniony mimo tego że faktycznie nie jest. Czy jest w nim jakiś błąd że tak się dzieje? fracz czy mógłbyś zerknąć o co chodzi?
A nie musisz czasem wstawić tam gdzieś jakichś nawiasów?
Zobacz, że taki pseudo kod

Kod: Zaznacz cały

stan.ON and not stan.ON and czas > zachód or czas+60 <= wschód
zawsze jest prawdziwy kiedy czas+60<=wschód a wszystko co z and nie ma znaczenia.

Nie wiem co chcesz uzyskać, bo nie czytałem wstecz postów, ale już taki pseudo kod

Kod: Zaznacz cały

stan.ON and nie stan.ON and (czas > zachód or czas+60 <= wschód)
zadziała tylko wtedy kiedy pierwszy stan jest ON i drugi OFF i czas mieści się w zakresie ;)
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 760
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt mar 10, 2020 11:08 pm

lesny8 dzięki wyglada na to że masz rację, nawiasy załatwiły sprawę. Chociaż i tak dziwne że pomimo nie spełnienia warunku na jednym z kanałów cały warunek był spełniony dopiero po godzinie 23, przed tą godziną było prawidłowo. Najważniejsze że działa :D
augusto
Posty: 31
Rejestracja: ndz gru 10, 2017 2:44 pm

czw mar 12, 2020 9:47 pm

Witam
Stworzyłem formułe która uwzglednia dni robocze i zakres czasu:

{{time() >='15:00' and
time()<='16:30' and
('now'|date('N')) == 1 or
('now'|date('N')) == 2 or
('now'|date('N')) == 3 or
('now'|date('N')) == 4 or
('now'|date('N')) == 5
}}

Problem w tym ze przy wskazaniu jednego dnia tygodnia warunek działa, przy kilku się gubi, są to jakieś ograniczenia twig'a czy mój błąd a moze istnieje taka cecha jak 'weekend' ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1045
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

czw mar 12, 2020 10:35 pm

augusto pisze:
czw mar 12, 2020 9:47 pm
Witam
Stworzyłem formułe która uwzglednia dni robocze i zakres czasu:

{{time() >='15:00' and
time()<='16:30' and
('now'|date('N')) == 1 or
('now'|date('N')) == 2 or
('now'|date('N')) == 3 or
('now'|date('N')) == 4 or
('now'|date('N')) == 5
}}

Problem w tym ze przy wskazaniu jednego dnia tygodnia warunek działa, przy kilku się gubi, są to jakieś ograniczenia twig'a czy mój błąd a moze istnieje taka cecha jak 'weekend' ?
To samo, brak nawiasu ;)

{{time() >='15:00' and time()<='16:30' and
(('now'|date('N')) == 1 or ('now'|date('N')) == 2 or ('now'|date('N')) == 3 or ('now'|date('N')) == 4 or ('now'|date('N')) == 5) }}
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt mar 13, 2020 9:58 am

Albo napisz to w formie

Kod: Zaznacz cały

 'now'|date('N') in [1,2,3,4,5] 
 
augusto
Posty: 31
Rejestracja: ndz gru 10, 2017 2:44 pm

pt mar 13, 2020 4:17 pm

Dzieki panowie ;) kombinowalem tez dni po przecinku ale kluczem do sukcesu jest ‚in’
Pietr.as.ek
Posty: 2
Rejestracja: pt kwie 03, 2020 7:57 am

ndz kwie 05, 2020 7:39 pm

Witam jestem zielony w tym temacie. :mrgreen: Chciałbym zapytać czy da się zrobić coś takiego na jednym włączniku np jeżeli raz wcisnę przycisk to włącza się tylko np. światło normalnie tylko to które jest bezpośrednio podłączone do modułu a po podwójnym kliknięciu włączyły się światła w całym pomieszczeniu?
jeszcze mam pytanie czy da się zrobić aby np. led rgb sterował innym modułem led rgb bezprzewodowo aby we wszystkich taśmach był ustawiony ten sam kolor.
z góry dziękuję za odpowiedź :D
ODPOWIEDZ