Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Dany2
Posty: 10
Rejestracja: ndz wrz 01, 2019 6:15 pm

wt kwie 06, 2021 5:32 pm

Musisz ustawić jeszcze "wyzwalacz sceny". Może być czasowy lub taki sam jak warunek.
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

śr kwie 07, 2021 6:57 pm

hej!
Zrobiłem oświetlenie tarasu na sonoff basic, sterowanie znajduje się na strychu i nie mam do sterownika łatwego dostępu.
Zachciało mi się do tego oświetlenia włącznika ściennego - żeby inni też mogli je załączać. Więc kupiłem dopuszkowy sonoff mini z nadzieją że supla scripts wysteruje mi to: włączenie sonoff mini -> włącz sonoff basic, analogicznie druga scena z wyłączeniem {{not state(1).on}}.
Myślałem że wszystko ładnie działa, oświetlenie się włącza jak włączę przełącznik ścienny. Ale po chwili ni z tego, ni z owego oświetlenie samo gaśnie.
W scenie włączenia mam {{state(1xxxx).on}} w sekcji Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów jak i w Warunek wykonania.
w akcji mam włącz kanał z sonoff basic (właściwy włącznik oświetlenia)
analogicznie scena wygląda dla wyłączania.
Co robię nie tak?
srdz
Posty: 65
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

śr kwie 07, 2021 7:11 pm

przechodzilem przez to, i pamietam jedna nieprzespana noc, gdy powwiedzialem, ze nie odpuszcze ...
u mnie swiatlem na tarasie steruje th10, a wq puszce mam chinskiego toucha
dziala to tak:
taras on warunek
{{not state(9661).on and not state(9670).on}}
taras on wyzwalacz
{{state(9661).on or state(9670).on}}
taras off warunek
{{state(9661).on and state(9670).on}}
taras ooff wyzwalacz
{{not state(9661).on or not state(9670).on}}

w skrocie, wlaczenie dziala tak: jezeli 1 i 2 sa wylaczone (warunek), a 1 lub 2 zostanie wlaczony (wyzwalacz), to uruchom 1 i uruchom 2

analogicznie w druga strone

daj znac czy wszystko jasne i czy dziala

:)
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

śr kwie 07, 2021 7:21 pm

dzięki! potestuję.
rozumiem że w akcji sterujesz tylko tym th10 (to chyba to samo co mój basic, tak)? włącz i wyłącz (nie przełącz)
srdz
Posty: 65
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

śr kwie 07, 2021 7:47 pm

mozna przyjac, ze w Twojej opcji th10 to to samo co basic :)

w akcji mam uruchomienie obu

przy takim ustawieniu mam pelne synchro, zawsze oba wlaczone lub wylaczone, bez wzgledu na to, ktory wlacze, lub wylacze
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

śr kwie 07, 2021 8:12 pm

tak też chcę mieć, właśnie testuję.
edit: nie działa, samo się wyłącza.

w logach mam : Zignorowano zbyt szybkie wykonanie sceny.
coś się zapętliło, wyłączam ściennym - zaraz znów się włącza.
Ostatnio zmieniony śr kwie 07, 2021 8:42 pm przez fly.high, łącznie zmieniany 2 razy.
mdi87
Posty: 106
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 10:00 am

śr kwie 07, 2021 8:36 pm

Może ktoś dać link z instrukcją jak zrobić powiadomienie?
polls
Posty: 6
Rejestracja: wt paź 06, 2020 3:53 pm

czw kwie 08, 2021 10:09 am

Dany2 pisze:
wt kwie 06, 2021 5:32 pm
Musisz ustawić jeszcze "wyzwalacz sceny". Może być czasowy lub taki sam jak warunek.
Dzięki wielkie

Zadziałało ale coś jest nie tak mimo że warunek nie jest spełniony dla "off" {{state(xxxx).temperature < 22.00}} nie wiadomo z jakiego powodu potrafi się wyłączyć po czym znowu włączyć i tak w kółko. Mimo że warunek jest spełniony( temperatura 35C) tylko dla warunku "ON"{{state(xxxx).temperature > 25.13}} .

trzeba dodać jakieś opóźnienie :?:
srdz
Posty: 65
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw kwie 08, 2021 12:29 pm

fly.high pisze:
śr kwie 07, 2021 8:12 pm
tak też chcę mieć, właśnie testuję.
edit: nie działa, samo się wyłącza.

w logach mam : Zignorowano zbyt szybkie wykonanie sceny.
coś się zapętliło, wyłączam ściennym - zaraz znów się włącza.
dla potomnych - w moim powyzszym poscie odwrotnie wpisalem warunek i wyzwalacz
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

czw kwie 08, 2021 4:34 pm

na razie ogarnąłem to jedną sceną - Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów {{state(1).on}} i w akcji kanał który chcę włączyć jako "przełącz". działa włączanie i wyłączanie.
dzięki @srdz za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”