Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
srdz
Posty: 65
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw kwie 08, 2021 9:37 pm

fly.high pisze:
czw kwie 08, 2021 4:34 pm
na razie ogarnąłem to jedną sceną - Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów {{state(1).on}} i w akcji kanał który chcę włączyć jako "przełącz". działa włączanie i wyłączanie.
dzięki @srdz za pomoc!
ciesze sie, ze moglem pomoc :)
fly.high
Posty: 40
Rejestracja: śr lis 25, 2020 8:35 pm

czw kwie 08, 2021 9:45 pm

Raz po dłuższym czasie widziałem że się wyłączyło, możliwe że przez utratę połączenia o którym mówiłeś, dodałem state(1).connected w warunkach, zobaczymy czy pomoże.
automaciek
Posty: 10
Rejestracja: sob kwie 10, 2021 12:17 pm

sob kwie 10, 2021 4:34 pm

Panowie a jest opcja wykonania skryptu po uruchomieniu wyjścia na przekażnik (zaczep bramki, skryptem potrzebuję podać info że bramka niby otwarta przez 30s)?
mdi87
Posty: 103
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 10:00 am

czw kwie 15, 2021 5:45 am

Tomo pisze:
pn lut 22, 2021 10:17 am
klew pisze:
pn lut 22, 2021 9:34 am
Tomo pisze:
pn lut 22, 2021 9:18 am


Podepnę się pod pytanie kolegi.
Pomoże ktoś?
Można coś takiego zrobić na dwóch scenach
Pierwszą scenę ustawiasz jako wyzwalaną zmianą stanu czujnika otwarcia. Dodajesz tam opóźnione o 15 min wyzwolenie drugiej sceny.
W tej drugiej scenie nie robis żadnego wyzwalacza, natomiast dajesz tam warunek na sprawdzenie czy brama jest nadal otwarta i wysyłasz powiadomienie, jeśli jest otwarta.
Dzięki Klew!
Jesteś pomocny jak zawsze.
Będę testował :D
Browarek Ci się należy

Edit
Działa pięknie.
Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję 😁
Możesz dać jakieś screeny jak to zrobić?
Albert
Posty: 203
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

czw kwie 15, 2021 11:53 am

Chłopaki, ja w dziale pomoc zaczepiłem temat - problem z moimi krańcówkami. Mam jakieś zakłócenia i "migają" mi 3 krańcówki - zmienia się ich stan na ułamek sekundy - stąd akcje wykonują się kilka razy na minutę nawet. Jest jakaś opcja, żeby jakiś delay czasowy odczytu stanu kontaktronu dodać do warunków? :roll: Tak, żęby scena odbywała się kiedy stan kontaktronu zmieni się na np. dłużej niż 2s
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1982
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw kwie 15, 2021 11:56 am

@Albert, pokaż jakiś schemat, jak masz podłączone te krańcówki do ESP. To raczej problem "elektroniczny".
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2488
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw kwie 15, 2021 12:41 pm

W skrypach fracza możesz to zrobić w taki sposób, że dodajesz dwie sceny:
1. Pierwsza jest wyzwalana zmianą stanu sensora i w niej dodajesz opóźnione wykonanie drugiej sceny - np. po 3 s
2. W drugiej scenie dodajesz sprawdzenie warunku ("czy brama otwarta?") i wykonanie docelowej akcji.

Druga scena nie ma żadnego wyzwalacza. Ją będzie odpalać tylko pierwsza scena.
Albert
Posty: 203
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

czw kwie 15, 2021 3:01 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw kwie 15, 2021 11:56 am
@Albert, pokaż jakiś schemat, jak masz podłączone te krańcówki do ESP. To raczej problem "elektroniczny".
Wemos d1 mini z gui generic. Złożone na płytce pcb, polutowane ścieżki i zasilacz 5A, 12V, zasilający przekaźniki 12V high level, i wemosa za pomocą przetwornicy. Przekaźniki + 2 sensory na Mcp20317. Sensory na pinach B2 i B3 zwierane do masy w celu zmiany stanu. Pin reset mcp podpiety do 3v. Kabel do czujnika bramy to skrętka i leci w ziemi z 15m. Czujnik garażu to może 5m przewodu. Na skrętce bramy mam tez zrobioną skrzynkę na listy i wirtualny przekaźnik stanu poczty i on tez potrafi mignąć.

Nie wiem co więcej mógłbym napisać.. Wszystko na nowym genericu działa w porządku, tylko to miganie..
automaciek
Posty: 10
Rejestracja: sob kwie 10, 2021 12:17 pm

czw kwie 15, 2021 3:19 pm

A czy na D2 i D3 masz zewn. rezystory pullup?
Albert
Posty: 203
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

czw kwie 15, 2021 3:30 pm

To są piny B2 i B3 z ekspandera mcp20317. Nie mam tam zewnętrznych pullupów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”