Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Jarson78
Posty: 29
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw paź 24, 2019 11:38 am

Czy da się utworzyć taką scenę:
1. jeśli brama wjazdowa jest otwarta i jest po zachodzie słońca włącz światło na 15 minut
2. jeśli brama garażowa jest otwarta i jest przed wschodem słońca włącz światło na 15 minut
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1687
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw paź 24, 2019 9:59 pm

Żeby działało to tak jak chcesz, to niestety jeszcze nie. Ale jest nadzieja.
bigthomas
Posty: 35
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

ndz paź 27, 2019 5:53 pm

fracz pisze:
ndz gru 16, 2018 11:46 am
....
Aby podglądnąć, co jest w danym stanie kanału, można sobie (np. w odpowiedzi sceny przy edycji) podać

Kod: Zaznacz cały

{{ state(1)|json_encode|raw }}
Jeżeli otrzymuję taką odpowiedź :

Kod: Zaznacz cały

{"connected":true,"support":270,"currency":"PLN","pricePerUnit":0.83,"totalCost":58.51,"phases":[{"number":1,"voltage":238.6,"current":0.307,"powerActive":76,"totalForwardActiveEnergy":70.49901},{"number":2,"voltage":0,"current":0,"powerActive":0,"totalForwardActiveEnergy":0},{"number":3,"voltage":0,"current":0,"powerActive":0,"totalForwardActiveEnergy":0}]}
To jak to wykorzystać?
Próbowałem to wykorzystać w ten sposób

Kod: Zaznacz cały

Wartość: {{state(XXXX).powerActive|number_format(2)}}
Ale wyświetla tylko "Wartość 0.00".
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1687
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt paź 29, 2019 11:01 pm

Kod: Zaznacz cały

{{state(XXXX).phases[0].powerActive|number_format(2)}}
bigthomas
Posty: 35
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

czw paź 31, 2019 8:23 am

fracz pisze:
wt paź 29, 2019 11:01 pm

Kod: Zaznacz cały

{{state(XXXX).phases[0].powerActive|number_format(2)}}
Dzięki, serdeczne.
Mam dodatkowe pytanie, czy jest możliwość aby powiadomienie wykonało się tylko raz, lub konfigurowalna ilość razy ?
mako967
Posty: 43
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw paź 31, 2019 8:27 am

Jarson78 pisze:
czw paź 24, 2019 11:38 am
Czy da się utworzyć taką scenę:
1. jeśli brama wjazdowa jest otwarta i jest po zachodzie słońca włącz światło na 15 minut
2. jeśli brama garażowa jest otwarta i jest przed wschodem słońca włącz światło na 15 minut

Zrobiłem program w Automate, który po naciśnięciu przycisku aplikacji otwiera bramę, a jeśli czas jest pomiędzy widełkami to pyta, czy załączyć światło w garażu. Pomysł prosty, ale skuteczny. Jak chcesz to udostępnię program.

Pewnie będzie możliwość ustawienia widelek jako wschód i zachód, mi wystarcza na sztywno wpisany czas.
Jarson78
Posty: 29
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

czw paź 31, 2019 9:48 am

mako967 pisze:
czw paź 31, 2019 8:27 am
Jarson78 pisze:
czw paź 24, 2019 11:38 am
Czy da się utworzyć taką scenę:
1. jeśli brama wjazdowa jest otwarta i jest po zachodzie słońca włącz światło na 15 minut
2. jeśli brama garażowa jest otwarta i jest przed wschodem słońca włącz światło na 15 minut

Zrobiłem program w Automate, który po naciśnięciu przycisku aplikacji otwiera bramę, a jeśli czas jest pomiędzy widełkami to pyta, czy załączyć światło w garażu. Pomysł prosty, ale skuteczny. Jak chcesz to udostępnię program.

Pewnie będzie możliwość ustawienia widelek jako wschód i zachód, mi wystarcza na sztywno wpisany czas.
Poproszę, chętnie przetestuję
mako967
Posty: 43
Rejestracja: pn lip 09, 2018 8:48 pm

czw paź 31, 2019 9:55 am

Jarson78 pisze:
czw paź 31, 2019 9:48 am
mako967 pisze:
czw paź 31, 2019 8:27 am
Jarson78 pisze:
czw paź 24, 2019 11:38 am
Czy da się utworzyć taką scenę:
1. jeśli brama wjazdowa jest otwarta i jest po zachodzie słońca włącz światło na 15 minut
2. jeśli brama garażowa jest otwarta i jest przed wschodem słońca włącz światło na 15 minut

Zrobiłem program w Automate, który po naciśnięciu przycisku aplikacji otwiera bramę, a jeśli czas jest pomiędzy widełkami to pyta, czy załączyć światło w garażu. Pomysł prosty, ale skuteczny. Jak chcesz to udostępnię program.

Pewnie będzie możliwość ustawienia widelek jako wschód i zachód, mi wystarcza na sztywno wpisany czas.
Poproszę, chętnie przetestuję

Modyfikujesz program pod siebie, czyli wstawiasz linki bezpośrednie albo z fracz. Com albo bezpośrednio z supli. Możesz usunąć sobie zapytanie o oświecenie światła i od razu w danych godzinach światło będzie się zaswiecać czy nie.

https://llamalab.com/automate/community/flows/32379
jgsado@wp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob paź 28, 2017 4:41 am

ndz lis 17, 2019 3:24 pm

Witam wszystkich !
Nie wiem jak zabrać się do tematu.
Wymyśliłem, żeby po osiągnięciu zadanej temperatury w salonie pompa obiegowa w podłogówce chodziła z przerwami kilkominutowymi. Temperatura w pomieszczeniu nie będzie już tak rosnąć a podłoga nie wystygnie całkiem.
Pasowałoby w profilu w termostacie dać warunek:
{{state(xx).temperature >= 20.50}}
albo jakiś inny sposób np.: scenę :?:
pomóżcie bo raczkuje...
lbcichy
Posty: 7
Rejestracja: sob kwie 06, 2019 7:19 am

wt gru 17, 2019 3:12 pm

Witam,

Odczytuję temperaturę kotła przez HTTP (skrót w telefonie) .
W polu "Odpowiedź" używam takiej zmiennej: {{state(xxxx).temperature|number_format(1)}}℃ na piecu

czy da się w tej odpowiedzi wyświetlić jednocześnie: aktualną temperature, temperaturę jaka była 10min temu, temperaturę jaka była 20min temu ??

Będę widział czy rośnie czy spada.
ODPOWIEDZ