Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
gbcolin
Posty: 62
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

pt gru 20, 2019 7:45 pm

Z tym światłem po otwarciu bramy to alexa sobie radzi. Przynajmniej nic nie mieli w tle a scena się wykonuje po spełnieniu warunku czujnika i czasu. Z czasem świecenia nie grzebałem, bo poprostu zamykam brame po wejściu do domu. Ale to nie ten temat a jedynie rozwiązanie problemu. ( Jarson78)
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

sob gru 21, 2019 4:35 pm

muchac35 pisze:
pn sty 21, 2019 1:52 pm
Gdy wejdę w powiadomienia i chcę dodać powiadomienie to na samym dole jest do wyboru urządzenia z tym powiadomieniem i nic nie ma do wyboru - o co tu chodzi?
podpinam się do pytania bo mam identycznie na https://supla.fracz.com/notifications a przed chwilą dodałem telefon z nadzieja ze się tam wyświetli a tu nadal pusto, wiec jakiego typu urządzenia się tam wyświetlają skoro telefon się tam z supli nie wyświetla? a bez tego nie można zapisać powiadomienia
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (117.36 KiB) Przejrzano 938 razy
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zibiego)z DS18b20 + sonoff basic z domyślnym softem + broadlink RM mini 3 + Philips hue z bridge v1
lbcichy
Posty: 7
Rejestracja: sob kwie 06, 2019 7:19 am

sob gru 21, 2019 10:03 pm

@akszyn Musisz zainstalować Automate na telefon, pobrać w Automate odpowiednie Flow i zarejestrować swój telefon w tym Flow.
Filmik: https://youtu.be/cTxzOcThwqU
marcinkrysk
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 04, 2018 3:27 pm

ndz gru 29, 2019 8:52 am

Witam. Zastanawiam się jak ugryżć jeden problem. Ustawiłem sobie wykonywanie następującego skryptu w linuxowym cronie za pomocą skryptu aby wywołać scenę co 5 sekund. Ta scena to kiedy czujnik bramy otwarte i jest po zachodzie słońca to włącz światło i wyłącz po 1 minucie ale chciałbym zrobić tak aby światło zgasło tylko jeśli brama się zamknęła . Oczywiście można tak zrobić że kiedy brama zamknięta zgaś swiatło ale wtedy wyłączy mi światło zawsze nawet wtedy kiedy tego nie chce. Z tym ustawieniem czasowym to też nie bardzo bo mając skrypt sprawdzający czy brama otwarta np. po minucie się zamknie a następnie za 5 sekund jeśli brama będzie otwarta znowu się włączy. Szukam pomysłu jak najrozsądniej mógłbym to rozwiązać.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 29, 2019 9:55 am

Zwiększ czas sprawdzania do min. czasu pełnego otwarcia/zamknięcia bramy x2.
marcinkrysk
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 04, 2018 3:27 pm

ndz gru 29, 2019 10:26 am

pzygmunt pisze:
ndz gru 29, 2019 9:55 am
Zwiększ czas sprawdzania do min. czasu pełnego otwarcia/zamknięcia bramy x2.
nie bardzo zrozumiałem ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 29, 2019 3:49 pm

Nie sprawdzaj co 5 sek tylko co znacznie dłuższy czas.
marcinkrysk
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 04, 2018 3:27 pm

ndz gru 29, 2019 7:24 pm

pzygmunt pisze:
ndz gru 29, 2019 3:49 pm
Nie sprawdzaj co 5 sek tylko co znacznie dłuższy czas.
No tak ale wtedy kiedy otworze brame nie zawsze odrazu włączy się światło będzie czekało na scenę . Chyba zrobię tak kiedy brama otwarta to zapał światło , zamknij brame po 2 min i zgaś światło powiedzmy po 2 min i 30 sekundach i to jakieś wyjście

Inaczej tego nie zrobię . Bo mogę zrobić scenę w scenie że kiedy brama otwarta zapal światło i po 1 min sprawdzanie czy brama zamknięta to zgaś światło . Muszę jeszcze tak spróbować
marcinkrysk
Posty: 9
Rejestracja: wt gru 04, 2018 3:27 pm

ndz gru 29, 2019 8:49 pm

No dobra działa zrobilem to tak :

najpierw scena głowna: jeśli brama otwarta i moduł połączony i jest po zachodzie słońca i światło jest wyłączone

to:

włącz światło i wykonaj drugą scenę która wygląda następująco : jeśli brama zamknięta i moduł połaczony i światło zapalone to odczekaj 2 minuty i zgaś światło. Działa jak należy.

Wprowadziłem: w pierwszej scenie warunek że światło musi być wyłączone ponieważ czasami mogłaby zdażyć sie sytuacja w której mógłbym chcieć włączyć światło ale w przypadku kiedy otworzyłbym bramę za 2 min by zgasło.

Minus rozwiązania: jeśli będę chciał zapalić światło i dopiero wyjechać z domu to muszę bramę otworzyć przed wyjściem z domu bo to chwilkę trwa.
lbcichy
Posty: 7
Rejestracja: sob kwie 06, 2019 7:19 am

wt gru 31, 2019 11:09 am

lbcichy pisze:
wt gru 17, 2019 3:12 pm
Witam,

Odczytuję temperaturę kotła przez HTTP (skrót w telefonie) .
W polu "Odpowiedź" używam takiej zmiennej: {{state(xxxx).temperature|number_format(1)}}℃ na piecu

czy da się w tej odpowiedzi wyświetlić jednocześnie: aktualną temperature, temperaturę jaka była 10min temu, temperaturę jaka była 20min temu ??

Będę widział czy rośnie czy spada.
Może ktoś pomoże. Nie da się wyświetlić krótkiej historii ?
ODPOWIEDZ