Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
leszcz70
Posty: 61
Rejestracja: pt maja 03, 2019 5:06 am

wt gru 31, 2019 6:58 pm

fracz pisze:
ndz gru 16, 2018 11:46 am
W wersji 3.0 skryptów dodałem nowy format specyfikowania warunków oparty o Twig.

Poniżej zamieszczajcie pomysły co można z tym zrobić... ;-)

Aby podglądnąć, co jest w danym stanie kanału, można sobie (np. w odpowiedzi sceny przy edycji) podać

Kod: Zaznacz cały

{{ state(1)|json_encode|raw }}
witam.

mam pytanie czy wersja Android musi być min. 6
nie mogę zainstalować "pełnej" wersji Automate
emg
Posty: 31
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

sob sty 04, 2020 6:08 pm

marcinkrysk pisze:
ndz gru 29, 2019 8:52 am
Witam. Zastanawiam się jak ugryżć jeden problem. Ustawiłem sobie wykonywanie następującego skryptu w linuxowym cronie za pomocą skryptu aby wywołać scenę co 5 sekund. Ta scena to kiedy czujnik bramy otwarte i jest po zachodzie słońca to włącz światło i wyłącz po 1 minucie ale chciałbym zrobić tak aby światło zgasło tylko jeśli brama się zamknęła . Oczywiście można tak zrobić że kiedy brama zamknięta zgaś swiatło ale wtedy wyłączy mi światło zawsze nawet wtedy kiedy tego nie chce. Z tym ustawieniem czasowym to też nie bardzo bo mając skrypt sprawdzający czy brama otwarta np. po minucie się zamknie a następnie za 5 sekund jeśli brama będzie otwarta znowu się włączy. Szukam pomysłu jak najrozsądniej mógłbym to rozwiązać.
Ja u siebie zrobiłem tak - dałem niezależny kontaktron na bramę, timer wyzwalany tym kontaktronem. Timer załącza plus do ROW-2. Timer jest tak ustawiony, że po otwarciu zapala światło i pali się cały czas jak brama otwarta. Jak się zamknie to plus minuta jeszcze i gaśnie. Dodatkowo jest czujnik zmierzchu, który w dzień nie pozwoli włączyć światła. Mogę włączyć sobie światła przed wyjazdem z aplikacji, a później jak brama się zamknie to światła po minucie zgasną. Niezależnie mogę gasić i zapalać światła bez otwierania bramy aplikacją, przyciskiem i głosem.
SzymaneK
Posty: 18
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

wt sty 14, 2020 1:35 pm

Witam co może być powodem, że podając w warunku zwykłe sprawdzenie czy włącznik ma status on lub off zawsze dostaję informację, że warunek aktualnie jest nie spełniony.

on - {{state(x).on}}
off - {{state(x).on}}

on - {{state(x).off}}
off - {{state(x).off}}

zawsze dostaję że warunek jest nie spełniony. :/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

wt sty 14, 2020 1:46 pm

dla off zrób

Kod: Zaznacz cały

not state(x).on
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
SzymaneK
Posty: 18
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

wt sty 14, 2020 1:54 pm

michael pisze:
wt sty 14, 2020 1:46 pm
dla off zrób

Kod: Zaznacz cały

not state(x).on
Teraz dla odmiany czegokolwiek bym nie włączył/wyłączył zawsze mam, że warunek jest spełniony. :/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 795
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt sty 14, 2020 2:52 pm

SzymaneK pisze:
wt sty 14, 2020 1:54 pm
michael pisze:
wt sty 14, 2020 1:46 pm
dla off zrób

Kod: Zaznacz cały

not state(x).on
Teraz dla odmiany czegokolwiek bym nie włączył/wyłączył zawsze mam, że warunek jest spełniony. :/

Pozdrawiam
dla on ma być - state(x).on
a dla off - not state(x).on
SzymaneK
Posty: 18
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 6:05 am

wt sty 14, 2020 2:56 pm

PuteR pisze:
wt sty 14, 2020 2:52 pm
SzymaneK pisze:
wt sty 14, 2020 1:54 pm
michael pisze:
wt sty 14, 2020 1:46 pm
dla off zrób

Kod: Zaznacz cały

not state(x).on
Teraz dla odmiany czegokolwiek bym nie włączył/wyłączył zawsze mam, że warunek jest spełniony. :/

Pozdrawiam
dla on ma być - state(x).on
a dla off - not state(x).on
No dobra albo mój rozumek czegoś nie pojmuje albo ja źle podchodzę do tej logiki...

mam włącznik. Może on mieć 2 stany on lub off
chciałbym aby scena wykonała się tylko wtedy gdy włącznik jest w stanie off nigdy przy stanie on.

w żadnym z powyższych nie udało mi się uzyskać założonego efektu.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 316
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr mar 04, 2020 9:31 am

Cześć,
Jak sprawdzić czy dany kanał jest dostępny (włączony)? Mam warunek w zależności od wskazanej temperatury lecz co w przypadku gdy esp zostanie wyłączony, jest szansa na sprawdzenie tego w warunkach sceny?

I jeszcze jedno pytanie, czy mogę z poziomu warunku sceny sprawdzić jaki obecnie profil jest ustawiony w termostacie?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 795
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pn mar 09, 2020 10:48 pm

Mam wstawiony taki warunek

Kod: Zaznacz cały

{{state(23405).on and not state(22700).on and time() > sunsetTime() or time("+60 minutes") <= sunriseTime()}} 
Problem w tym że mimo tego że kanał 23405 jest wyłączony to pokazuje że warunek jest spełniony. Jest to o tyle dziwne że przez większość czasu już nawet po zachodzie słońca jest ok, a w którymś momencie scena zaczyna się wykonywać mimo że nie wszystkie warunki są spełnione. O co może chodzić?

Screeny zrobione w tym samym czasie.

Edit.
Nie wiem co ma na to wpływ ale teraz z rana już jest ok, prawidłowo pokazuje że warunek nie jest spełniony.
Załączniki
Screenshot_20200309-234441_Opera.jpg
Screenshot_20200309-234441_Opera.jpg (391.62 KiB) Przejrzano 508 razy
Screenshot_20200309-234538_Opera.jpg
Screenshot_20200309-234538_Opera.jpg (333.65 KiB) Przejrzano 508 razy
Ostatnio zmieniony wt mar 10, 2020 5:40 am przez PuteR, łącznie zmieniany 1 raz.
wsosniak
Posty: 405
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

wt mar 10, 2020 4:59 am

uchnast.michal pisze:
śr mar 04, 2020 9:31 am
Cześć,
Jak sprawdzić czy dany kanał jest dostępny (włączony)? Mam warunek w zależności od wskazanej temperatury lecz co w przypadku gdy esp zostanie wyłączony, jest szansa na sprawdzenie tego w warunkach sceny?
.......
na pierwszej stronie tego wątku to masz:

state(19330).connected
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”