Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Zibi
Posty: 252
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr paź 14, 2020 10:21 pm

Oki dziękuję będę próbował.
Bulion76
Posty: 26
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

pt paź 16, 2020 7:38 am

Zawsze chciałem zrobić sobie wyłączenie światła, rolety itp w całym domu za pomocą jednego przycisku fizycznego.
Zrobiłem sobie to na szybko za pomocą scen na supla.fracz.

I tu napotkałem na problem. W zasadzie cała scena mi działa, a wyzwalaczem jest jeden z kanałów ROW 04m.
Przycisk jest ustawiony na monostabilny. Jednak po zaniku napięcie na module i i jego powrocie (sieć wifi mam podtrzymaną przez UPS) scena zostaje wykonana. Dodałem drugą scenę z roletami i mam tak samo. Warunek mam banalny {{state(16992).on}}.
Ma ktoś jakiś pomysł ... bo nie za bardzo wiem jak z tego wybrnąć.

Ł.S
Zibi
Posty: 252
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

pt paź 16, 2020 8:26 am

Spróbuj na innym esp. Podłącz dla testu np jakiegoś wemosa ustaw wirtualny przekaźnik w cloud i na niego daj ten warunek w skrypcie i akcje które mają się wykonać.
Bulion76
Posty: 26
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

pt paź 16, 2020 8:33 am

Sprawdzałem na ROW 04m oraz przycisku nożnym PNW-01 Zamela i mam tak samo. Po zaniku zasilania lub wyjęciu i podłączeniu przycisku nożnego scena mi się wykonuje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt paź 16, 2020 8:35 am

Bulion76 pisze:
pt paź 16, 2020 7:38 am
Zawsze chciałem zrobić sobie wyłączenie światła, rolety itp w całym domu za pomocą jednego przycisku fizycznego.
Zrobiłem sobie to na szybko za pomocą scen na supla.fracz.

I tu napotkałem na problem. W zasadzie cała scena mi działa, a wyzwalaczem jest jeden z kanałów ROW 04m.
Przycisk jest ustawiony na monostabilny. Jednak po zaniku napięcie na module i i jego powrocie (sieć wifi mam podtrzymaną przez UPS) scena zostaje wykonana. Dodałem drugą scenę z roletami i mam tak samo. Warunek mam banalny {{state(16992).on}}.
Ma ktoś jakiś pomysł ... bo nie za bardzo wiem jak z tego wybrnąć.

Ł.S
Ja bym zaczął od sprawdzenie histori w skryptach - tam widać logi z tego co i kiedy się wykonuje.
Bulion76
Posty: 26
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

pt paź 16, 2020 8:42 am

Sprawdziłem logi.

zmiana stanu.

Wygląda na to że pomimo pozostawienia włącznika w stanie wysokim po zaniku napięcia scena jest wykonywana pomimo braku zmiany stanu.
Załączniki
supla.jpg
supla.jpg (265.98 KiB) Przejrzano 130 razy
wsosniak
Posty: 447
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 16, 2020 9:13 am

Bulion76 pisze:
pt paź 16, 2020 7:38 am
Zawsze chciałem zrobić sobie wyłączenie światła, rolety itp w całym domu za pomocą jednego przycisku fizycznego.
Zrobiłem sobie to na szybko za pomocą scen na supla.fracz.

I tu napotkałem na problem. W zasadzie cała scena mi działa, a wyzwalaczem jest jeden z kanałów ROW 04m.
Przycisk jest ustawiony na monostabilny. Jednak po zaniku napięcie na module i i jego powrocie (sieć wifi mam podtrzymaną przez UPS) scena zostaje wykonana. Dodałem drugą scenę z roletami i mam tak samo. Warunek mam banalny {{state(16992).on}}.
Ma ktoś jakiś pomysł ... bo nie za bardzo wiem jak z tego wybrnąć.

Ł.S
miałem to samo : włączenie kanału miało mi otworzyc parter , a wyłączenie miało zamknąc parter. I super to działało ale niestety , tak jak u CIebie, kiedy kanał był ON i nastepowały jakieś zakłócenia pradu czy tez u dostawcy internetowego na kilka minut brak było internetu , to w momencie kiedy moduł (SONOFF czy tez ROW) połączył sie ponownie z cloud , uruchamiała sie procedura wyłączenia tego przycisku (uruchamiała sie scena zamkniecia ) a potem włączenia (scena otwarcia juz sie nie uruchamiała bo był komunikat w logach supla script ze za szybko nastąpiła zmiana stanu) , chociaz przekaźnik cały czas był ON (nawet nie było klikniecia przekaźnika OFF->ON) .

NO to znalazłem inne rozwiązanie tak zeby ten kanał (przycisk ) tylko na chwilę sie włączał , czyli po naciśnieciu przycisku, pierwsze co to go wyłączam w moich dwóch scenach otwarcia i zamkniecia, a potem wywołuje inna scene otwarcia rolet czy tez zamkniecia w zależnosci w jakim są stanie . I tym samym ten kanał/przycisk jest cały czas OFF i brak zasilania czy tez brak internetu nie powoduje mi niepożądanej "rejestracji" zmiany stanu w supla script -> nie wywołuje się scena dla wyłączenia przycisku

Takie mam dwie sceny :
Załączniki
1.png
1.png (95.77 KiB) Przejrzano 121 razy
2.png
2.png (65.47 KiB) Przejrzano 121 razy
wsosniak
Posty: 447
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 16, 2020 9:18 am

tak samo mam dla drugiego przycisku do włączania/wyłączania światła : w warunku sprawadzam czy jest włączone . Jesli tak to wyłączam światła, a jesli jest wyłączone to włączam wszytskie światła
Załączniki
3.png
3.png (71.31 KiB) Przejrzano 113 razy
wsosniak
Posty: 447
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 16, 2020 9:32 am

można jeszcze inaczej : jesli masz wiecej przycisków /kanałów do dyspozycji to scene otwarcia mozesz przypisac do jednego przycisku, a scene zamkniecia do drugiego (a nie na jednym przycisku tak jak to u mnie działa). wtedy nie bedziesz w warunkach scen musiał sprawdzac czy cos jest otwarte i trzeba zamknąć , czy na odwrót.
Bulion76
Posty: 26
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

pt paź 16, 2020 10:28 am

Wielkie dzięki. Na to nie wpadłem że mogę wyłączyć przełącznik zaraz po włączeniu.
Szkoda tylko że włączanie i wyłączanie zajmie mi 2 kanały.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc!

Ł.S
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”