Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
ALEX
Posty: 27
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

pt paź 16, 2020 11:44 am

Dzięki, będzie zabawa na wieczór :)
A potem przekonfigurowanie scen... Tak na marginesie, szkoda, że w scenach nie można operować nazwami urządzeń (chociażby po zatwierdzeniu sceny) a jedynie ich numerami - nie ułatwia to analizy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1328
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt paź 16, 2020 11:45 am

Ktoś chce na 100 virtualnych przekaźników? :D tanio!
lukfud
Posty: 570
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 16, 2020 11:47 am

klew pisze:
pt paź 16, 2020 11:45 am
Ktoś chce na 100 virtualnych przekaźników? :D tanio!
101 poproszę! :)
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pt paź 16, 2020 12:04 pm

Panowie mam podobną sytuację jak kolega byniom - chciałbym powiadomienie/lub wyzwalanie akcji po otwarciu drzwi/bramy - tyle, że skrypty nie wyłapują mi fizycznego włączenia na 0,5 sek. przekaźnika (elektrozaczep) a raczej zmiany jego stanu w tak krótkim okresie.
Jak to ominąć wykorzystując Virtualny przekaźnik :?:

Zależy mi na automatycznym włączeniu światła po otwarciu drzwi (elektrozaczep).
lukfud
Posty: 570
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 16, 2020 12:29 pm

Xoggo pisze:
pt paź 16, 2020 12:04 pm
Panowie mam podobną sytuację jak kolega byniom - chciałbym powiadomienie/lub wyzwalanie akcji po otwarciu drzwi/bramy - tyle, że skrypty nie wyłapują mi fizycznego włączenia na 0,5 sek. przekaźnika (elektrozaczep) a raczej zmiany jego stanu w tak krótkim okresie.
Jak to ominąć wykorzystując Virtualny przekaźnik :?:
Zależy mi na automatycznym włączeniu światła po otwarciu drzwi (elektrozaczep).
Mógłbyś wykorzystać swój kod viewtopic.php?p=67919#p67919 i pod wirtualny przekaźnik podpiąć link do sceny (uruchamiała by to, co potrzeba).

Kiedyś męczyłem @klew'a o uruchamianie własnych akcji w oparciu o stan przekaźników a nie tylko przycisków (może kiedyś to dopisze ;))
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pt paź 16, 2020 12:58 pm

lukfud, na początku myślałem, że tak zrobię, niestety nie potrafię przeskoczyć uruchomienia linku "fracza" z poziomu kodu.
Link bezpośredni Supli się uruchamia, a skryptowy nie chce się posłuchać. :(
Dlatego kombinuję jak to ominąć i trafiłem na ten wątek, gdzie co niektórzy wirtualnymi przekaźnikami się wspomagają.

Zapominałem dodać, choć to jest istotne, że nie ma być to tylko włączenie światła po otwarciu drzwi - lecz z warunkiem wschodu i zachodu słońca. Stąd zależy mi na skrypcie.
lukfud
Posty: 570
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 16, 2020 1:10 pm

Xoggo pisze:
pt paź 16, 2020 12:58 pm
lukfud, na początku myślałem, że tak zrobię, niestety nie potrafię przeskoczyć uruchomienia linku "fracza" z poziomu kodu.
Link bezpośredni Supli się uruchamia, a skryptowy nie chce się posłuchać. :(
Dlatego kombinuję jak to ominąć i trafiłem na ten wątek, gdzie co niektórzy wirtualnymi przekaźnikami się wspomagają.

Zapominałem dodać, choć to jest istotne, że nie ma być to tylko włączenie światła po otwarciu drzwi - lecz z warunkiem wschodu i zachodu słońca. Stąd zależy mi na skrypcie.
Jasne, rozumiem dlaczego skrypt. Próbowałeś uruchomić publiczny link?
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pt paź 16, 2020 1:41 pm

Tak, publiczny link działa z pozycji przeglądarki, niestety z pozycji kodu już nie.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 448
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt paź 16, 2020 5:30 pm

wsosniak pisze:
pt paź 16, 2020 10:53 am
byniom pisze:
pt paź 16, 2020 10:42 am
Czy możecie podpowiedzieć jak w pisać w scenie żebym dostawał powiadomienie o otwarciu bramy ( to mam zrobione) ale od wschodu do zachodu słońca . Nie chcę żeby mi wysyłało powiadomienia w nocy.
W warunku wykonania sceny (nie w wyzwalaczu sceny !!) wpisz (powinno zadzaiałać) :

{{not state(xxxxxx).hi and time() < sunsetTime() and time() > sunriseTime()}}
Niestety nie zadziałało.
wsosniak
Posty: 448
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pt paź 16, 2020 6:18 pm

warunek jest na bank dobry


u mnie chodzi , otwarcie bramy teraz ( czyli po zachodzie słońca) nie spowodowało wysłania powiadomienia


coś tam u siebie masz zdupione
Załączniki
11.png
11.png (87.56 KiB) Przejrzano 118 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”