Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 472
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt paź 16, 2020 6:28 pm

A w tym wyzwalaczu sceny tez muszę wpisać tak jak u ciebie ? bo ja tego nie wpisałem.
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2020 6:32 pm przez byniom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 442
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pt paź 16, 2020 6:29 pm

ALEX pisze:
pt paź 16, 2020 11:44 am
Dzięki, będzie zabawa na wieczór :)
A potem przekonfigurowanie scen... Tak na marginesie, szkoda, że w scenach nie można operować nazwami urządzeń (chociażby po zatwierdzeniu sceny) a jedynie ich numerami - nie ułatwia to analizy.
Sugerowalem Wojciechowi Fracz by dał możliwość eksportu i importu scen do xml lub csv. Dałoby to możliwość łatwej modyfikacji scen gdy jakis moduł padnie.
e-talking............
lukfud
Posty: 766
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 16, 2020 10:13 pm

Xoggo pisze:
pt paź 16, 2020 1:41 pm
Tak, publiczny link działa z pozycji przeglądarki, niestety z pozycji kodu już nie.
Przed chwilą sprawdziłem i u mnie działa. Teraz możesz po zmianie stanu wirtualnego przełącznika odpalić scenę.

EDIT:

Faktycznie, nie działa na supla.fracz.com. Link wygenerowany z własnej instancji wykonuje się bez problemu, stąd moje powyższe zdanie.
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2020 9:03 pm przez lukfud, łącznie zmieniany 1 raz.
Zibi
Posty: 280
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

pt paź 16, 2020 11:07 pm

Jak jest u Was z warunkami na temp.
Ustawiłem temp poniżej 11° na czujniku miałem 11,8-12° i w skrypcie warunek nie spełniony, a pushover ciągle wysyła powiadomienia. Bardzo uciążliwe cały czas sypie powiadomieniami mimo, że warunek jeszcze się nie spełnił.

Kod: Zaznacz cały

{{state(xxx).temperature < 9}}
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 17, 2020 5:49 am

Zibi pisze:
pt paź 16, 2020 11:07 pm
Jak jest u Was z warunkami na temp.
Ustawiłem temp poniżej 11° na czujniku miałem 11,8-12° i w skrypcie warunek nie spełniony, a pushover ciągle wysyła powiadomienia. Bardzo uciążliwe cały czas sypie powiadomieniami mimo, że warunek jeszcze się nie spełnił.

Kod: Zaznacz cały

{{state(xxx).temperature < 9}}
To samo u mnie : viewtopic.php?p=77755#p77755
Ale na razie @fracz milczy 🙂
Zibi
Posty: 280
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

sob paź 17, 2020 9:24 am

Dziękuję za info. To czekamy na dalszy rozwój.
wsosniak
Posty: 470
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob paź 17, 2020 10:19 am

@fracz . Patrz na zrzuty ekranu jak to wygląda . Zauważyłem też dzisiaj jedną rzecz : jak w odpowiedzi wpisze zeby mi pokazywał aktualną temperaturę to temperatutra sie pokazuje w porządku natomiast ponizej w logach temperatury brak . Null przez chwile ? wysłany przez mojego sonoffa ? i moze dlatego Twój soft odczytuje to jako cos < 7 ? i wyzwala scenę co 15 sekund ?

Zerknij pliz :
Załączniki
1.png
1.png (77.51 KiB) Przejrzano 502 razy
2.png
2.png (57.29 KiB) Przejrzano 502 razy
srdz
Posty: 57
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

czw paź 22, 2020 1:51 pm

Cześć.
Mam taką prostą scenę na skryptach, która ma wysłać mi powiadomienie:

https://drive.google.com/file/d/1qMDWV7 ... sp=sharing

W termostatach mam ustawione, że sonoff od wiatraka czerpie wilgotność z innego sonoffa i jeśli przekroczy 80% to ma się wiatrak włączyć.
Scenę ostawiłem, że jeśli sonoff od wiatraka się odpali, to ma wysłać powiadomienie, jak na powyższym skrinie.
Niestety, kiedy się to dzieje, dostaję 2 powiadomienia na raz - do sceny informującej o włączeniu i do sceny informującej o wyłączeniu.
Czasami w trakcie wentylacji też przyjdą 2 powiadomienia na raz.
Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.
ALEX
Posty: 29
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

czw paź 22, 2020 2:31 pm

lukfud pisze:
pt paź 16, 2020 11:31 am
ALEX pisze:
pt paź 16, 2020 11:29 am
To skoro Supla nie wspiera natywnie wirtualnych urządzeń, to może ktoś napisze soft na 50? Bo moje 8 jest już zajęte i za chwilę będę musiał montować kolejnego WEMOS-a.
Jeśli chcesz, mogę Ci podrzucić kompilację na 50 wirtualnych dla wemosa :)
Niniejszym chciałbym podziękować koledze @lukfud :)
Sprzęt uruchomiony. Mogę teraz swobodnie dodawać kolejne warunki do skryptów, licząc, że rozwiązanie jakim są wirtualne urządzenia zostanie wprowadzone natywnie do Supli.
Dany2
Posty: 8
Rejestracja: ndz wrz 01, 2019 6:15 pm

czw paź 22, 2020 5:08 pm

srdz pisze:
czw paź 22, 2020 1:51 pm
Cześć.
Mam taką prostą scenę na skryptach, która ma wysłać mi powiadomienie:

https://drive.google.com/file/d/1qMDWV7 ... sp=sharing

W termostatach mam ustawione, że sonoff od wiatraka czerpie wilgotność z innego sonoffa i jeśli przekroczy 80% to ma się wiatrak włączyć.
Scenę ostawiłem, że jeśli sonoff od wiatraka się odpali, to ma wysłać powiadomienie, jak na powyższym skrinie.
Niestety, kiedy się to dzieje, dostaję 2 powiadomienia na raz - do sceny informującej o włączeniu i do sceny informującej o wyłączeniu.
Czasami w trakcie wentylacji też przyjdą 2 powiadomienia na raz.
Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.
Ustaw jeszcze warunek wykonania sceny. Może być taki sam jak wyzwalacz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”