Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pt paź 23, 2020 10:49 am

Dany2 pisze:
czw paź 22, 2020 5:08 pm
srdz pisze:
czw paź 22, 2020 1:51 pm
Cześć.
Mam taką prostą scenę na skryptach, która ma wysłać mi powiadomienie:

https://drive.google.com/file/d/1qMDWV7 ... sp=sharing

W termostatach mam ustawione, że sonoff od wiatraka czerpie wilgotność z innego sonoffa i jeśli przekroczy 80% to ma się wiatrak włączyć.
Scenę ostawiłem, że jeśli sonoff od wiatraka się odpali, to ma wysłać powiadomienie, jak na powyższym skrinie.
Niestety, kiedy się to dzieje, dostaję 2 powiadomienia na raz - do sceny informującej o włączeniu i do sceny informującej o wyłączeniu.
Czasami w trakcie wentylacji też przyjdą 2 powiadomienia na raz.
Bardzo proszę o pomoc, dziękuję.
Ustaw jeszcze warunek wykonania sceny. Może być taki sam jak wyzwalacz.
to kończy się tym samym, niestety
ALEX
Posty: 29
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

pt paź 23, 2020 8:06 pm

Czy ktoś wie, czy można jako zmienną ustawić urządzenie? Mam na myśli koncepcję, jak w poniższym warunku:

{ % set VD_sbIsHome=state(xxx)%}
{ % set VD_disableBlinds=state(yyy)%}
{{ (VD_sbIsHome.connected and VD_sbIsHome.on and not VD_disableBlinds.on) }}

Powyższe z prawdziwymi numerami urządzeń jest zawsze prawdziwe.

Dzięki temu mógłbym sobie zrobić szablon ze wszystkimi urządzeniami, i w warunkach operować na ich nazwach a nie numerach.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob paź 24, 2020 6:24 pm

Wojtku w scenach przydałaby się funkcja wyłączenia sceny tak jak w termostatach, gdybym chciał żeby dezaktywować na jakiś czas.
Pozdrawiam
Wojtek
ALEX
Posty: 29
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

ndz paź 25, 2020 8:50 pm

W scenach, przy sterowaniu roletami, brakuje możliwości zamknięcia/otwarcia o konkretną wartość. Mówiąc do Asystenta Google mogę ustawić rolety do konkretnej pozycji lub otworzyć/zamknąć o podaną wartość.
celed
Posty: 3
Rejestracja: pt wrz 04, 2020 7:04 am

pn paź 26, 2020 2:39 pm

Cześć, mam mały problem z Twig.

Ustawiłem czujnik w pralni i w przedpokoju. Chciałbym, żeby uruchamiał wentylację w pralni jeśli wilgotność będzie większa niż x lub jeśli temperatura w pralni będzie wyższa niż w przedpokoju o 3 stopnie.

Jak w tym warunku dodać to "Wyższa od 3 stopnie"?

{{state(26859).temperature >state(26858).temperature or state(26858).humidity > 75}}
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn paź 26, 2020 2:49 pm

celed pisze:
pn paź 26, 2020 2:39 pm
Jak w tym warunku dodać to "Wyższa od 3 stopnie"?
{{state(26859).temperature >state(26858).temperature or state(26858).humidity > 75}}
Może tak?

Kod: Zaznacz cały

state(26859).temperature > (state(26858).temperature+3)
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

pn paź 26, 2020 9:29 pm

wojtas567 pisze:
sob paź 24, 2020 6:24 pm
Wojtku w scenach przydałaby się funkcja wyłączenia sceny tak jak w termostatach, gdybym chciał żeby dezaktywować na jakiś czas.
jeden z lepszych pomysłów jakie padły w temacie scen ... opcja ich wyłączania załatwiła by temat gryzienia się scen
dobrze by było, gdyby można było w trakcie wykonywania sceny wybrać "wyłącz scenę", następnie coś się ma wydarzyć i znowu włączamy scenę :)

Ponadto, czy jest możliwe aby włączenie przycisku A uruchamiało przycisk B tak, żeby przypisana zupełnie inna scena do przycisku B się nie uruchamiała ?

Dziękuję.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 418
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt paź 27, 2020 6:36 am

srdz pisze:
pn paź 26, 2020 9:29 pm
wojtas567 pisze:
sob paź 24, 2020 6:24 pm
Wojtku w scenach przydałaby się funkcja wyłączenia sceny tak jak w termostatach, gdybym chciał żeby dezaktywować na jakiś czas.
jeden z lepszych pomysłów jakie padły w temacie scen ... opcja ich wyłączania załatwiła by temat gryzienia się scen
dobrze by było, gdyby można było w trakcie wykonywania sceny wybrać "wyłącz scenę", następnie coś się ma wydarzyć i znowu włączamy scenę :)

Ponadto, czy jest możliwe aby włączenie przycisku A uruchamiało przycisk B tak, żeby przypisana zupełnie inna scena do przycisku B się nie uruchamiała ?

Dziękuję.
Nie chodziło przypadkiem Wojtasowi o opcje aktywacji/deaktywacji sceny? Choć opcja włączenia jednej sceny tez jest ciekawe i ograniczy ilość warunków.

Osobiście brakuje mi w warunki sprawdzania jaki program termostatu jest aktywny oraz grupowania scen (robi się mało przejrzyście)
e-talking............
srdz
Posty: 55
Rejestracja: czw paź 31, 2019 10:41 am

wt paź 27, 2020 6:02 pm

uchnast.michal pisze:
wt paź 27, 2020 6:36 am
srdz pisze:
pn paź 26, 2020 9:29 pm
wojtas567 pisze:
sob paź 24, 2020 6:24 pm
Wojtku w scenach przydałaby się funkcja wyłączenia sceny tak jak w termostatach, gdybym chciał żeby dezaktywować na jakiś czas.
jeden z lepszych pomysłów jakie padły w temacie scen ... opcja ich wyłączania załatwiła by temat gryzienia się scen
dobrze by było, gdyby można było w trakcie wykonywania sceny wybrać "wyłącz scenę", następnie coś się ma wydarzyć i znowu włączamy scenę :)

Ponadto, czy jest możliwe aby włączenie przycisku A uruchamiało przycisk B tak, żeby przypisana zupełnie inna scena do przycisku B się nie uruchamiała ?

Dziękuję.
Nie chodziło przypadkiem Wojtasowi o opcje aktywacji/deaktywacji sceny? Choć opcja włączenia jednej sceny tez jest ciekawe i ograniczy ilość warunków.

Osobiście brakuje mi w warunki sprawdzania jaki program termostatu jest aktywny oraz grupowania scen (robi się mało przejrzyście)
tak, ja wiem o co mu chodzilo, ale nikt nie zakazuje zrobic wylaczania sceny nie tylko recznie, ale tez w scenie :-)
forall
Posty: 165
Rejestracja: sob cze 15, 2019 10:36 am

śr paź 28, 2020 9:06 pm

W logach na serwerze supla.fracz.com jet godzina różnicy...czy to jest poprawnie?

Pyytanko czy da się zrobić tak, że jak zostanie gniazdko włączone i ma stan "on" dłużej niż x minut to przychodzi powiadomienie albo czy przy MEW-01 jak pobór mocy będzie większy niż XXX WAT to można wysłać powiadomienie?
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 1xMEW-01
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”