Page 6 of 11

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Thu Jan 24, 2019 5:22 am
by wsosniak
PuteR wrote:
Wed Jan 23, 2019 11:04 pm
Witam, czy da się ustawić tak warunek aby scena ewentualnie wykonała się tylko w części?? Np. mam scenę która otwiera garaż i włącza w nim światło. Chciałbym aby w przypadku gdy garaż już jest otwarty włączyło się tylko światło, a drzwi garażowe pozostały na swoim miejscu. Czy da się coś takiego, czy tylko na zasadzie warunek spełniony scena wykonana, choć jeden warunek nie spełniony scena się w ogóle nie wykona.
Jedną sceną sie nie da tego ogarnąć , ale @fracz na szczeście dał możliwość aby wywoływać sceny ze sceny . Tzn musisz to podzielić sobie na sceny tak:
1) tworzysz SCENA1 ktora otwiera Ci tylko garaz pod warunkiem ze czujnik pokazuje ze jest zamkniety (zakładam ze masz taki czujnik)
2) tworzysz SCENA2 (bez warunku) ktora zapala Ci światło i wywołuje SCENA1

jeśli nawet , to co opisałem powyżej, nie jest dokładnie tym czego potrzebujesz , to dalej idea jest jedna: zeby dzielić sobie to wszystko na sceny ktore potem w nastepnych scenach wywołujesz.

coś podobnego opisane jest tutaj : viewtopic.php?p=31931#p31931

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Jan 27, 2019 2:43 pm
by Akahari
Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Wed Jan 30, 2019 6:27 pm
by glowa2000
Akahari wrote:
Sun Jan 27, 2019 2:43 pm
Ja mam pytanie trochę bardziej ogólne co do działania Supla Scripts. Czy utworzone sceny wykonują się tylko po naciśnięciu "Wykonaj scenę" czy możliwe jest, żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony?
Też mi bardzo na tym zależy :)

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Thu Jan 31, 2019 7:23 am
by fracz
Aktualnie niemożliwe jest żeby scena wykonywała się automatycznie, za kążdym razem gdy tylko warunek sceny jest spełniony. Cloud musi wspierać rozsyłanie zdarzeń o zmianach stanu kanałów.

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Thu Jan 31, 2019 2:07 pm
by plnuker
kombinował ktoś z parsowaniem jsona z

http://api.wunderground.com/api/XXXXAPI ... owice.json ?

w odpowiedzi leci:

{
"response": {
"version":"0.1",
"termsofService":"http://www.wunderground.com/weather/api/d/terms.html",
"features": {
"conditions": 1
}
}
, "current_observation": {
"image": {
"url":"http://icons.wxug.com/graphics/wu2/logo_130x80.png",
"title":"Weather Underground",
"link":"http://www.wunderground.com"
},
"display_location": {
"full":"Katowice, Poland",
"city":"Katowice",
"state":"SL",
"state_name":"Poland",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"zip":"00000",
"magic":"267",
"wmo":"12560",
"latitude":"50.25999832",
"longitude":"19.02000046",
"elevation":"278.9"
},
"observation_location": {
"full":"Katowice, ",
"city":"Katowice",
"state":"",
"country":"PL",
"country_iso3166":"PL",
"latitude":"50.28",
"longitude":"19.01",
"elevation":"919 ft"
},
"estimated": {
},
"station_id":"IKATOWIC68",
"observation_time":"Last Updated on January 31, 2:45 PM CET",
"observation_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:18 +0100",
"observation_epoch":"1548942318",
"local_time_rfc822":"Thu, 31 Jan 2019 14:45:25 +0100",
"local_epoch":"1548942325",
"local_tz_short":"CET",
"local_tz_long":"Europe/Warsaw",
"local_tz_offset":"+0100",
"weather":"Scattered Clouds",
"temperature_string":"38.1 F (3.4 C)",
"temp_f":38.1,
"temp_c":3.4,
"relative_humidity":"51%",
"wind_string":"From the South at 1.1 MPH Gusting to 2.5 MPH",
"wind_dir":"South",
"wind_degrees":189,
"wind_mph":1.1,
"wind_gust_mph":"2.5",
"wind_kph":1.8,
"wind_gust_kph":"4.0",
"pressure_mb":"1001",
"pressure_in":"29.56",
"pressure_trend":"0",
"dewpoint_string":"22 F (-6 C)",
"dewpoint_f":22,
"dewpoint_c":-6,
"heat_index_string":"NA",
"heat_index_f":"NA",
"heat_index_c":"NA",
"windchill_string":"38 F (3 C)",
"windchill_f":"38",
"windchill_c":"3",
"feelslike_string":"38 F (3 C)",
"feelslike_f":"38",
"feelslike_c":"3",
"visibility_mi":"4.3",
"visibility_km":"7.0",
"solarradiation":"142",
"UV":"1.0","precip_1hr_string":"0.07 in ( 2 mm)",
"precip_1hr_in":"0.07",
"precip_1hr_metric":" 2",
"precip_today_string":"0.06 in (2 mm)",
"precip_today_in":"0.06",
"precip_today_metric":"2",
"icon":"partlycloudy",
"icon_url":"http://icons.wxug.com/i/c/k/partlycloudy.gif",
"forecast_url":"http://www.wunderground.com/global/stations/12560.html",
"history_url":"http://www.wunderground.com/weatherstat ... IKATOWIC68",
"ob_url":"http://www.wunderground.com/cgi-bin/fin ... ,19.005272",
"nowcast":""
}
}

jak w Twig wyciąnąc wartosci z atrybutu np

"weather":"Scattered Clouds",
"temp_c":3.4,
Zeby można było zrobić warunek. Oczywiście bardziej koszernie niz regexp ;)

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sat Feb 02, 2019 10:08 pm
by mihu
testowałem pare dni skrypty i alexa zdarzenia i zauważyłem że w niekiedy w niewiadomym czasie gdy brama jest zamknięta to ze skryptów dostaje powiadomienie że brama otwarta lecz alexa sprawdza i nie dostaję od alexy że brama jest otwarTA tylko wtedy gdy jest otarta .z testów mogę sie pochwalić że zdarzenia w supli z powiązaniem z alexą sprawują sie dobrze.to co brakowało .pozd

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sat Feb 02, 2019 10:53 pm
by fracz
Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Feb 03, 2019 6:30 am
by mihu
fracz wrote:
Sat Feb 02, 2019 10:53 pm
Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.

A gdzie to mogę wyłączyć?

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Feb 03, 2019 11:32 am
by fracz
W edycji powiadomienia powinna być taka opcja

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Feb 03, 2019 12:33 pm
by dawidd
U mnie też była już kilka razy sytuacja że dostałem powiadomienie że brama jest otwarta a była zamknięta. W tym momencie połączenie z modułem było