Page 8 of 8

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Mar 10, 2019 9:41 am
by wsosniak
dokładnie . Też swego czasu straciłem trochę czasu kiedy to zauważyłem (ja wstawiłem pustą linię pomiędzy liniami SET a końcową linią warunku) - teraz po prostu się pilnuję.

Jeszcze jedno : jak korzystasz z funkcji np time(), czy sunsetTime() to ważne są duże małe litery. Np funkcji Time() nie ma, trzeba małymi literami napisać : time(). Albo : jest sunsetTime() i nie możesz np napisać tak SunSetTime().
W odpowiedzi masz podpowiedź jak się to powinno pisać :

{{SunSetTime()}} (ERROR: Unknown "SunSetTime" function. Did you mean "sunsetTime" in "__string_template__266e120d83edb6a328cdce53df5441184ca8a0b527c168c75968bbbf1f28cc63" at line 1?)

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sun Mar 10, 2019 9:54 am
by ciekawy_zycia
no wlasnie, tylko ze jak masz blad (duza mala litera) to dostajesz informacje zwrotna i mozna to szybko poprawic, w przypadku jakiejs przydakowej spacji czy lini to mozesz żyć w przekonaniu ze masz wszystko dobrze , az zona bedie narzekać, ze w kaloryfery zimne w domu a ty bedziesz sie klocil ze przeciez kaloryfery sie wlacza jak bedzie temp ponizej 24 ;)

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Thu Mar 14, 2019 2:40 pm
by sdsi
Proszę o pomoc - czy da się włączyć dany kanał (po spełnieniu zadeklarowanego wcześniej warunku) na jakiś czas (powiedzmy 120 minut?

Jeśli tak - to czy można - po upływie tego czasu i wyłączeniu kanału - zadeklarować czas oczekiwania (powiedzmy 240 minut) zanim ew. warunek ew. znowu pozwoli włączyć kanał?

Dziękuję

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Fri Mar 15, 2019 9:04 am
by Andreas112
mihu wrote:
Sun Feb 03, 2019 6:30 am
fracz wrote:
Sat Feb 02, 2019 10:53 pm
Może na chwilę moduł traci połączenie z wifi? Wtedy domyślnie pokazuje że otwarta. Możesz wyłączyć w powiadomieniu opcję by pokazywał powiadomienie gdy moduł się rozłączy.

A gdzie to mogę wyłączyć?
No właśnie też jestem ciekaw jak to wyłączyć w chwili jak moduł straci połączenie, powiem że taki komunikat o drugiej rano budzi lepiej niż jakikolwiek budzik :shock: :o :lol:

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Fri Mar 15, 2019 10:12 am
by dawidd
Tez nie znalazłem opcji żeby wyłączyć powiadamianie ja moduł traci wifi - fracz pomożesz?

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Fri Mar 15, 2019 10:48 am
by fracz
Faktycznie w V3 ta opcja już nie działa tak jak powinna.

W warunku musicie explicite dopisać, np:

Code: Select all

not state(1).hi and state(1).connected 

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Fri Mar 15, 2019 11:57 am
by Andreas112
fracz wrote:
Fri Mar 15, 2019 10:48 am
Faktycznie w V3 ta opcja już nie działa tak jak powinna.

W warunku musicie explicite dopisać, np:

Code: Select all

not state(1).hi and state(1).connected 
Dzięki za szybką reakcję a z racji że nie znam twig-ów a tylko je używam to wpisałem tak jak cię zrozumiałem czyli
{not state(1).hi and state(1).connected } i wyskoczyło mi że warunek jest aktualnie spełniony wię mniemam że dobrze jest?? Jak będe w domu to pomęcze zasięgi wifi.

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Fri Mar 15, 2019 8:08 pm
by Andreas112
Wojciechu potestowane, zasymulowane( i nie tylko) utraty zasięgów wifi na trzech sztukach wemos D1 i działa od kopa......super!!! Dzięki!! :)

Re: Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

Posted: Sat Mar 16, 2019 6:45 am
by dawidd

Code: Select all

not state(1).hi and state(1).connected 
Świetna funkcja, wykorzystałem ja do informowania ze w garażu nie ma prądu bo np rocznicowa wybiła

Code: Select all

{{not state(1).connected }}