nodemcu uruchamianie programu

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
Robi
Posts: 7
Joined: Fri Jan 05, 2018 8:23 pm

Tue Dec 18, 2018 10:35 am

Witam,
zacząłem ostatnio eksperymentować z Arduino IDE, Wemos d1 mini i lampkami ws2811. Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia wpadł mi do głowy plan żeby wykorzystać szkic SuplaNodeMCU i zamiast sygnału na załączanie przekaźnika był uruchamiany jeden z programów do obsługi ws2811. Teraz powstają pytania czy jest to realne do zrobienia? Jeśli tak to prosił bym na jakieś naprowadzenie jak ten temat ugryźć
tgaweda
Posts: 37
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Tue Dec 18, 2018 12:42 pm

Robi
Posts: 7
Joined: Fri Jan 05, 2018 8:23 pm

Tue Dec 18, 2018 1:42 pm

to już jaki pomysł chociaż nie rozumiem jak tam się odbywa sterowanie efektami.

mi chodziło po głowie coś w stylu

Code: Select all

// CHANNEL0 - RELAY
// SuplaDevice.addRelay(45, true); // 45 - Pin number where the relay is connected 
// CHANNEL1 - RELAY
// SuplaDevice.addRelay(46, true); // 46 - Pin number where the relay is connected    
i zamiast wyjścia na 45 pin to uruchomienie programu nr1, a np pin 46 załączał by program nr2. Tylko tu jeszcze by trzeba zrobić taka blokadę jak jest przy sterowaniu roletami żeby nie było możliwości włączenia 2 kanałów jednocześnie. Mam nadzieje ze zrozumiale napisałem jak ten mój pomysł wygląda.
tgaweda
Posts: 37
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Tue Dec 18, 2018 5:44 pm

Wymyśliłem, że potrzebuję jeden przycisk który będzie mógł mieć kilka stanów i nie włączać dwóch lub więcej kanałów jednocześnie. Idelanym do tego wydało mi się koło kontroli jasności z kontrolera RGB. Podzieliłem go na 7 "pól"

Code: Select all

_rr = map(_color_brightness, 0, 100, 0, 7);
i w loop poprzez

Code: Select all

switch (_rr) {
case 1:
   CylonBounce(0xff, 0, 0, 4, 10, 50);
   break;
....
itd. wywołuję odpowiednie funkcje.
Robi
Posts: 7
Joined: Fri Jan 05, 2018 8:23 pm

Thu Dec 20, 2018 9:44 am

Pomysł dobry z podzieleniem na 7 części tylko ciężko jest trafić w odpowiednia funkcje i dodatkowo zauważyłem ze czasami on sam zmienia położenie suwaka jasności.
tgaweda
Posts: 37
Joined: Mon Nov 13, 2017 9:21 pm

Thu Dec 20, 2018 9:57 am

W dolnej części kontrolera są przyciski do których możesz przypisać odpowiedzi poziom jasności i później już tylko wybierać przy ich pomocy. Zamierzam ten program przepisać jak pojawi się Cloud 2.3 (linki bezpośrednie lub skrypty @fracz) i obsługiwać poprzez zmianę koloru a nie jasności.
Post Reply