cyfrowy licznik wody

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr mar 02, 2016 5:07 am

Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. Może wydawać się mało wartościowy gadżet, ale osobom które posiadają na swojej posesji szambo jest przydatny. Ja posiadam i zdarzyło sie raz że prawie się przepełniło. w tej chwili mam zrobiony licznik na ATmega*8 który sobie liczy, przelicza, wyświetla i sygnalizuje zadany stan licznika piszczkiem. Super sprawą było by mieć taki system na telefonie.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr mar 02, 2016 10:52 am

W tej chwili jest coś takiego jak czujnik poziomu cieczy który wskazuje, że ciecz jest lub nie ma.
Docelowo zostanie rozbudowany o skalę.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr mar 02, 2016 6:50 pm

Bardziej szczegółowo to u mnie działa tak że liczy impulsy z otwartego transoptora (używane w robotach FollowLine), który
umieszczony jest na liczniku wody . W każdym liczniku wody jest obracające się "kółeczko" obok cyferek i to właśnie z niego, odczytuję impulsy , znalazłem ten pomysł gdzieś w sieci.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

śr maja 18, 2016 12:55 pm

Aby nie tworzyć nowego wątku.

Jak powinna zmieniać się ikona w apliakcji na tel gdy jest podłączony czujnik poziomu cieczy? (taka definicja na Supla.cloud).

Czujnik na pewno działa (podłączony do RASP lub ESP-12) pomijając parametry elektryczne, jak wybiorę w Supla.cloud typ czujnika - otwarcie drzwi lub bramy, w aplikacji na telefon ładnie zmienia się ikona informując o stanie. Jak jest wybrany typ "czujnik poziomu cieczy" nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 18, 2016 12:58 pm

Poziom cieczy w narysowanym zbiorniku powinien się zmienić.
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

śr maja 18, 2016 1:34 pm

"Poziom cieczy w narysowanym zbiorniku powinien się zmienić." - też tak sądzę. Nie zadawał bym pytania.

To w takim razie dlaczego się nie zmienia?
Tak jak pisałem, przy ustawionych typach czujników otwarcia; drzwi, furtki, bramy, (przy tym samym oczywiście czujniku) ikona się zmienia. Przy poziomie cieczy nie.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr maja 18, 2016 2:15 pm

W App dla Androida "uciekła" jedna ikonka.
Wrzucam poprawkę. Numer wersji się nie zmieni. Do jakiejś godziny aplikacja powinna być dostępna w Google Play.
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

czw maja 19, 2016 7:54 am

Po wrzuceniu poprawki ikona zmienia sie prawidłowo.
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

pn lut 24, 2020 8:27 pm

shimano73 pisze:
śr mar 02, 2016 5:07 am
Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. (...)
Czy temat licznika wody bądź nakładka na wodomierze będąca/-e podłączona do Supla są w użytkowaniu?
Poproszę o zastosowane rozwiązania.
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn lut 24, 2020 10:20 pm

ZYSKA pisze:
pn lut 24, 2020 8:27 pm
shimano73 pisze:
śr mar 02, 2016 5:07 am
Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. (...)
Czy temat licznika wody bądź nakładka na wodomierze będąca/-e podłączona do Supla są w użytkowaniu?
Poproszę o zastosowane rozwiązania.
Powstał tylko prototyp na płytce stykowej , podejmowałem próby z różnymi czujnikami optycznymi i halotronami narazie wyniki są niezadowalające , projekt zarzuciłem na lepsze czasy ( więcej wolnego)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ