Zawory wody itp

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Arti78
Posts: 9
Joined: Fri Dec 28, 2018 5:00 pm

Mon Jan 07, 2019 9:34 am

w@hu wrote:
Tue Jan 01, 2019 10:18 pm
U mnie leży taki zawór i czeka na realizację, zamierzam go zamienić z tym cewkowym użytym w projekcie viewtopic.php?f=9&t=3180&p=20398#p203 .W dalszym ciągu będę go sterować sanoff basic'kiem ale dodaję przekaźnik NO/NC i dopiero wówczas z tych styków do zaworu (ma trzy żyły neutralny, + otwórz, + zamknij)
Możesz mi to łopatologicznie nakreślić? Nie mogę sobie wyklarować w głowie tego połączenia.
w@hu
Posts: 15
Joined: Mon Feb 26, 2018 9:46 pm

Mon Jan 07, 2019 7:55 pm

Arti78 wrote:
Mon Jan 07, 2019 9:34 am
w@hu wrote:
Tue Jan 01, 2019 10:18 pm
U mnie leży taki zawór i czeka na realizację, zamierzam go zamienić z tym cewkowym użytym w projekcie viewtopic.php?f=9&t=3180&p=20398#p203 .W dalszym ciągu będę go sterować sanoff basic'kiem ale dodaję przekaźnik NO/NC i dopiero wówczas z tych styków do zaworu (ma trzy żyły neutralny, + otwórz, + zamknij)
Możesz mi to łopatologicznie nakreślić? Nie mogę sobie wyklarować w głowie tego połączenia.
Jak niżej na szybkim schemacie - jeżeli jeszcze coś nie jasne to pytaj:
Attachments
Zawor.PNG
Zawor.PNG (155.74 KiB) Viewed 1106 times
dar3cz3k_
Posts: 37
Joined: Wed Mar 07, 2018 10:20 pm
Location: Brudzowice

Mon Jan 07, 2019 9:36 pm

Ja osobiście nie używał bym elektrozaworu zasilanego 230V.
Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie elektrozaworu zasilanego 12/24V.
Arti78
Posts: 9
Joined: Fri Dec 28, 2018 5:00 pm

Tue Jan 08, 2019 9:39 am

w@hu wrote:
Mon Jan 07, 2019 7:55 pm
Jak niżej na szybkim schemacie - jeżeli jeszcze coś nie jasne to pytaj:
Dzięki :)
Dobrze rozumiem że po wyłączeniu sonoff`a na przekaźniku ( a co za tym idzie na zaworze) jest nadal napięcie?
Zaworu to nie rozwali?
wsosniak
Posts: 328
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Tue Jan 08, 2019 11:09 am

Arti78 wrote:
Tue Jan 08, 2019 9:39 am
.... po wyłączeniu sonoff`a na przekaźniku ( a co za tym idzie na zaworze) jest nadal napięcie?
Dokładnie tak. Zapytałeś też : "Czy to rozwali zawór ?" nie wiem , tu by bardziej elektronicy musieli się wypowiedzieć w temacie tego konkretnego zaworu (ciekawy jestem bardzo ich opinii) - wg specyfikacji , zawór ma 100000 cykli otwarcia/zamkniecia - ale kto to wie tak naprawde ? :).

Kiedyś , w ramach zabawy, kupiłem ten zawór u chińczyków (są wersje 12V, 24V, 230V) : https://pl.aliexpress.com/item/Si-ownik ... 6fd7bb2f-6 ) i go potestowałem . I działa bardzo specyficznie . Napiszę Wam kilka słów żebyście byli świadomi co kupujecie :
1) Silniczek obraca zaworem tylko w jednym kierunku (niezależnie czy zawór sie otwiera czy zamyka)
2) Czas otwarcia zaworu (czyli obrotu jego o kąt +90st) to około 15 sekund. I dla zamknięcia to samo (kąt obrotu od stanu otwarcia do zamkniecia to tez +90st - tak jak napisałem w puncie 1 , w tą samą stronę się obraca czyli o nastepne 90st.)
3) Co mnie najbardziej zdziwiło : NIC się nie stanie jak podasz przez przypadek napięcie na obydwie linie : OPEN i CLOSE tzn nie spalisz go. W zależności w jakim stanie jest zawór to albo sie bedzie otwierał albo zamykał. Bo działa to tak : jesli zawór jest całkowicie ZAMKNIETY i podasz mu zasilanie na CLOSE to nic sie nie dzieje . Jak mu teraz podasz zasilanie na OPEN to zacznie sie otwierac. Jesli po 5-10 sekundach wyłączysz zasilanie na linii OPEN , to zawór otworzy sie tylko cześciowo (bo 15 sekund trwa całkowite otwarcie) . Jesli teraz podasz zasilanie na CLOSE to .... NIC SIE NIE DZIEJE!! zawór sie nie zamyka. Musisz z powrotem podać mu zasilanie na OPEN , poczekać az sie całkowicie otworzy (wtedy zadziała krańcówka dla OPEN) , i dopiero wtedy , podanie zasilania na CLOSE zacznie zamykać ten zawór. I przy zamykaniu zaworu jest identycznie jak przy otwieraniu : jesli zawór jest CAŁKOWICIE OTWARTY i podasz mu zasilanie na OPEN to nic sie nie dzieje . Jak mu teraz podasz zasilanie na CLOSE to zacznie sie zamykac. Jesli po 5-10 sekundach wyłączysz zasilanie na linii CLOSE , to zawór przestanie sie zamykać. Podanie zasilania na OPEN nie otwiera zaworu !!! bo zawór nie zamknął się całkowicie. Musisz z powrotem podać mu zasilanie na CLOSE , poczekać az sie całkowicie zamknie (wtedy zadziała krańcówka dla CLOSE) , i dopiero wtedy , podanie zasilania na OPEN zacznie go otwierac.
Arti78
Posts: 9
Joined: Fri Dec 28, 2018 5:00 pm

Tue Jan 08, 2019 11:57 am

Chyba że napięcie ma zawsze na którymś ze stanów być - inaczej są właśnie błędy.
Zobaczymy- zamówiłem sobie u chinoli zawór- a jak dojedzie to zanim go w coś wsadzę to potestuję.
Będzie odwalał to trafi na działkę do jakiegoś bezpiecznego zastosowania.

Ale jak ktoś ma wiedzę jak to z tymi napięciami na zaworze ma być to dajcie znać.
w@hu
Posts: 15
Joined: Mon Feb 26, 2018 9:46 pm

Tue Jan 08, 2019 12:44 pm

Tak jak napisał wsosniak o krańcówkach odcinajacych, istotne jest aby zawór je miał, wówczas przynajmniej z informacji od majfrendów wynika, że nic się nie powinno dziać gdyż zawór sam sobie odcina napięcie i czek na nie na drugiej linii. Dlatego na moim schemacie pokazane jest że zawsze któraś linia jest pod napięcie. Jak będzie w praktyce to się okaże po złożeniu układu.
Arti78
Posts: 9
Joined: Fri Dec 28, 2018 5:00 pm

Tue Jan 08, 2019 1:28 pm

zobaczymy co przyjedzie- może się da otworzyć i wtedy się sprawdzi jak z napięciami na układzie :)
Zakupy tam to zawsze zagadka :)
Arti78
Posts: 9
Joined: Fri Dec 28, 2018 5:00 pm

Tue Jan 22, 2019 1:18 pm

Przyszło, pobawiłem się: wnioski takie jak podał kolega @Wsosniak
Działa cicho, po otwarciu/zamknięciu słychać zadziałanie krańcówki i "pyknięcie" rozłączenia linii
Powinien się sprawdzić- można by np zmontować to tak by podawać napięcie przez np 3 minuty ( tak dla pewności) a później odciąć go od prądu aż do kolejnego sygnału.
KrzysiekW
Posts: 9
Joined: Sat Jan 26, 2019 2:52 pm

Sun Jan 27, 2019 5:00 pm

Podpinam się pod temat. Chciałbym sterować 3-przewodowym siłownikiem zaworu trójdrożnego CO. Fajnie by było żeby w Supli powstał specjalny "moduł" do tego celu. Może przerobienie modułu "roletowego" na "zaworowy"? Wtedy mielibyśmy sterowanie za pomocą dwóch przekaźników. Wystarczyło by dodać informację o czasie pełnego otwarcia przy rejestracji takiego zaworu a później sterowanie procentowo jego otwarciem plus "przeciągnięcie" przy pełnym otwarciu lub zamknięciu co zapobiegnie jego rozregulowaniu podczas długotrwałej pracy.
Post Reply