Powiadomienie nt. temat jakości powietrza i ciśnienia atmosferycznego

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
andrzejano
Posts: 189
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Fri Jan 04, 2019 10:49 pm

fracz wrote:
Fri Jan 04, 2019 6:58 pm
To może tak.

Code: Select all

{% set loadSensors = getUrl('https://api.syngeos.pl/api/public/data/device/94') | jsonDecode.sensors%}
{% for sensor in loadSensors %}
{{sensor.name}}: {{ sensor.data[0].value}}{{sensor.unit}},
{% endfor %}
wojkowice.png
Dla airly wykorzystując dane z https://developer.airly.eu/docs#endpoin ... asurements jak to spreparować na daną lokalizację.Poradź proszę
User avatar
fracz
Posts: 1211
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Fri Jan 04, 2019 11:22 pm

Załóż sobie tam konto - dostaniesz apikey.

Na mapach google znajdź swoje domostwo i kliknij prawym i wybierz "Co tu jest?". Na dole dostaniesz współrzędne domostwa.

Następnie podmień współrzędne i apikey w tym requeście - powinieneś dostać info o najbliższym czujniku:

Code: Select all

https://airapi.airly.eu/v2/measurements/nearest?lat=50.135600&lng=19.534315&maxDistanceKM=-1&apikey=XXX
No i potem już jedziesz z powiadomieniem ;-)
airlyv1.jpg
airlyv1.jpg (39.72 KiB) Viewed 218 times

Albo, żeby już w ogóle sobie wypasione zrobić to trochę się pobawić i...

airlyv2.jpg
airlyv2.jpg (73.74 KiB) Viewed 218 times

Code: Select all

{% set measurements = getUrl('https://airapi.airly.eu/v2/measurements/nearest?lat=50.133400&lng=19.534615&maxDistanceKM=-1&apikey=XXX') | jsonDecode.current%}
{% set values = {} %}
{% for measurement in measurements.values %}
{% set values = values|merge({(measurement.name): measurement.value}) %}
{% endfor %}

Dane z godziny {{ measurements.fromDateTime | date('H:i') }} 
Zanieczyszczenie PM 2.5: {{ values.PM25|number_format }}µg/m³
Zanieczyszczenie PM 10: {{ values.PM10|number_format }}µg/m³
Temperatura: {{ values.TEMPERATURE |number_format(1) }}°C
Wilgotność: {{ values.HUMIDITY|number_format }}%
Ciśnienie: {{ values.PRESSURE|number_format(0, '', '') }}HPa
Jeszcze można sobie wyciągnąć np. measurements.indexes[0].description. Tam airly udostępnia jakieś śmieszne komentarze typu "Ciesz się czystym powietrzem" albo "Bywało lepiej...".
andrzejano
Posts: 189
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat Jan 05, 2019 1:07 am

@fracz jak to wpisać do odczytu właściwych komentarzy? /v2/meta/indexes
jak to wyciągnąć i dorzucić measurements.indexes[0].description. i advice.... kombinuję i nic mi nie wychodzi.
User avatar
fracz
Posts: 1211
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Jan 05, 2019 11:24 am

Dorzuc to po prostu pod tym co już masz. Te informacje już są w pierwszej odpowiedzi.

Code: Select all

{{measurements.indexes[0].advice}}
andrzejano
Posts: 189
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat Jan 05, 2019 12:21 pm

Dziękuje , a ja się nakombinowałem :D
User avatar
wojtas567
Posts: 1259
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Jan 05, 2019 12:37 pm

Jakby teraz takie dane udało się wyświetlić w aplikacji to by było rewelacja, nie trzeba by kombinować z własnymi czujnikami.
Pozdrawiam
Wojtek
andrzejano
Posts: 189
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat Jan 05, 2019 1:04 pm

fracz wrote:
Sat Jan 05, 2019 11:24 am
Dorzuc to po prostu pod tym co już masz. Te informacje już są w pierwszej odpowiedzi.

Code: Select all

{{measurements.indexes[0].advice}}
jednak gdy dodam wyświetla mi "The air doesn't encourage walking today."chciałbym po polsku i bez kodu koloru
User avatar
fracz
Posts: 1211
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sat Jan 05, 2019 1:06 pm

Potrzebny wirtualny kanał. Ale generalnie to robicie teraz powiadomienia w SUPLA Scripts które z SUPLA nie mają nic wspólnego ;)

Żeby było bez tych krzaków - daj po tym |raw. A wczoraj na pewno miałem po polsku hmm. Nie ma tam gdzies w dokumentacji jak podać chciany język w adresie URL?

Edit:
Jest. Chcą header.

https://developer.airly.eu/docs#general.language

Dodam wieczorem możliwość przesłania headerow w getUrl.
andrzejano
Posts: 189
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Sat Jan 05, 2019 1:39 pm

Ok. :D
wsosniak
Posts: 161
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Sat Jan 05, 2019 2:06 pm

wojtas567 wrote:
Sat Jan 05, 2019 12:37 pm
Jakby teraz takie dane udało się wyświetlić w aplikacji to by było rewelacja, nie trzeba by kombinować z własnymi czujnikami.
dokładnie :)
Post Reply