SUPLA Scripts & Google Assistant

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
TTomasz
Posty: 20
Rejestracja: czw sty 17, 2019 7:10 pm

pt sty 18, 2019 9:56 pm

@fracz ... Działało to bdb. Cieszy że masz pomysł jak to ogarnąć. Czekam z niecierpliwością 😁😜 robisz genialna robotę 💪
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pt sty 18, 2019 10:02 pm

A tak swoją droga to ciekawe bo u mnie asystent i automate działa elegancko jak odpytuje suple mówi do mnie pani jak o inne informacje pan :p
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt sty 18, 2019 10:47 pm

wsosniak pisze:
pt sty 18, 2019 7:38 pm
no to może tak ? : GOOGLE ASSISTANT -> "Say a phrase with a text ingredient" , gdzie $ to dowolny tekst który potem można też użyć w odpowiedzi

Dla tego przykładu mówię : "Ok Google, Supla open my home" a asystent mi odpowiada "Open my home activated " :)
Dobrze kombinujesz. Nie zauważyłem że można też $ w odpowiedzi dać. Robię instrukcję, działa super :D
patrickowski
Posty: 4
Rejestracja: pt sty 18, 2019 10:36 pm

pt sty 18, 2019 10:50 pm

U mnie też póki co działa. Co prawda na dwa głosy: męski od asystenta google, i żeński od Supli, ale działa. Chodź muszę przyznać, że mój telefon miewa zawiasy z tym głosowym wydawaniem komend - czasem nie reaguje pani i nie chce wykonać akcji.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt sty 18, 2019 11:08 pm

Instrukcja
  1. Potrzebujesz konta w IFTTT. Jak już masz, to idź do My Applets
  2. Dodaj nowy. Kliknij na +this i znajdź Google Assistant. Zaloguj się jak jeszcze się nie logowałeś.
  3. Wybierz opcję "Say a phrase with text ingredient"
  4. W "What do you want to say" wpisz "SUPLA $" (bez cudzysłowu)
  5. W odpowiedzi "What do you want the Assistant to say in response?" wpisz np "Wykonano: $" - będzie to odpowiedź asystenta na dowolną komendę.
  6. Język pozostaw English, lub inny który wolisz. Polskiego nie ma jeszcze i raczej długo nie będzie.
  7. Na tym etapie powinno to wyglądać tak:
    step1.png
    step1.png (63.79 KiB) Przejrzano 4418 razy
  8. Klikasz Create trigger.
  9. Klikasz +that
  10. Szukasz "webhooks", wybierasz, zatwierdzasz, wybierasz "Make a web request"
  11. URL podajesz:

    Kod: Zaznacz cały

    https://supla.fracz.com/api/voice-commands
  12. Method: PATCH
  13. Content type: application/json
  14. Body (wklej tak jak jest napisane, nic póki co nie zmieniaj):

    Kod: Zaznacz cały

    {"__token":"TOKEN", "command":"{{TextField}}"}
  15. W nowej karcie przeglądarki idziesz do skryptów do kluczy dostępu: https://supla.fracz.com/clients
  16. Na dole znajdujesz opcję generowania nowego. Generujesz. Pojawia się na liście - zmieniasz mu nazwę na IFTTT albo jakąś inną żebyś potem wiedział po co to. Kopiujesz token przyciskiem.
    step2.png
    step2.png (22.1 KiB) Przejrzano 4418 razy
  17. Wracasz do IFTTT. W polu Body zamieniasz TOKEN swoim tokenem ze skryptów. Tak to powinno wyglądać:
    step3.png
    step3.png (112.22 KiB) Przejrzano 4418 razy
  18. Zapisujesz
Od teraz większość komend zaczynających się od "SUPLA" powiedzianych do asystenta będzie wysyłana do skryptów. Jak coś nie działa to w ustawieniach appletu zobacz log i pochwal się tutaj błędem.

Konfiguracja komend w skryptach się nie zmienia. Komendy są tłumaczone na angielski, tj "SUPLA, otwórz bramę" do skryptów idzie jako "open the gate" - więc trzeba to wziąć pod uwagę przy konfiguracji komend.

Konfigurację ułatwi odpowiedź IFTTT, bo odpowie Ci np. "Wykonano: open the gate". Opcja "powiedz komendę" przy edycji sceny w skryptach też działa tak samo jak z Automate, więc można tam też przechwycić na etapie konfiguracji sceny dokładnie co Google wysyła. Widać też w logach skryptów każdą komendę, która dociera.

Powinno to to też działać z głośnikami i ajfonami. Good stuff :D
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 805
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 18, 2019 11:59 pm

Na malinach też będzie działać.?

Albo coś nie tak zrobiłem albo nie działa na androidzie 9.0, GA przechwytuje komendę i w odpowiedzi daje po angielsku, ale scena się nie wykonuje.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

sob sty 19, 2019 7:09 am

Na malinach też będzie po aktualizacji skryptów.

Na Androidzie 9 działa. Na wszystkim z asystentem powinno działać.

Wejdź w ustawienia applletu ifttt i pokaż activity logs. Rozwiń pierwsze z góry i wklej tu screen
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 805
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob sty 19, 2019 8:10 am

Nie wiem co mogłem zrobić nie tak na innym telefonie mam tak samo, komendy podaje po polsku tak jak są zapisane w supla scripts.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (40.47 KiB) Przejrzano 4354 razy
wsosniak
Posty: 406
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 19, 2019 1:55 pm

fracz pisze:
pt sty 18, 2019 10:47 pm
wsosniak pisze:
pt sty 18, 2019 7:38 pm
no to może tak ? : GOOGLE ASSISTANT -> "Say a phrase with a text ingredient" , gdzie $ to dowolny tekst który potem można też użyć w odpowiedzi

Dla tego przykładu mówię : "Ok Google, Supla open my home" a asystent mi odpowiada "Open my home activated " :)
Dobrze kombinujesz. Nie zauważyłem że można też $ w odpowiedzi dać. Robię instrukcję, działa super :D
Fajnie że znowu coś podpowiedziałem :) chciaż nie uzywam tego $ bo nie uzywam supla voice , i mam tyle apletów w IFTTT ile komend (tak jak opisał to @andrzejano bo duża prostsza jest konfiguracja) - ale tez to działa super z Twoimi scenami. No nic ! teraz tylko "uczyć" google-a co ma robić :)

Od pół roku używam google assistant ENG+ google home + IFTTT + głosniczki google home mini x2 + oczywiście SUPLA (ze skryptami fracza) i takie mam spostrzeżenia po wejściu google assisntant PL :

1) głośniczek google home (mini) nie rozumie po polsku , asystent działa dobrze z głośniczkiem tylko po angielsku. Asystent PL w miare dobrze radzi sobie po polsku ale na tablecie , telefonie (to przetestowałem) i podobno na słuchawkach .

2) W połączeniu z urządzeniami zdefiniowanymi w google home (na razie supli jeszcze nie widać ale przetestowałem na sonoffach z ewelinkiem, scenami bradlink-a, zakłądam ze moze być podobnie z suplą), asystent działa tak sobie z telefonem i tabletem. Przykład: Mówie :"włącz światło na parterze " , asystent widać ze komunikuje sie z urządzeniami zdefiniowanymi w google home, włącza odpowiedniego sonoffa ale daje odpowiedz (asystent PL !!): "Sorry, i didnt get any responce"- i ten asystent PL czyta to po polsku !!! masakra :) CO oznacza ze aplikacja google home nie wspiera na razie PL, i niepoprawnie komunikuje sie z google assistant-em.

3) Na dowód tego że google home nie wspiera jeszcze naszego jezyka jest to że w ustawieniach nie ma tego co jest w wersji ENG : Routines gdzie można budować sobie procedury uruchamiania wielu urządzeń , scen , na raz.

I takie podsumowanie : nie bez powodu google odwołał konferencję zapowiedzianą 15.01 bo .... no co miał pokazać ? zmianę nazwy z google NOW na google assistant ? :) + kilka mało użytecznych bajerów które trochę lepiej działają w porównaniu z NOW. Widać ze google zrobił w tym kierunku pierwszy krok ale na takiego asystenta PL z prawdziwego zdarzenia , ktory wspiera google home..... to sobie jeszcze poczekamy .

Na tą chwilę , Ci co korzystają z telefonów i tabletów z ustawieniami PL, mogą korzystać w pełni z komend PL , uzywając IFTTT , wg kroków opisanych przez @andrzejano albo wg procedury supla voice opisanej przez @fracz-a.
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2019 2:31 pm przez wsosniak, łącznie zmieniany 3 razy.
wsosniak
Posty: 406
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 19, 2019 2:04 pm

PuteR pisze:
sob sty 19, 2019 8:10 am
Nie wiem co mogłem zrobić nie tak na innym telefonie mam tak samo, komendy podaje po polsku tak jak są zapisane w supla scripts.
coś musiałeś w tym web request źle zrobić. Może url CI się źle wkleił ? (tez tak kilka razy się "machnąłem" i miałem ten sam komunikat)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”