SUPLA Scripts & Google Assistant

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz sty 20, 2019 8:45 am

@wsosniak, opisana w tym wątku konfiguracja nie korzysta już z Automate. Pozwala natomiast ograniczyć konfigurację, bo w ifttt tworzysz tylko jeden applet a reszta konfiguracji jest w skryptach. Automatycznie będą Ci działać nowe sceny bez zaglądania do ifttt. No i nie podajesz w ifttt linków publicznych. W ogóle nie musisz udostępniać uruchamianych scen pod linkiem publicznym.

Jeżeli do czegos Automate będzie potrzebne do do powiedzenia na telefonie odpowiedzi głosowo, bo ifttt tego nie umie. Mam pomysł, ale jeszcze nie wiem czy możliwy...

Dla mnie największą zaletą tego rozwiązania jest to że w końcu działają komendy z Android Auto. Włączam na kierownicy i mówię żeby otwarło bramę i otwiera. Automate z AA nie potrafilo się dogadać.
wsosniak
Posty: 405
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz sty 20, 2019 9:43 am

fracz pisze:
ndz sty 20, 2019 8:45 am
@wsosniak, opisana w tym wątku konfiguracja nie korzysta już z Automate. Pozwala natomiast ograniczyć konfigurację, bo w ifttt tworzysz tylko jeden applet a reszta konfiguracji jest w skryptach. Automatycznie będą Ci działać nowe sceny bez zaglądania do ifttt. No i nie podajesz w ifttt linków publicznych. W ogóle nie musisz udostępniać uruchamianych scen pod linkiem publicznym.

Jeżeli do czegos Automate będzie potrzebne do do powiedzenia na telefonie odpowiedzi głosowo, bo ifttt tego nie umie. Mam pomysł, ale jeszcze nie wiem czy możliwy...

Dla mnie największą zaletą tego rozwiązania jest to że w końcu działają komendy z Android Auto. Włączam na kierownicy i mówię żeby otwarło bramę i otwiera. Automate z AA nie potrafilo się dogadać.
być może , aż tak się w to nie zagłębiam, po prostu korzystam z tego co już skonfigurowałem pół roku temu .
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Jedni skorzystają z Twojego rozwiązania inni z rozwiązania opisanego przez @andrzejano. Każdy musi znaleźć rozwiązanie które rozumie i przy którym mu wszystko (lub prawie wszystko) chodzi w domu :)
Ja (i pewno nie tylko ja) i tak czekam az Twoje sceny będą w could, bedzie je można uruchamiać w harmonogramach , będą też widoczne jako sceny w google home, ..... i wtedy będzie można pozbyć się tych wszystkich protez .
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz sty 20, 2019 4:02 pm

Mam pytanie czy na supla script Komendy głosowe mam wpisywać po angielsku ?

bo wpisałem Lampka biurko (Komendy głosowe)

wywołałem na telefonie supla Lampka biurko i pokazał mi lampki :) ( nie wykonał sceny )


aa i jak to może działać na iphonie ?
pol154139@gmail.com
Posty: 1
Rejestracja: ndz sty 07, 2018 9:53 pm

ndz sty 20, 2019 7:48 pm

Tak, musisz wpisać po angielsku. Powiedz "OK Google" kiedy piknie, powiedz np. "Supla zapal światło w pokoju". Dostaniesz odpowiedź "Wykonano: Light up the room". Tę frazę w supla scripts wpisujesz jako komenda głosowa. Odpowiedź też dostaniesz po angielsku. :lol:
Ja robię testy dopiero od jakichś 2 godzin i mi się podoba. Pozdr.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz sty 20, 2019 8:29 pm

A ja mam sceny wpisane po Polsku. Jak powiem "supla, włącz światło w pokoju" to pan odpowiada mi po angielsku i równocześnie pani po polsku. Automate włączone.
wsosniak
Posty: 405
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz sty 20, 2019 8:41 pm

fracz pisze:
ndz sty 20, 2019 8:45 am
@wsosniak, opisana w tym wątku konfiguracja nie korzysta już z Automate....
znalazłem dzisiaj chwilkę i sprawdziłem to Twoje rozwiązanie i rzeczywiście , hula jak ta lala :) konfiguracja też prosta jak drut :)
W pewnym momencie pomyślałem : przerobie moje IFTTT żeby mieć ten jeden aplet ale na całe szczęście , przed wykasowaniem wszystkich istniejących apletów z IFTTT i modyfikacji Twoich scen o komendy głosowe, pokazałem domownikom z czym będą mieć do czynienia , tzn że trzeba będzie po OK GOOGLE powiedzieć SUPLA i potem np TURN ON LIGHTS ..... i niestety zaprotestowali :) komentując "a po co mówić SUPLA ? przecież to nienaturalne" - i może mają rację ? :) i tym samym , zostałem "zmuszony" do pozostania przy tym co mam :)

Jedną rzecz też zauważyłem jak to testowałem, co może pomóc innym , którzy skonfigurują IFTTT wg Twojej procedury: przy jednej ze scen na supla.fracz.com, wpisałem komendę głosową "turn on lights in the garden". I mówie : "ok, Google , SUPLA turn on ligths in the garden" , w logach supla script mam "Odebrano komendę głosową: turn on lights in the garden" - czyli to co powiedziałem, a asystent odpowiada mi "Done : turn on THE lights in the garden" , i nie zapalił lampek. Jak widzicie to THE : nawet po angielsku koryguje wypowiadaną frazę i zamienia ją na poprawną angielszczyznę :) Oczywiście jak dodałem to THE przy scenie to zadziałało
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pn sty 21, 2019 2:09 pm

Dziwna jest ta komenda, nie da sie zaprzeczyć. Ale już 'Hey Google, ask SUPLA to open the gate" jest całkiem spoko :lol:
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw sty 24, 2019 8:04 am

Wczoraj znalazłem chwilę, żeby pobawić się asystentem i skonfigurowałem go ze skryptami :)
Działa "od strzału". Jednak, używam go tylko z telefonem, który noszę przy sobie. W telefonach, które mam porozrzucane w domu, do których "gadam sobie" :D wyłączyłem asystenta i używam ich tak jak dawniej (czyli z Automate), dzięki czemu również mam feedback ze skryptów, na którym mi zależy.

Mam nadzieję, że wsteczna kompatybilność z Google Now pozostanie 8-)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
TTomasz
Posty: 20
Rejestracja: czw sty 17, 2019 7:10 pm

pt sty 25, 2019 11:04 am

Fracz ... Pytanie do Ciebie?
Czy jest szanas, że funkcjonalność powróci do stanu sprzed pojawienia się Google Assistant?
Wtedy działało to idealnie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt sty 25, 2019 11:09 am

TTomasz pisze:
pt sty 25, 2019 11:04 am
Fracz ... Pytanie do Ciebie?
Czy jest szanas, że funkcjonalność powróci do stanu sprzed pojawienia się Google Assistant?
Wtedy działało to idealnie.

Pozdrawiam
Pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie :)
Wszystko działa po staremu. Wystarczy w telefonie wyłączyć asystenta.
Wchodzisz w ustawienia -> Google -> Wyszukiwarka, Asystent i Voice -> Asystent Google -> zakładka Asystent ->na dole urządzenia z asystentem wybierasz Telefon -> tutaj wyłączasz asystenta

Voila :) działa po staremu :geek:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”