SUPLA Scripts & Google Assistant

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
muchac35
Posty: 120
Rejestracja: wt sty 01, 2019 1:15 pm

pt sty 25, 2019 11:22 am

Witam męczę się z tym od wczoraj mam w aucie ANDROIDAUTO chciałbym abym mówił do samochodu a on wykonywał sceny
Już ktoś napisał ze to możliwe
Utworzyłem konto IFTTT dodałem aplet SUPLA wg opisu ale niestety nie działa mi to
może ktoś mi podpowiedzieć bardziej łopatologicznie?
Na razie testuje na samym telefonie i nie działa gdy zadziała na telefonie dopiero będę testował w aucie
Gdzie jest log aby sprawdzić co jest nie tak?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 595
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz sty 27, 2019 4:37 pm

Pytanie czy u osób które używają ifttt ale w sposób który podaję adres do linku publicznego ( czyli ile scen tyle komend) również nie można użyć komendy "otwórz garaż"? GA krzyczy wtedy ze nie ma podłączonych urządzeń bo w sumie nie ma 😀. Da się to jakość obejść czy jedynie jakąś modyfikacja wypowiadanych słów?
Leszekbialy
Posty: 7
Rejestracja: pt kwie 06, 2018 9:29 pm

ndz sty 27, 2019 11:10 pm

Fracz mam pytanie, trafiłem na coś takiego od Google https://console.actions.google.com
Czy da się to ustawić pod Twoje skrypty?
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 137
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

pn sty 28, 2019 8:18 am

Leszekbialy pisze:
ndz sty 27, 2019 11:10 pm
Fracz mam pytanie, trafiłem na coś takiego od Google https://console.actions.google.com
Czy da się to ustawić pod Twoje skrypty?
Pozwolę sobie- co chciałbys osiągnąć wpinając się w API actions? Integracje z google home? Ta jest w trakcie- czekamy na weryfikację od google (ostatni etap jak mniemam) tak więc "pogadać z asystentem" będziesz mógł bez korzystania niezależnie z actions (przy czym o ile mi wiadomo scriptsy wówczas bedą działac normalnie). Co wiecej - w asystencie jest coś takiego jak "routines", tam rowniez w prosty sposob bedzie sie dało warunkować działania urzadzen z Supla takze "jeszcze troche" i powinno byc swietnie :)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Andreas112
Posty: 20
Rejestracja: śr sty 23, 2019 1:25 pm
Lokalizacja: Grzymalin

pn sty 28, 2019 9:43 am

No i fajnie!! :D
Jest pytanie jest odpowiedź. A tak nawiasem to mogę tylko potwierdzić iż iftt z jedną komendą typu "otwórz bramę" prądzi ładnie, natomiast każda następna jest przyjmowana (tak jakby) przez asystenta który chyba myyyśli ale nic z tego dalej się nie dzieje. Tak więc czekamy.....
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 137
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

wt sty 29, 2019 7:01 pm

Andreas112 pisze:
pn sty 28, 2019 9:43 am
No i fajnie!! :D
Jest pytanie jest odpowiedź. A tak nawiasem to mogę tylko potwierdzić iż iftt z jedną komendą typu "otwórz bramę" prądzi ładnie, natomiast każda następna jest przyjmowana (tak jakby) przez asystenta który chyba myyyśli ale nic z tego dalej się nie dzieje. Tak więc czekamy.....
Zalezy w jakis sposob skonfigurujesz ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 595
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt sty 29, 2019 7:11 pm

Vallhalen pisze:
wt sty 29, 2019 7:01 pm
Andreas112 pisze:
pn sty 28, 2019 9:43 am
No i fajnie!! :D
Jest pytanie jest odpowiedź. A tak nawiasem to mogę tylko potwierdzić iż iftt z jedną komendą typu "otwórz bramę" prądzi ładnie, natomiast każda następna jest przyjmowana (tak jakby) przez asystenta który chyba myyyśli ale nic z tego dalej się nie dzieje. Tak więc czekamy.....

Zalezy w jakis sposob skonfigurujesz ;)

Czyli jak skonfigurować ifttt aby GA poprawnie reagował na otwórz / zamknij bramę?
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1687
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr sty 30, 2019 6:13 am

Musisz dać inną komendę. "Otwórz bramę" Google rozumie jako chęć sterowania automatyką i ubija komendę zanim dotrze do IFTTT, ładnie sugerując Ci że żeby to działało to musisz cośtam sobie do konta dodać. Ot taki ficzur który z tego punktu widzenia utrudnia integrację.

U mnie "otwórz bramę wjazdową" już przechodzi ;-)
Andreas112
Posty: 20
Rejestracja: śr sty 23, 2019 1:25 pm
Lokalizacja: Grzymalin

śr sty 30, 2019 8:02 am

No tak z tymi różnymi komendami to oczywiście próbowałem na samym początku w sensie że tak:
Otwórz bramę i zamknij bramę jest super i od strzału ale..........po dodaniu rolety okiennej i kilkunastu próbach z różnymi nazwami to już "Myśli" :lol: :lol: .
Natomiast podejżewam że....i to takie luźne przypuszczenie oczywiście że gdybym bramę garażową zastąpił roletą to też by zadziałało ale, nie na tym to polega. Apropos w ubiegły piątek miało być już coś wiadomo?? Jakieś newsy z US and A :)
muchac35
Posty: 120
Rejestracja: wt sty 01, 2019 1:15 pm

śr sty 30, 2019 8:17 am

Andreas112 pisze:
śr sty 30, 2019 8:02 am
No tak z tymi różnymi komendami to oczywiście próbowałem na samym początku w sensie że tak:
Otwórz bramę i zamknij bramę jest super i od strzału ale..........po dodaniu rolety okiennej i kilkunastu próbach z różnymi nazwami to już "Myśli" :lol: :lol: .
Natomiast podejżewam że....i to takie luźne przypuszczenie oczywiście że gdybym bramę garażową zastąpił roletą to też by zadziałało ale, nie na tym to polega. Apropos w ubiegły piątek miało być już coś wiadomo?? Jakieś newsy z US and A :)
mi wcale nie chce to działać zrobiłem wg opisu konto i konfigurację IFTTT
jak bym nie wpisał to nie działa
trzeba wpisać w scenie komendę głosową po angieklsku a mówić SUPLA "po polsku"
przykład wpisuje w scenie komendę głosową open the gate
a mówię SUPLA otwórz bramę wjazdową
czy to tak?
Automate nie mam zainstalowanego nie jest już konieczne?
ODPOWIEDZ