Page 1 of 1

wywołanie sceny z zewnętrznego przekaźnika

Posted: Mon Feb 11, 2019 11:35 am
by flowerek
Cały czas myślę nad czujnikiem zalania...ale nie tylko bo i np. czadu, dymi itp.
Czy mamy taki soft na sonoffa basic, który wywoływałby zdefiniowaną scenę (link z clouda) po tym jak zewnętrzny przekaźnik (stycznik) zewrze wejścia ??
np. podłączamy Zamel-owy przekaźnik zalania pzm-10
https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-a ... ia/pzm10# wraz z sondą SZH-03
[url]https://zamel.com/pl-PL/produkty/exta-a ... oria/szh03[/url

Wykrycie zalania spowoduje zwarcie styków 11 i 14.
I tutaj gdyby był taki soft, kóry gdy wykryje zwarcie styków (jak kontaktorn) i wówczas uruchomi scenę (link z clouda) mamy sukces. Podlinkowujemy scenę "zamknij zawór wody" i gotowe.

Znalazłem również czujnik czadu, kóry również w momencie wykrycia zagrożenia oprócz alarmowania akustycznego zwiera styki na przekaźniku..można podlinkować powiadomienie lub uchylenia okna itp.

pewnie zawnętrznych czujników/urządzeń które swój "stan wysoki" podają na wbudowany przekaźnik znajdzie się więcej...

alternatywnie...żeby nie generować niepotrzebnego ruchu wifi....możnaby skompilować taki soft, który po podaniu napięcia (załączonego np. takim przekaźnikiem zalaniowym) powodowałby uruchomienie modułu, zalogowanie do wifi i wywołanie sceny z linka z clouda)

Re: wywołanie sceny z zewnętrznego przekaźnika

Posted: Mon Feb 11, 2019 12:03 pm
by Patryk
A może by tak skorzystać z programu kol. @elmaya

viewtopic.php?f=10&t=4173

Tylko zamiast przycisku zastosować styk przekaźnika.

Re: wywołanie sceny z zewnętrznego przekaźnika

Posted: Mon Feb 11, 2019 4:04 pm
by michael
Widzę tutaj dwa skuteczne rozwiązania :)

1. Zdarzenia by @fracz - viewtopic.php?f=24&t=3791
2. Button by @Duch__ - viewtopic.php?f=24&t=3438

Re: wywołanie sceny z zewnętrznego przekaźnika

Posted: Mon Feb 11, 2019 6:32 pm
by flowerek
A jakis soft na ktoregos sonoffa??? Ja to tylko potrafie polutowac wg schematu i wgrac soft 😀

Re: wywołanie sceny z zewnętrznego przekaźnika

Posted: Mon Feb 11, 2019 7:53 pm
by bulek68
flowerek wrote:
Mon Feb 11, 2019 6:32 pm
A jakis soft na ktoregos sonoffa??? Ja to tylko potrafie polutowac wg schematu i wgrac soft 😀

Więc sprawdź na jakie gpio są wyjścia w sofcie
@elmaya
Jeśli w sonoff masz wprowadzone akurat te masz gotowca. Jeśli nie kolega napewno pomoże. 😉