SUPLA Scene Lanuncher - Sprzęt

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
User avatar
michael
Posts: 823
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Mar 04, 2019 11:39 am

Śledząc różne wątki na tym forum i sukcesywnie wdrażając u siebie różne koncepty. Wpadłem na kolejny pomysł :D

Chciałbym u siebie zastosować taki oto "Scene Launcher", który będzie wbudowany w system ramkowy i będzie spójnie wyglądał z resztą osprzętu elektrycznego, który mam w domu.

Widoczny układ graficzny wydrukowany, zalaminowany oraz przyklejony taśmą dwustronną na brzegach do zaślepki z systemu ramkowego. Pod odpowiednią grafiką będzie wystawał mikrostyk.

Niestety nie ma na forum gotowego wsadu firmware :)
To musiałoby być coś w rodzaju softu jak u kolegi @elmaya, ale z obsługą scen by @fracz bo niestety linki bezpośrednie jeszcze nie obsługują scen.
...i tutaj prośba do kolegów, pomoże mi ktoś? :D
Najlepiej firmware dla Wemos'a D1 mini
Attachments
scene-launcher.jpg
scene-launcher.jpg (37.67 KiB) Viewed 795 times
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
wojtas567
Posts: 1532
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Mar 04, 2019 12:59 pm

Sceny od @facz możesz wklepać bez autoryzacji publiczne do softu kolegi @elmaya powinny zadziałać
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
michael
Posts: 823
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Mar 04, 2019 1:03 pm

wojtas567 wrote:
Mon Mar 04, 2019 12:59 pm
Sceny od @facz możesz wklepać bez autoryzacji publiczne do softu kolegi @elmaya powinny zadziałać
hmm :) no to muszę to sprawdzić. Czekam tylko na Wemos'y z chin i składam to wszystko do kupy.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
wojtas567
Posts: 1532
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Mar 04, 2019 1:09 pm

Jak masz jakikolwiek wolny ESP to wgraj do niego soft i podepnij chociaż jeden sw i sprawdź.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 678
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Mar 04, 2019 1:24 pm

Bardzo ciekawy pomysł, ja bym tam widział TFT Touch :D
wsosniak
Posts: 264
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Mon Mar 04, 2019 1:43 pm

michael wrote:
Mon Mar 04, 2019 1:03 pm
wojtas567 wrote:
Mon Mar 04, 2019 12:59 pm
Sceny od @facz możesz wklepać bez autoryzacji publiczne do softu kolegi @elmaya powinny zadziałać
hmm :) no to muszę to sprawdzić. Czekam tylko na Wemos'y z chin i składam to wszystko do kupy.
na 100% chodzi : do ESP12E wgrałem "6 direct links 60 chars" i testowałem najpierw z direct linkami z clouda i skryptami fracza - chodziło. Teraz korzystam z linków IFTTT i chodzi bez żadnych problemów bardzo stabilnie.
Jedyny problem jaki miałem na początku to taki ze elemaya zdefiniował długość linków na 40 znaków i to się nie mieściło . Poprawił to na 60 znaków i teraz jest ok .
User avatar
michael
Posts: 823
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Mon Mar 04, 2019 1:45 pm

wsosniak wrote:
Mon Mar 04, 2019 1:43 pm
na 100% chodzi
No i to jest dla mnie super informacja :) dzięki
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
wojtas567
Posts: 1532
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Mar 04, 2019 2:02 pm

shimano73 wrote:
Mon Mar 04, 2019 1:24 pm
Bardzo ciekawy pomysł, ja bym tam widział TFT Touch :D
TFT byłby dobry bo można już pokombinować i wyświetlić temperatury itp
Ja myślałem o czymś podobnym tylko na dotykowych jak touch sonoff tylko, że zrobić np z 8 dotyków i na szkle wydrukować ładną grafikę.
Pozdrawiam
Wojtek
wsosniak
Posts: 264
Joined: Sat Jun 02, 2018 8:02 am

Mon Mar 04, 2019 2:10 pm

@michael : żebyś nie szukał : te 6 direct links 60 chars (najbardziej stabilna wersja) znajdziesz tu :
viewtopic.php?p=31821#p31821
ale tylko bierz skomplilowaną wersję bo widze że źródła są wklejone stare (40 chars na jeden link).

Twój "magiczny panel" , widze że ma 8 przycisków. Poproś elemaya żeby Ci dorobił extra dwa linki do tej stabilnej wersji , żebyś z dwóch wemosów nie musiał tego składać.
User avatar
michael
Posts: 823
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Tue Mar 05, 2019 7:33 am

Dzięki :)
Co do dopisania czegoś w kodzie raczej nie będzie problemu bo zrobię to analogicznie do pozostałych wpisów.
Jak tylko to poskładam do kupy to pochwalę się "wynalazkiem".
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Post Reply