Kompleksowa obsługa 4 rolet, sensory, czujnik temperatury.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posts: 186
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Apr 29, 2019 8:39 pm

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 8:12 pm
Właśnie przetestowałem wszechstronnie twój soft dla 4rolet i mogę podzielić się wnioskami:
Ogólnie wszystkie funkcje działają z jedną uwagą- czujnik nr4 na gpio13 nie może być używany - jego zadziałanie powoduje natychmiastowy reset układu i po ponownym połączeniu dopiero zmienia się jego stan, rozłączenie z masą już nie powoduje anomalii, ale każde kolejne zadziałanie robi bałagan.
Gpio 13 działa dla mnie.
sprawdź swoje połączenia.

Gpio 13 works for me.
please check your connections.
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
Maniek913
Posts: 149
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 8:52 pm

Miałeś racje - to wina przełącznika, już jest dobrze.
Jeszcze mam pytanie - dioda "status" powinna w stanie stabilnym świecić ciągle, czy powinna być zgaszona?, bo u mnie raz zaświeca się po połączeniu, a innym razem gaśnie , - to niczego nie zmienia w działaniu, ale ciekawi mnie dlaczego tak jest.
elmaya
Posts: 186
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Apr 29, 2019 9:00 pm

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 8:52 pm
Miałeś racje - to wina przełącznika, już jest dobrze.
Jeszcze mam pytanie - dioda "status" powinna w stanie stabilnym świecić ciągle, czy powinna być zgaszona?, bo u mnie raz zaświeca się po połączeniu, a innym razem gaśnie , - to niczego nie zmienia w działaniu, ale ciekawi mnie dlaczego tak jest.
Led podłączony między Gpio16 (D0) a + 3.3v?

Led connected between Gpio16 (D0) and + 3.3v?
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
Maniek913
Posts: 149
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 9:23 pm

TAK
teraz prawie za każdym razem jest zgaszona
Maniek913
Posts: 149
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 9:34 pm

Teraz jest stabilnie - dioda status po połączeniu z siecią zawsze gaśnie.
Dzięki - a co z revolut - masz ?
Rafaello
Posts: 33
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu May 09, 2019 11:41 am

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 9:23 pm
TAK
teraz prawie za każdym razem jest zgaszona
Powiedz czy moduł obecnie działa Ci prawidłowo.
U mnie co chwila się resetuje i przechodzi w tryb konfiguracji.
Mam w domu kilka różnych modułów działających na Supli, min. do oświetlenia do bramy itp, choć wszystko na oryginalnym firmware.
Wszystkie działają prawidłowo, wszystkie buduje na tym samym zasilaniu więc generalnie układy zbliżone. Odpada kwestia zasilania połaczeń itp.
Natomiast według projektu elmaya nie mogę ogarnąć.
Jeżeli już moduł zadziała to u mnie prawie zawsze świeci się dioda.
Maniek913
Posts: 149
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu May 09, 2019 6:55 pm

Tego modułu nie mam na razie zainstalowanego na stałe, ale testowałem go przez kilka dni i działał stabilnie - jeżeli nie uda mi się ogarnąć modułu na arduino mega (który pracuje już w realnym zastosowaniu, ale nie umiem poradzić sobie z pamięcią stanów) to mam plan rozbudować ten układ do 12 rolet i zabudować w miejsce arduino. Poza usterkami które zrobiłem w okablowaniu testowym nie było z tym układem problemów .
mlynekg
Posts: 10
Joined: Wed May 31, 2017 6:39 am

Tue Jul 09, 2019 7:53 pm

Witam
Dziękuję bardzo za przesłanie softu na 8 rolet.
Mam płytkę przekazników sterowaną stanem niskim co powoduje że wszystkie przekazniki są włączone w stanie spoczynku i układ pobiera dość duży prąd.
Czy jest możliwość zmiany stanów na wyjściu ?

Pozdrawiam serdecznie
Post Reply