Kompleksowa obsługa 4 rolet, sensory, czujnik temperatury.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posts: 269
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Apr 29, 2019 8:39 pm

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 8:12 pm
Właśnie przetestowałem wszechstronnie twój soft dla 4rolet i mogę podzielić się wnioskami:
Ogólnie wszystkie funkcje działają z jedną uwagą- czujnik nr4 na gpio13 nie może być używany - jego zadziałanie powoduje natychmiastowy reset układu i po ponownym połączeniu dopiero zmienia się jego stan, rozłączenie z masą już nie powoduje anomalii, ale każde kolejne zadziałanie robi bałagan.
Gpio 13 działa dla mnie.
sprawdź swoje połączenia.

Gpio 13 works for me.
please check your connections.
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 8:52 pm

Miałeś racje - to wina przełącznika, już jest dobrze.
Jeszcze mam pytanie - dioda "status" powinna w stanie stabilnym świecić ciągle, czy powinna być zgaszona?, bo u mnie raz zaświeca się po połączeniu, a innym razem gaśnie , - to niczego nie zmienia w działaniu, ale ciekawi mnie dlaczego tak jest.
elmaya
Posts: 269
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Mon Apr 29, 2019 9:00 pm

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 8:52 pm
Miałeś racje - to wina przełącznika, już jest dobrze.
Jeszcze mam pytanie - dioda "status" powinna w stanie stabilnym świecić ciągle, czy powinna być zgaszona?, bo u mnie raz zaświeca się po połączeniu, a innym razem gaśnie , - to niczego nie zmienia w działaniu, ale ciekawi mnie dlaczego tak jest.
Led podłączony między Gpio16 (D0) a + 3.3v?

Led connected between Gpio16 (D0) and + 3.3v?
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 9:23 pm

TAK
teraz prawie za każdym razem jest zgaszona
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Mon Apr 29, 2019 9:34 pm

Teraz jest stabilnie - dioda status po połączeniu z siecią zawsze gaśnie.
Dzięki - a co z revolut - masz ?
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Thu May 09, 2019 11:41 am

Maniek913 wrote:
Mon Apr 29, 2019 9:23 pm
TAK
teraz prawie za każdym razem jest zgaszona
Powiedz czy moduł obecnie działa Ci prawidłowo.
U mnie co chwila się resetuje i przechodzi w tryb konfiguracji.
Mam w domu kilka różnych modułów działających na Supli, min. do oświetlenia do bramy itp, choć wszystko na oryginalnym firmware.
Wszystkie działają prawidłowo, wszystkie buduje na tym samym zasilaniu więc generalnie układy zbliżone. Odpada kwestia zasilania połaczeń itp.
Natomiast według projektu elmaya nie mogę ogarnąć.
Jeżeli już moduł zadziała to u mnie prawie zawsze świeci się dioda.
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Thu May 09, 2019 6:55 pm

Tego modułu nie mam na razie zainstalowanego na stałe, ale testowałem go przez kilka dni i działał stabilnie - jeżeli nie uda mi się ogarnąć modułu na arduino mega (który pracuje już w realnym zastosowaniu, ale nie umiem poradzić sobie z pamięcią stanów) to mam plan rozbudować ten układ do 12 rolet i zabudować w miejsce arduino. Poza usterkami które zrobiłem w okablowaniu testowym nie było z tym układem problemów .
mlynekg
Posts: 13
Joined: Wed May 31, 2017 6:39 am

Tue Jul 09, 2019 7:53 pm

Witam
Dziękuję bardzo za przesłanie softu na 8 rolet.
Mam płytkę przekazników sterowaną stanem niskim co powoduje że wszystkie przekazniki są włączone w stanie spoczynku i układ pobiera dość duży prąd.
Czy jest możliwość zmiany stanów na wyjściu ?

Pozdrawiam serdecznie
jak.mar
Posts: 4
Joined: Sun Jun 16, 2019 7:37 pm

Mon Aug 12, 2019 7:00 pm

Witam serdecznie,
Dzisiaj postanowiłem przetestować moduł z roletami. Wszystko działa poprawnie gdy testuję moduł "na stole" tz. bez podpiętych rolet. Rolety Somfy z każdego napędu kabel 4 żyłowy, sterowanie 230v. Po podłączeniu rolet do modułu zaczynają się problemy: sterownik praktycznie robi co chce, po naciśnięciu przycisku chwilowego w dół roleta opuszcza się i podnosi, nie reaguje na zatrzymywanie czy zmianę kierunku, po prostu nie ma nad nią kontroli. Po odłączeniu jednego z przewodu, bez znaczenie czy fazę czy neutralny moduł powraca do poprawnego funkcjonowania.
Podejrzewam że jest to wina silnika który zakłóca pracę modułu. Proszę o radę czy zastosować kondensator przeciwzakłóceniowy czy diodę i gdzie te elementy włączyć do układu.
pozdrawiam Mariusz,
User avatar
shimano73
Posts: 905
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 12, 2019 10:43 pm

W jaki sposób zasilasz moduł, 230V => 5V (3,3) , spróbuj dodać kondensator 100nF i 470uF na zasilaniu i 5V oraz 100nF i 220uF na zasilaniu 3v. Mialem podobne problemy z wemosem to rozwiązało problem .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply