Kompleksowa obsługa 4 rolet, sensory, czujnik temperatury.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
jak.mar
Posty: 4
Rejestracja: ndz cze 16, 2019 7:37 pm

wt sie 13, 2019 7:15 pm

Moduł WeMos D1 zasilam przez USB, do niego podłączony jest moduł rozszerzeń i z niego zasilany oraz przekaźniki,wszystko podłączone dokładnie jak na schemacie. Czy może podłączyć osobne zasilanie do przekaźników? Ewentualnie w którym miejscu miałbym dodać kondensatory na zasilaniu modułu rozszerzeń?
Awatar użytkownika
Skalar
Posty: 15
Rejestracja: ndz wrz 15, 2019 1:16 pm
Lokalizacja: Wrocław

pt paź 04, 2019 10:15 am

Witam
Dziękuję bardzo za przesłanie softu na 8 rolet.
Mam płytkę przekazników sterowaną stanem niskim co powoduje że wszystkie przekazniki są włączone w stanie spoczynku i układ pobiera dość duży prąd.
Czy jest możliwość zmiany stanów na wyjściu ?

Miałem ten sam problem poradziłem sobie w procedurze suplaDigitalWrite

mcp.digitalWrite(0, val);

zmieniłem na

mcp.digitalWrite(0,!val);
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt paź 04, 2019 10:27 am

Skalar pisze:
pt paź 04, 2019 10:15 am
Witam
Dziękuję bardzo za przesłanie softu na 8 rolet.
Mam płytkę przekazników sterowaną stanem niskim co powoduje że wszystkie przekazniki są włączone w stanie spoczynku i układ pobiera dość duży prąd.
Czy jest możliwość zmiany stanów na wyjściu ?

Miałem ten sam problem poradziłem sobie w procedurze suplaDigitalWrite

mcp.digitalWrite(0, val);

zmieniłem na

mcp.digitalWrite(0,!val);
musisz także zmodyfikować w (void supla_rs_SavePosition) i w (int supla_DigitalRead)

you also have to modify in (void supla_rs_SavePosition) and in (int supla_DigitalRead)
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt lut 28, 2020 5:24 pm

Maniek913 pisze:
pn kwie 29, 2019 8:12 pm
.

Poza tym (ale to już wina samej supli bo to samo miałem z każdym urządzeniem dla rolet z większą ilością kanałów) jest problem podczas operowania grupami kanałów, w przypadku gdy wszystkie kanały w grupie są na jednym i tym samym urządzeniu. Wygląda to tak że coś nie nadąża z wysyłaniem bieżącego stanu rolet i kończy się tak że zadanie mimo że zostało fizycznie wykonane(np wszystkie rolety są zamknięte) to ta informacja nie jest odzwierciedlona w aplikacji. Czasami trzeba zaczekać kilkadziesiąt sekund po fizycznym zamknięciu na dotarcie znaczników w aplikacji do końca , a czasami to nie następuje w ogóle, wtedy przeglądając w aplikacji pojedyncze rolety niektóre widnieją jako nie zamknięte, lub częściowo zamknięte. Następnie chcąc taką roletę "domknąć" nie można tego zrobić, dopiero naciśnięcie przycisku otwierania powoduje synchronizację stanu faktycznego z wskaźnikiem i zarazem uruchamia ruch rolety w górę. Przy czterech roletach ten problem występuje stosunkowo rzadko, ale już w takim module arduino z 15 roletami to trzeba fuksa, aby grupa 10 rolet się zamknęła - tu też jest inny problem, bo mimo zwiększenia limitu urządzeń w grupie i dodania z powodzeniem wszystkich 15 do grupy i tak działa tylko pierwsze 10 szt. Więc na dzień dzisiejszy grupy kanałów w przypadku rolet nie działają.(dla kanałów wlącz-wyłącz pewnie będzie inaczej )
Ilustracja problemu :
https://www.youtube.com/watch?v=Ki4Qfak9btw&t=477s
Czy jest już może jakieś rozwiązanie w/w problemu z grupami rolet? Rozbudowałem układ do 8 rolet, ale niestety w przypadku tak dużej ilości rolet na jednym urządzeniu niemożliwe jest już zamknąć i otworzyć wszystkie za pomocą grupy kanałów. To znaczy fizycznie można, ale ten stan nie jest odwzorowany w aplikacji na smartfonie czyli w cloudzie ( stan niektórych , przypadkowych rolet w grupie jest prawidłowy, a pozostałych nie) na poziomie samego urządzenia jest wszystko zapisywane prawidłowo i po resecie następuje synchronizacja stanów. Czy to "wąskie gardło" w transmisji do serwera w czasie zamykania większej ilości rolet wynika z ograniczeń samego esp, oprogramowania urządzenia czy może serwera supli?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8866
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 28, 2020 5:37 pm

Na 99% problem po stronie urządzenia.
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt lut 28, 2020 6:10 pm

A nie wiesz może czy istnieje może jakieś urządzenie czy to gotowe czy DIY z wieloma kanałami rolet w jednym urządzeniu?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 996
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lut 28, 2020 6:31 pm

Maniek913 pisze:
pt lut 28, 2020 6:10 pm
A nie wiesz może czy istnieje może jakieś urządzenie czy to gotowe czy DIY z wieloma kanałami rolet w jednym urządzeniu?
SRW-02m - 2 rolety w jednym - z tym że to jest rozwiązanie do rozdzielni.
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt lut 28, 2020 8:32 pm

Właśnie chodzi mi o rozwiązanie do rozdzielni, ale 2 kanały to nie jest rozwiązanie, gdy ma się do wysterowania wszystkie rolety w domu z jednego centralnego punktu. Cóż pozostaje system rozproszony - szkoda więc wykonanej instalacji.
Zastanawiam się tylko czy nie ma czasami jakiegoś ograniczenia w sposobie komunikacji z cloudem które sprawia problemy w urządzeniach wielokanałowych.
patryk051185
Posty: 60
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Jaworzno

pt lut 28, 2020 8:47 pm

U mnie w budynku miał być chyba Satel Integra i expandery ale skończyło się tym...Obrazek
Załączniki
Screenshot_2020-02-28-21-46-33-290_com.google.android.apps.photos.jpg
Screenshot_2020-02-28-21-46-33-290_com.google.android.apps.photos.jpg (993.01 KiB) Przejrzano 598 razy
Maniek913
Posty: 249
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pt lut 28, 2020 9:04 pm

Wow :shock: I to w takiej kupie :lol: pracuje stabilnie? Jaka odległość do rutera?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”