Czujnik głębokości dla cieczy z czujnikiem różnicy ciśnień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pn lip 06, 2020 10:10 am

use the 1.1V version
jaku2k
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

wt lip 07, 2020 10:16 am

OK, but should the connection be like this?
Załączniki
1.1 v version
1.1 v version
ESP8266_ESP-12F_4_.jpg (100.04 KiB) Przejrzano 245 razy
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

wt lip 07, 2020 10:42 am

you have to add a 3.3v voltage regulator and connect like this.


mpx_12f_bb.png
mpx_12f_bb.png (94.01 KiB) Przejrzano 238 razy
jaku2k
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

śr lip 29, 2020 2:29 pm

Hello,
1. I'm trying to flash my esp, but I have a problem. What should I put into window after @?
2. Is it correct to connect esp to computer like this: https://www.hackster.io/brian-lough/3-s ... ule-c514ee (using method 2)?
3. What version of ESP flash download tool should I use?
Regards
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 29, 2020 3:05 pm

FlashTool16.jpg
FlashTool16.jpg (283.99 KiB) Przejrzano 156 razy

ESP Flash download tool https://www.espressif.com/sites/default ... v3.8.5.zip
jaku2k
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

śr lip 29, 2020 4:45 pm

Thank you for fast reply. Is BAUD value 115200 OK?
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 29, 2020 4:55 pm

jaku2k pisze:
śr lip 29, 2020 4:45 pm
Thank you for fast reply. Is BAUD value 115200 OK?
tak ;)
jaku2k
Posty: 33
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm

śr lip 29, 2020 5:01 pm

Hello, I tried to flash your program to ESP twice (on two different models) and here it's what happened. ESP flashes once (shortly) when I power it up, or try to enable programming mode (in the way described in last sended tutorial. Situation repeated with other ESP 12f. Now, when I try to erase all from my ESP's, I only see those stripes:
What am I doing wrong?
Załączniki
That is what happens.png
That is what happens.png (124.76 KiB) Przejrzano 139 razy
elmaya
Posty: 915
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

śr lip 29, 2020 5:13 pm

you have no connection with ESP, check the connections and that the com port number is correct.
the parameters are not configured correctly in the image you attach.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 29, 2020 5:20 pm

Ja korzystam z takiego schematu jako minimum dla modułów ESP-12S/F.
ESP8266-12S.png
ESP8266-12S.png (50.81 KiB) Przejrzano 135 razy


Spróbuj podłączyć moduł zgodnie z tym schematem. Sprawdź czy Twój konwerter USB/RS232 podaje napięcie 3.3V (a nie 5V). ESP na czas programowania spokojnie zasilisz z konwertera. Oczywiście RX i TX na krzyż.
Aby wprowadzić ESP w tryb programowania musisz:
- uruchomić Flash Update Tool z właściwymi parametrami,
- zewrzeć GPIP0 do masy,
- podłączyć konwerter (połączony wcześniej z ESP) do portu USB komputera,
- rozewrzeć GPIO0 od masy,
- w programie wcisnąć przycisk ERASE. Wyczyścisz w ten sposób pamięć. Po poprawnym wyczyszczeniu pamięci odłączasz konwerter od USB i powtarzasz procedurkę, tyle że zamiast ERASE wciskasz START.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”