Czujnik głębokości dla cieczy z czujnikiem różnicy ciśnień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw kwie 09, 2020 8:29 pm

it has to be like this

Obrazek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt kwie 10, 2020 4:49 am

Ja w swoim sofcie do kontroli filtra w reuperatorze urzywam sdp810 dla mnie wygodniejszy ponieważ komunikuje się po i2c jedyny jego minus to cena .
Zastanawiam się czy w tej aplikacji tez by się sprawdził ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt kwie 10, 2020 7:49 am

shimano73 pisze:
pt kwie 10, 2020 4:49 am
Ja w swoim sofcie do kontroli filtra w reuperatorze urzywam sdp810 dla mnie wygodniejszy ponieważ komunikuje się po i2c jedyny jego minus to cena .
Zastanawiam się czy w tej aplikacji tez by się sprawdził ?
500pa corresponds to 5 centimeters deep.
you can not measure more than the content of a glass of water. :lol:
also communication is totally different.
rek.fm
Posty: 10
Rejestracja: wt gru 19, 2017 9:31 am

pt kwie 10, 2020 11:07 am

zastanawiam się czy jest jakaś funkcja którą można by przeliczyć wysokość słupa wody. Compensation wróciłem na 750 i spisuje co jakiś czas na kartce:
l.p. ; ciśnienie atm ; wskazania głębokości supli; temperatura; rzeczywista ilość wody
1 ; 991 ; 0,37m ; 14 ; 1,50m
2 ; 991 ; 0,34m ; 15 ; 1,38m



Nie wiem czy jest dalej w to brnąć czy szukać innego sposobu na pomiar wody w studni.
elmaya
Posty: 817
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt kwie 10, 2020 11:18 am

consumption of additional components affects the accuracy of the reading.
the sensor is powered by + 5V any alteration of this voltage alters the reading.
rek.fm
Posty: 10
Rejestracja: wt gru 19, 2017 9:31 am

sob kwie 11, 2020 10:05 am

Podzielę się z wami uwagami które już zauważyłem. Wężyk o średnicy 4mm bardzo negatywnie wpływa na pomiar. Zrobiłem test nalewając do pojemnika 20cm wody przy wężyku o długości 5m miałem odczyt 10cm a przy wężyku o długości 50cm miałem już 20cm. W jaki sposób wy robiliście redukcję z większej średnicy na wężyk 4mm?
mirizag
Posty: 104
Rejestracja: pn sty 02, 2017 6:36 pm

sob kwie 11, 2020 11:43 am

Ja z rury kanalizacyjnej fi32 przeszedłem na wężyk akwarystyczny. Dla sprawdzenia czy pomiar jest w miarę dobry to na rurze zrobiłem kreski co 10cm.
ipro
Posty: 15
Rejestracja: ndz wrz 01, 2019 3:52 am
Lokalizacja: Jarosławiec

ndz maja 03, 2020 5:17 am

Ja u siebie zastosowałem trochę inne podejście dla MPX5050DP. Każda instalacja i "warunki terenowe" (wężyki, rura użyta jako sonda, ...) są inne, więc stosowanie magicznej stałej do kompensacji średnio się sprawdza.

Zamiast tego, zaimplementowałem kalibrację - w gotowej instalacji (układ zamknięty) mierzę i zapisuję w EEPROM parametry brzegowe czujnika przy opróżnionym zbiorniku i przy pełnym. Wysokość zbiornika (w cm) przyjmuję jako stałą.

Charakterystyka czujnika jest liniowa, więc żeby dokonać pomiaru, mapuję aktualną wartość sensora w zakresie minimum i maksimum (dane pochodzące z wcześniejszej kalibracji) na parametry zbiornika:

Kod: Zaznacz cały

double distance = map(MPX_value, MPX_emptyValue, MPX_fullValue, (int) TANK_HEIGHT, 0);
W powyższym przykładzie mapowanie jest odwrotne, więc u mnie odlicza do zera (ile cm pozostało jeszcze do pełnego zbiornika). Bez problemu można zamienić ostatnie dwa parametry i odwrócić logikę.

Gdyby dało się już przesyłać własne kanały pomiarowe (np. wyrażane w procentach), to byłoby jeszcze prościej. Można by prezentować po prostu wartość procentową wypełnienia zbiornika, albo jakiś graficzny pasek postępu w GUI.
darius
Posty: 41
Rejestracja: pn paź 24, 2016 7:35 pm

ndz maja 10, 2020 1:21 pm

Mam pytanie czy można zrobić tak że wrzucę czujnik do rury fi 50 zasklepię ja z obu stron i wyprowadzę tylko rurkę na zewnątrz ta oznaczona air. Czy czujnik nie będzie wtedy przeklamywał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”