Licznik zużycia ekogroszku

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Lukasz_171990
Posts: 12
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Fri Jul 05, 2019 7:41 am

Witam kolegów...
Wpadłem na pomysł liczenia ekogroszku poprzez wykorzystanie tarczy z magnesami umieszczonymi na ślimaku i kontraktorze który będzie zbierał informacje o obrotach silnika..powiem jak mi się to widzi ale że jestem słaby z programowania to proszę o wasza pomoc ewentualnie sprostowanie mnie bo może mi się tylko wydawać to takie proste;)
A więc;
Do czoła ślimaka przykrecam tarcze z magnesami w koło co powiedzmy 10 cm i wyżej kontraktor który zczytywal by impulsy...zasypuje cały pojemnik ekogroszkiem żeruje licznik i czekam aż się skończy i widzę ile jest obrotow(impulsow)...i teraz pytanie czy jest możliwość zrobienia takiego oprogramowania żeby w Cloud można było wybrać licznik ekogroszku i PR,zliczyć to na procenty np.200 obrotów ślimaka to jest 100%..I z obrotami żeby ta wartość spadała później w aplikacji...i czy można to zrobić na sonoffa...?pozdrawiam wszystkich i prostować mnie jak by co;)
Lukasz_171990
Posts: 12
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Fri Jul 05, 2019 7:49 am

Oo nie wpadłem na to..Ale mogę dostać odpowiedź na moje pytania czyli czy da sie takie coś resetowac jak się np. Skończy ekogroszek i żeby szło od początku?I da się to zrobić na sonoffa basic?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jul 05, 2019 8:01 am

Możesz zrobić przycisk resetujący ale wtedy na wykresie będziesz miał jeden "pik" w dół. Można to też zrobić na sonoff-ie.
Pisz do autora tamtego rozwiązania. Jak ma działający gotowiec to może Ci udostępni.
Lukasz_171990
Posts: 12
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Fri Jul 05, 2019 8:15 am

Oki dzięki za info i sorki że zawracam głowę w sumie tym co już jest zrobione...a jeżeli chodzi o ten przycisk resetujacy to w cloudzie on by miał być?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6236
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jul 05, 2019 8:31 am

Przy urządzeniu. W cloudzie resetujesz historię.... chyba, że posłużysz się wartością początkową.
Osobiście szedłbym w przycisk resetujący który naciskasz po załadowaniu zbiornika.
Tak czy siak nie wiem jak to się będzie sprawdzać w praktyce z tym resetowaniem.
User avatar
Gang
Posts: 25
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Fri Jul 05, 2019 11:26 am

Ja jeszcze dodam do tematu:
Ja mam piec na pellet i taką funkcję mam wbudowaną. Ale w zasadzie przy każdej zmianie opału jest potrzeba kalibracja.
Więc tutaj tez byś musiał mieć w miarę edytowalny program.
Bo ślimak będzie miał inną wydajność w zależności od wagi (gęstości), wilgotności i frakcji ekogroszku. różnice mogą być na prawdę spore.

Dlatego też pelletu który ma duuużo mniejsza kaloryczność, nie spala się go przecież dwa razy więcej. Bo sterowniki szybciej reagują na zmiany paliwa.
isom
Posts: 31
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Fri Jul 05, 2019 1:43 pm

Moim zdaniem czy to przy ekogroszku , czy pelecie zliczanie impulsów ( obrotów ślimaka ) nie sprawdzi się , zawsze będą przekłamania .
Raz slimak poda 4g w 3 sekundy za chwilę trafi się większy groch i będzie 4,3 g . Przy całym zasobniku trzeba się liczyć z dużym błędem.
Ja mam akurat pellet i tak jak przedmówca mam niby wbudowany pomiar zużycia , ale nawet po kalibracji nie było to dokładne , więc zamontowałem w zasobniku dwa czujniki odbiciowe https://www.youtube.com/watch?v=0sleJZTY5sc
I mam coś takiego z powiadomieniem o rezerwie https://drive.google.com/open?id=1-P2hn ... qsyP0ViWHk
Lukasz_171990
Posts: 12
Joined: Mon Dec 10, 2018 7:39 am

Fri Jul 05, 2019 6:27 pm

Oczywiście macie rację z tym przeklamaniem ale jeżeli weźmiemy sobie rezerwy powiedzmy 20% to już dużo ułatwi zawsze lepsze to niz zagladanie do podajnika ile tam jeszcze zostalo;)
Simono
Posts: 233
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Fri Jul 05, 2019 6:34 pm

Skorzystaj z rozwiązania kolegi cino111 jak ja wtedy zerkasz do Dupki a nie do zbiornika. Jest stosowny wątek z jego pomysłem.
Post Reply