Automatyczny reset - da się?

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

ndz gru 29, 2019 11:17 am

dawidd pisze:
sob gru 28, 2019 8:30 pm
działa od strzału:)
Z takich małych uwag to dioda LED na schemacie powinna być odwrotnie, ale to drobiazg. Pytki z przekaźnikami nie zawsze są sterowane na pinie D2. U mnie na płytce (tej z przekaźnikiem) identycznej jak na schemacie sterowanie przekaźnikiem jest na D1 - stad możne niektórzy maja problemy z uruchomieniem tego układu. Jeśli ktoś już o tym wspomniał to sorry ze sie powtarzam, nie prześledziłem całego wątku.
pozdrawiam

Mam pytanie do autora - czy da sie zmniejszyć moc odbiornika wi-fi w wemosie?
Mam w domu 3 routery i wszystkie 3 rozgłaszają te sama sieci o tej samej nazwie. Jak jeden router się zawiesi to układzik auto resetu zapala alarm, ale po chwili połączy się z innym routerem z którego slaby sygnał dociera i alarm gaśnie i nie robi resetu. Jak rozwiązać taki problem?
Nie jestem autorem ale może pomogę .
Trzeba pingować adres ip routera ( tego kontrolowanego )
Pewnie musisz mieć trzy takie urządzenia ( lub jeszcze czwarty dla głównego routera )
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

ndz gru 29, 2019 11:41 am

kwiatek67 pisze:
ndz gru 29, 2019 11:17 am
dawidd pisze:
sob gru 28, 2019 8:30 pm
działa od strzału:)
Z takich małych uwag to dioda LED na schemacie powinna być odwrotnie, ale to drobiazg. Pytki z przekaźnikami nie zawsze są sterowane na pinie D2. U mnie na płytce (tej z przekaźnikiem) identycznej jak na schemacie sterowanie przekaźnikiem jest na D1 - stad możne niektórzy maja problemy z uruchomieniem tego układu. Jeśli ktoś już o tym wspomniał to sorry ze sie powtarzam, nie prześledziłem całego wątku.
pozdrawiam

Mam pytanie do autora - czy da sie zmniejszyć moc odbiornika wi-fi w wemosie?
Mam w domu 3 routery i wszystkie 3 rozgłaszają te sama sieci o tej samej nazwie. Jak jeden router się zawiesi to układzik auto resetu zapala alarm, ale po chwili połączy się z innym routerem z którego slaby sygnał dociera i alarm gaśnie i nie robi resetu. Jak rozwiązać taki problem?
Nie jestem autorem ale może pomogę .
Trzeba pingować adres ip routera ( tego kontrolowanego )
Pewnie musisz mieć trzy takie urządzenia ( lub jeszcze czwarty dla głównego routera )
Albo inaczej .
W dwóch pozostałych routerach ustawić blokadę ( żeby wemos do nich się nie łączył ) na twojego wemosa
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 451
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

ndz gru 29, 2019 12:25 pm

o blokadzie ip wemosa na pozostałych routerach nie pomyślałem, dzięki za podpowiedz
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 451
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

ndz gru 29, 2019 7:28 pm

Na wemosie układ działa mi dobrze, ale próbowałem tez wrzucić do do esp01(czarny) i niestety pomimo tego ze wgrywa się ok, zawsze robię czyszczenie to na nim nie chce to ruszyć. W putty mam tylko:
*WM: [2] Portal Timeout In 90 seconds
Próbowałem esptool v1,2 i v3,6
Używałem 2 programatorów i zawsze jest tak samo. Czy bynarka do esp01 się nie nadaje (wgrywam ta z resetem po 5min)
Patryk
Posty: 864
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz gru 29, 2019 7:41 pm

Powiem Ci tak.
Daj sobie spokój z tym esp-01, a w szczególności jak masz moduł pamięci tej firmy:
viewtopic.php?p=55186#p55186
Ostatnio zmieniony ndz gru 29, 2019 7:46 pm przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 451
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

ndz gru 29, 2019 7:42 pm

chyba jestem zbyt niecierpliwy - zostawiłem esp01 w USB z odpalonym putty i po jakimś czasie pokazały sie kolejne komunikaty i esp ruszyło :)
Wiem ze te esp01 sprawiaja problemy, sam nawet kiedyś sporo o tym pisałem ale została mi 1 szt z przekaźnikiem i właściwie do niczego innego to sie nie nadaje. A taki watchdog na tym by sie przydał.
Generalnie układ już działa ale jest jakiś spowolniony, wemos odpala i od strzału widzi siec i pinguje od razu, a ten esp:
connection failed
....................
connection failed
....................
connection failed
Pinging host www.google.com
Error :(
....................
connection failed
....................
connection failed
............
Connected
Adres IP:
192.168.1.104 / 255.255.255.0 / 192.168.1.100
(RSSI): -65 dBm
Pinging host www.google.com
Error :(
Pinging host www.google.com
Success!!


ale coś tam działa
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 146
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

ndz gru 29, 2019 9:39 pm

Czesc wgralem soft na nowego wemosa i przekaznik tez inny nowy,
U mnie wyglada to tak mam główny router do niego poprzez wifi mam podlaczony wzmacniacz sygnalu sieci wifi. Wemosa ustawiam zeby polaczyl sie z siecia ze wzmacniacza i wszystko jest ok natomiast jak na glownym routerze ogranicze wzmacniaczowi dostep do internetu faktycznie zapala sie dioda sygnalizujaca brak internetu po odczekaniu 5 min nawet 15 min nic sie nie dzieje zadnego resetu niema.
Druga opcja na glownym routerze wzmacniacz ma dostep do neta wszystko jest a jak wyciagne z gniazdka wzmacniacz to po chwili zapala sie dioda ktora informuje o braku neta i po uplywie 5 min jest reset. Przeslalem jak to wyglada w putty od momentu wlaczenia ukladu do zasilania, na poczatku jest z ograniczonym dostepem do neta a w drugiej czesci jak odlacze go z gniazdka.
Wydaje mi sie ze powinien reset zrobic w pierwszym przypadku jak ograniczony dostep jest do neta u mnie jest tak ze ten wzmacniacz co jakis czas sie zawiesza czyli nie da sie korzystac z neta i trzeba go wylaczyc i zalaczyc ponownie natomiast polaczyc z siecia przez niego rozglaszana sie da. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisalem z tel.
Załączniki
1577655313574_Auto Reset Putty.zip
(457 Bajtów) Pobrany 54 razy
Pozdrawiam
Dawid
PioKar
Posty: 393
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt sty 03, 2020 4:31 pm

elmaya pisze:
czw lis 21, 2019 2:56 pm
PioKar pisze:
czw lis 21, 2019 2:52 pm
80 ip local 192.168.1.xx
ok useful information if someone else needs it ;)
Cześć @elmaya
To co dla mnie zrobiłeś działa ok.
Ale mam nowy pomysł - pewnie nie do zrobienia.
Moje pi co 7-8 dni umiera. Coraz wolniej pracuje.
Ping jest ale połączenie anydesk powoduje zawieszenie pi.
Swap mam 700/800 Mega.
Muszę robić reset pi i wszystko wraca do normy.

Fajnie było by gdybym przekażnik widział w supla i mógł nim z supla robić reset pi.
Jeśli taka funkcja jest niemożliwa to nie trać swojego cennego czasu.
Pozdrawiam.
Piotr.
elmaya
Posty: 955
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt sty 03, 2020 5:43 pm

PioKar pisze:
pt sty 03, 2020 4:31 pm
elmaya pisze:
czw lis 21, 2019 2:56 pm
PioKar pisze:
czw lis 21, 2019 2:52 pm
80 ip local 192.168.1.xx
ok useful information if someone else needs it ;)
Cześć @elmaya
To co dla mnie zrobiłeś działa ok.
Ale mam nowy pomysł - pewnie nie do zrobienia.
Moje pi co 7-8 dni umiera. Coraz wolniej pracuje.
Ping jest ale połączenie anydesk powoduje zawieszenie pi.
Swap mam 700/800 Mega.
Muszę robić reset pi i wszystko wraca do normy.

Fajnie było by gdybym przekażnik widział w supla i mógł nim z supla robić reset pi.
Jeśli taka funkcja jest niemożliwa to nie trać swojego cennego czasu.
Pozdrawiam.
Piotr.
for that you can use the function of opening the gate.
you connect to the NC contact of the relay and when activating you interrupt the power during the time that you have programmed in the cloud for that function.
PioKar
Posty: 393
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

pt sty 03, 2020 5:55 pm

Ja w mojej suplacloud nie widzę pireset ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”