Lokalizacja ogólna

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
rav.b
Posty: 119
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała

czw lip 25, 2019 7:30 pm

Witam,

Chciałbym zaproponować stworzenie "Lokalizacji ogólnej", lokalizacja ta różniłaby się o reszty tym iż:
a. byłaby zawsze (może domyślna)
b. w aplikacji na telefon występowałaby bez "belki" z jej nazwą
c. nie można by było jej zwinąć

Widzę jej zastosowanie do liczników, np. licznik energii elektrycznej zawsze u góry ekranu bez możliwości zwinięcia. Reprezentowałaby budynek/lokal/mieszkanie jako jedno miejsce.
Polecam do analiz MES darmowego CalculiX -a
3x SRW-01, 3x ROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1090
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt lip 26, 2019 5:14 am

Osobiście kompletnie nie podoba mi się taki pomysł, a to co ma być na górze aplikacji to kiedyś Przemek wprowadzi możliwość sortowania
https://github.com/SUPLA/supla-android/issues/4
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1038
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob lip 27, 2019 8:13 am

Podobnie jak @michael też tego jakoś nie widzę.

a. W gruncie rzeczy to już taką rolę pełni pierwsza lokalizacja na koncie użytkownika. Wszystkie nowo rejestrowane urządzenia trafiają właśnie do niej (mowa o rejestracji poprzez podanie adresu e-mail).

b. Nie podoba mi się.
c. I to też.

Jeżeli ktoś miałby kilkanaście licznikow, to może zawsze sobie je wszystkie umieścić w nowo utworzonej lokalizacji i przy zapowiedzianej możliwości sortowania umieścić na samej górze aplikacji. Ja tak mam z kanałami tem&hum, wszystkie są w jednej lokalizacji.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lip 27, 2019 8:58 am

Także jak poprzednicy uważam, że wprowadzenie sortowania w aplikacji rozwiąże 99% tego typu problemów.

Dla mnie osobiście przydałoby się dodanie lokalizacji jako domów. Czyli lokalizacja to konkretny adres, a pomieszczenia, to to co obecnie jest nazwane lokalizacjami. Jeśli mielibyśmy dwie lub więcej lokalizacji, to w aplikacji SUPLA na smartfonie pojawiałyby się lokalizacje na pierwszym ekranie (podobnie jak to jest rozwiązane w aplikacji SATELA do sterowania centralami alarmowymi).

Edit:

Tak wygląda aplikacja Satela z wyborem lokalizacji (do lokalizacji można sobie wybrać jedną z 4 ikon, np. dom, praca, itp.).
Versa.jpg
Versa.jpg (29.19 KiB) Przejrzano 779 razy
Mam świadomość, że zmiana o której pisałem wymaga sporej przebudowy Cloud'a, aby obsłużyć lokalizacje i pomieszczenia.
Równie dobrze w ten sposób aplikacja mogłaby obsługiwać dwa i więcej kont SUPLA Cloud (zamiast lokalizacji są to konta). Wtedy po stronie Cloud'a nie było by potrzeby przeróbek.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Simono
Posty: 327
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

ndz lip 28, 2019 10:11 am

Najlepiej chyba aby aplikacja obsługiwała kilka kont.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7963
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz lip 28, 2019 8:40 pm

Aplikacja będzie obsługiwała kilka kont
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 28, 2019 8:54 pm

pzygmunt pisze:
ndz lip 28, 2019 8:40 pm
Aplikacja będzie obsługiwała kilka kont
;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn lip 29, 2019 10:26 am

Też mi teraz tego brakuje. Dobra wiadomość :)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
mareks6
Posty: 127
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

wt lip 30, 2019 7:18 am

Ważne by była możliwość szybkiego przełączania tychże kont, np gdzieś na samej górze ekranu głównego aplikacji rozwijane menu, gdyż jakieś wchodzenie w dodatkowe menu / ustawienia będzie conajmniej uciążliwe...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7963
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lip 30, 2019 12:22 pm

Będzie przycisk szybkiej zmiany
ODPOWIEDZ