sposób na powiadomienia z pushover

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
mnowacz
Posty: 2
Rejestracja: ndz lip 21, 2019 6:14 pm

pn sie 12, 2019 7:21 pm

Witam.
Dziś biłem się cały dzień i wpadł mi do głowy pomysł. Nie można połączyć SUPLA z IFTTT ze względu na kosmiczną cenę.
Ale może tak, gdyby dało się zrobić:
W Supla Cloud, na karcie gdzie ustawiamy funkcję, np. "włącznik światła, otwieranie drzwi" itp. zrobić pole w które możemy wpisać (opcjonalnie) link do wykonania w chwili gdy np. włączymy/wyłączymy lub otworzymy bramę.
Np. w przypadku światła, włącznika zasilania zrobić dwa pola, jedno "wykonaj przy włączeniu" drugie "wykonaj przy wyłączeniu" .. lub jedno w przypadku "otwórz bramę". I w to pole wpisujemy sobie link do IFTTT wykorzystując Webhooks, tworząc tiggera. Wpisujemy link do tego tiggera (https://maker.ifttt.com/trigger/{event} ... y/xxxxxxxx) .
I teraz np. włączając lampkę, Supla wysyła nasz wpisany link do IFTTT a on poprzez pushower wysyła nam powiadomienie. I w tym przypadku musimy tylko wykupić licencję pushovera (22,99pln) i teoretycznie mamy powiadomienia dożywotnio.

Wykorzystałem to do mojej strony www. Chciałem wiedzieć "na żywo" jak ktoś na nią wchodzi, szukałem sposobu i wykombinowałem to co powyżej. Wkleiłem takiego linka w kod strony, w okienko iframe 1x1 pixel, żeby mi nie bruździło na stronie .. I za każdym razem jak ktoś wchodzi na stronę, strona wywołuje link do IFTTT, a on poprzez pushover wysyłą mi powiadomienie .. super to działa :)

Myślę, i mam nadzieję, że to nie będzie trudne do zaimplementowania do Supli ... w końcu nic od nikogo "nie chcemy", tylko sami wykonujemy kod html :)
wsosniak
Posty: 404
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

pn sie 12, 2019 7:47 pm

w tym poście :
viewtopic.php?p=29273#p29273
pytałem o coś podobnego, gdzie do akcji WŁĄCZ czy WYŁĄCZ można byłoby podpiąć sceny . Ale gdyby zamiast scen mozna byłoby przypisywać linki http (czyli liniki bezpośrednie , linki do scen fracz-a czy też linki IFTTT) to byłyby upieczone 2 pieczenie na jednym ogniu :)
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1829
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt sie 13, 2019 6:37 am

To o czym piszecie kryje się pod nazwą webhooków lub hooków i jest to ma liście planow. Nawet ostatnio pisałem że coś już knujemy w tym kierunku. viewtopic.php?p=46321#p46321

Musimy do tego podejść rozwojowo, bo żądania http są wielokrotnie wolniejsze od responsywnowsci do której przyzwyczaiła nas Supla. Dlatego początkowo nie będzie to w formie "wykonaj link gdy coś się stanie", ale tam też dotrzemy.
jacek-szymon
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 08, 2020 12:47 pm

sob maja 23, 2020 3:35 pm

Witam, poszukuję rozwiązania , które pozwoli mi otrzymywać powiadomienia o przekroczeniu górnej granicy temperatury i o dolnej granicy temperatury na piecu na iphonie.
Myślałem o zakupie sonoff basic z czujnikiem temperatury z firmwarem supli, niom ale grzebiąc na forach to nie wygląda chyba tak prosto jak sobie wyobrażałem.. np 70stopni >przekaźnik włącz> włączenie przekaźnika powoduje wysłanie na telefon powiadomienia...
dodam, że jestem w temacie zieloniutki:).
za jakieś proste rozwiązanie thanks
piomar2
Posty: 348
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

sob maja 23, 2020 4:40 pm

jacek-szymon pisze:
sob maja 23, 2020 3:35 pm
Witam, poszukuję rozwiązania , które pozwoli mi otrzymywać powiadomienia o przekroczeniu górnej granicy temperatury i o dolnej granicy temperatury na piecu na iphonie.
Myślałem o zakupie sonoff basic z czujnikiem temperatury z firmwarem supli, niom ale grzebiąc na forach to nie wygląda chyba tak prosto jak sobie wyobrażałem.. np 70stopni >przekaźnik włącz> włączenie przekaźnika powoduje wysłanie na telefon powiadomienia...
dodam, że jestem w temacie zieloniutki:).
za jakieś proste rozwiązanie thanks
viewtopic.php?f=9&t=6027&hilit=Pushover&start=80
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 539
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

sob maja 23, 2020 9:23 pm

Najszybciej ze sprawdzaniem co 10 minut - Supla Scripts i odpowiednia scena. Oczywiście jakiś termometr działający w Supli.
Można co minutę, ale w tedy potrzebny zewnętrzny CRON.
Przekaźnik można wykorzystać, ale konfiguracja jego nie jest potrzebna do samego powiadomienia.
Załączniki
Screenshot_2020-05-23 Sceny - SUPLA Scripts(1).png
Screenshot_2020-05-23 Sceny - SUPLA Scripts(1).png (92.25 KiB) Przejrzano 69 razy
ODPOWIEDZ