Interwał, okres dla wykresu, i inne propozycje.

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Wed Sep 04, 2019 10:10 am

Witam,

Mam kilka propozycji co do projektu SUPLA.

1. W przypadku chyba każdego czujnika możliwość wyświetlenie wartości MIN i MAX. Dla przykładu, zaznaczamy 7 dni do wyświetlania danych, z tych danych zostanie wyświetlona wartość MIN i MAX. Wtedy wiemy że czujnik zarejestrował taką wartość maksymalnie.
2. Techniczna zakładka kanałów gdzie wszystkie wartości bieżące są wyświetlane na jednym ekranie.
3. Możliwość zmiany typu wykresu. Możemy mieć dwa kolumnowe lub liniowy ewentualnie jeszcze inny.
4. Możliwość skomponowania własnych wykresów dla przykładu jeden duży wykres gdzie wyświetlone są kanały z każdego pokoju i w tym momencie widzimy dokładnie, który pokój jaką ma temperaturę. Nie musimy wchodzić do każdego kanału z osobna aby sprawdzić historię.
5. W przypadku MEW-01 oraz podobnego typu czujników, dobrze by było rozdzielić wykres, jak to jest w przypadku czujnika temperatury i wilgotności. Wtedy na dole możemy mieć Faza 1, Faza 2, Faz 3 itp. Zaznaczamy wtedy że chcemy wykres tylko Fazy 3. Dodatkowo wtedy można było by pokusić się i przypisanie własnych nazw Faz, domyślnie było by Faza 1 ale zawsze można było by zmienić na Kuchnia itp.
6. Możliwość ustawienia własnego interwału czasowego dla wykresów oraz aby je pamiętał, obecnie dla czujników temp jest to 10 min nie jest to złe ale gdy chce sprawdzić jak temperatura była w miesiącu to chciałbym mieć możliwość zmiany interwału np na 24 h. Wiem że jest możliwość eksportu danych ale czy aplikacja nie ma nam tego ułatwiać. Wchodzimy zmieniamy interwał i widzimy dokładnie czy nasza klimatyzacja czy ogrzewanie dobrze się sprawdza itp.
7. Możliwość dodania zakresu do wykresów obecnie jest tak że wyświetla od końca, ale interesuje mnie czasami okres załóżmy sprzed pół roku czyli wpisuje że chce wyświetlić dane od 01-01-2019 do 28-02-2019 i mam tylko ten okres i dla tego okresu mogę ustawić sobie interwał oraz zostaje wyświetlona wartość MIN i MAX.
8. Nie wiem czy jest to błąd, ale w aplikacji na android gdy przybliżę wykres nie mogę go później tak samo oddalić jak był na początku.
9. W Supla Cloud są urządzenia i fajnie jakby można było im przyporządkować własne nazwy bo obecnie jest tak że w niektórych chyba nie można tego zrobić no chyba że się mylę. Np. mam coś takiego SUPLA-THERMOMETER-ESP01 a zmieniłbym sobie na Sypialnia, itp Obecnie mam mało ESP ale docelowo ma być więcej.
10. Jedynie co brakuje to poradniki na YT dla początkujących, ja miałem do czynienia z arduino i mniej więcej wiem co gdzie i jak. Ale fajnie gdyby pojawił się oficjalny kanał SUPLA gdzie były by prezentowane nowe możliwości oraz te zwykłe najprostsze.

Widać że projekt SUPLA się rozwija i dobrze aby mieć coś naszego. Jedyn
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Sep 08, 2019 1:06 pm

Tak na szybko:
Ad 9.
Attachments
Screenshot - 08_09.png
Screenshot - 08_09.png (58.54 KiB) Viewed 161 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
lgorek
Posts: 16
Joined: Sat Aug 31, 2019 8:35 pm

Mon Sep 09, 2019 7:18 pm

slawek wrote:
Sun Sep 08, 2019 1:06 pm
Tak na szybko:
Ad 9.
Mi chodzi o nazwę głównego urządzenia to co jest zaznaczone na czerwono. Widać że są w innych lokalizacjach ale dobrze jakby można było nadać swoją nazwę. Aby wiedzieć który to jest czujnik.
supla.jpg
supla.jpg (122.59 KiB) Viewed 98 times
Dodatkowo podczas użytkowania natrafiłem na kilka drobiazgów.
1. Dlaczego nie mamy możliwości podglądnięcia wykresów dla nieaktywnego urządzenia. Przykład mamy ESP zasilany bakteryjnie, wszystko działa kropka świeci na zielono, jednak jak bateria padnie lub jest problem z netem tam gdzie jest czujnik nie możemy wejść w wykres. A przecież te dane są w chmurze.
2. Zauważyłem u mnie że jeden z czujników świruje i rozłącza neta. Czy to zależy od programu jaki mamy, chodzi mi o sytuacje że generujemy wykres a tam mamy luki z brakujących danych, jest może taka opcja gdzie w przypadku braku połączenia z chmura czujnik zapamiętuje dane a kiedy nawiąże połączenie wyśle brakujące dane ?
3. Nie wiem czy jest a może nie znalazłem coś na zasadzie data loggera, chodzi mi tutaj o logi w chmurze, gdzie są pokazane kiedy zostało nawiązane połączenie, kiedy utracono itp.
Patryk
Posts: 355
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Sep 09, 2019 7:49 pm

Możesz dodać w "komentarz" swoją nazwę.
Wykresy offline będą dodane.
 viewtopic.php?f=6&t=5179
Attachments
20190909_214723.png
20190909_214723.png (396.26 KiB) Viewed 83 times
Post Reply