czujnik zalania

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Thu Sep 05, 2019 10:47 am

Brakuje nam takiego urządzenia w SUPLI. Mamy już kilka dobrych pomysłów na zawór wody, ale jeszcze powinien sie zamykać gdy czujnik wykryje zalanie
znalazłem takie urządzenie u majfrendów
https://pl.aliexpress.com/item/3285573 ... 47b906c06

pytanie czy nie dałoby sie wgrać do niego supli z linkiem bezpośrednim...tj. wykrycie wody=link bezpośredni "zamkniecie głównego zaworu wody"
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 10:54 am

To dopiero będzie miało sens jak wprowadzimy powiadomienia PUSH/FCM.
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Thu Sep 05, 2019 11:00 am

i tak i nie :)
a na poważnie - jasne że jak mam zalanie to chcę wiedzieć więc masz 100% racji ze jak będą powiadomienia będzie super
ale jeszcze bardziej chciałbym, żeby coś wyczuło zalanie i zamknęło zawór...nawet teraz gdy jeszcze mnie nie powiadomi.
(zawsze jest szansa ze straty będą mniejsze jak odetniemy zasilanie wody)

a jeszcze lepiej byłoby zeby coś niezawodnego przygotował nasz partner Zamel

ale tymczasem...tylko sie zastanawiam, czy możnaby tam wgrać suplę :) taki button z tego zrobić. zawsze coś na początek.
mogę zamówić sztukę dla któregoś z kolegów jesli zechce się pobawić i spróbować przygotować taki sot.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 11:03 am

Takie coś będzie można już wprowadzić wraz z wprowadzeniem obsługi wejść (kolejna wersja). Tam będzie można ustawić aby uruchomiła się jakaś scena lub zadziałał jakiś np. przekaźnik zamykający zawór.
flowerek
Posts: 108
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Thu Sep 05, 2019 11:29 am

To super.
Tu przy okazji mamy gotowe urzadzenie z obudowa - podlacz i dziala
Tyllo czy da sie osuplowac??

A co do tego o czym piszesz to czu dobrze to rozumiem ze jak jakis czujnik.cos wyczuje (dowoln) i na swoim wyjsciu zmieni stan (z 0 na 1 tzn. Pojawi sie napiecie) to bedzie mozna go podlaczyc do modulu z supla ktory wysle do chmury info a w chmurze zdefiniujemu co ma sie wydarzyc (taka scena). I nie bedzie to link bezpodredni.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 05, 2019 11:35 am

vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Thu Sep 05, 2019 3:57 pm

Tutaj viewtopic.php?f=24&t=5208 np opisałem estetycznie wygladający czujnik zalania za ok 65zł i dostępny od ręki w kraju.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 05, 2019 5:00 pm

flowerek wrote:
Thu Sep 05, 2019 10:47 am

znalazłem takie urządzenie u majfrendów
https://pl.aliexpress.com/item/3285573 ... 47b906c06

pytanie czy nie dałoby sie wgrać do niego supli z linkiem bezpośrednim...tj. wykrycie wody=link bezpośredni "zamkniecie głównego zaworu wody"
Mam to urządzenie i faktycznie ładnie działa powiadomienia są natychmiast
Siedzi tam ESP ale.. ten moduł jest cały czas offline i tu jest jeden problem, drugi - zasilanie.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
QLQ
Posts: 861
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Sep 05, 2019 5:45 pm

wojtas567 wrote:
Thu Sep 05, 2019 5:00 pm
flowerek wrote:
Thu Sep 05, 2019 10:47 am

znalazłem takie urządzenie u majfrendów
https://pl.aliexpress.com/item/3285573 ... 47b906c06

pytanie czy nie dałoby sie wgrać do niego supli z linkiem bezpośrednim...tj. wykrycie wody=link bezpośredni "zamkniecie głównego zaworu wody"
Mam to urządzenie i faktycznie ładnie działa powiadomienia są natychmiast
Siedzi tam ESP ale.. ten moduł jest cały czas offline i tu jest jeden problem, drugi - zasilanie.
No ok. Ale.czy nie można zastosować tam supla Button gdzie po resecie i wykonaniu linku esp idzie lulu. Natomiast woda/zalanie łączy reset i link się wywołuje. Trzeba tylko pomyśleć jak zrobić reset aby woda nie lączyła go na stałe. Nie trzeba by było kupować żadnego innego sprzętu tylko esp01 jakiś aku 3v 2xaa np. plus oraz zwora wykonawcza.
Może jakiś czujnik wstrząsów podnoszony cieczą.

O! Nie pamiętam ale.po otrzymaniu zasilania esp w supla button też wywołuje chyba link. Bo się pierwszy raz uruchamia. Wtedy wystarczy prosta zwora, może nawet kontrakton co wytrzyma te 3v . I sprzęt gotowy. Woda podnosi magnes na określoną wysokość łączy się kontrakton i esp otrzymuje zasilanie. Wykonuje się link.
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 05, 2019 6:53 pm

W zasadzie z linku bezpośredniego można skorzystać. Trzeba jeszcze dopracować żeby był podawany stan baterii.
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply