Poziom gazu w butli propan-butan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

śr paź 16, 2019 10:07 am

Witajcie, ostatnio w niedzielę żona nie ugotowała obiadu bo gaz w butli się skończył :roll: Pomyślałem :?: jak zrobić aby mieć informację o ilości gazu znajdującą się w butli. Pogrzebałem po necie i znalazłem na allegro -> https://allegro.pl/oferta/wskaznik-waga ... 8513847000 - dość drogi, ale gdyby do zrobić na arduino to było by taniej.
Myślałem by wykorzystać https://botland.com.pl/pl/czujniki-naci ... results=22 chyba że ktoś ma jakiś inny sposób ?
Sibikk
Posty: 310
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr paź 16, 2019 10:29 am

NetAs pisze:
śr paź 16, 2019 10:07 am
Witajcie, ostatnio w niedzielę żona nie ugotowała obiadu bo gaz w butli się skończył :roll: Pomyślałem :?: jak zrobić aby mieć informację o ilości gazu znajdującą się w butli. Pogrzebałem po necie i znalazłem na allegro -> https://allegro.pl/oferta/wskaznik-waga ... 8513847000 - dość drogi, ale gdyby do zrobić na arduino to było by taniej.
Myślałem by wykorzystać https://botland.com.pl/pl/czujniki-naci ... results=22 chyba że ktoś ma jakiś inny sposób ?
Zerknij
viewtopic.php?f=9&t=4930&hilit=waga
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1836
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Kraków

śr paź 16, 2019 10:38 am

Dokładnie coś takiego mi chodziło po głowie do butli w grillu :-)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr paź 16, 2019 4:56 pm

Wystarczy kupić zwykłą wagę łazienkowa za 34 zł są tam odpowiednie tensometry. Do tego hx711 za ok 8 zl do obslugi tensometrów plus esp8266.

Źródła:
Obrazek ze strony: http://home.agh.edu.pl/~bartus/index.ph ... no&item=39
Połączenie tensometrów:
.
Waga_bb.png
Waga_bb.png (176.09 KiB) Przejrzano 2652 razy
.


Kod do kalibracji:
Źródło: https://learn.sparkfun.com/tutorials/lo ... 1435050717
.

Kod: Zaznacz cały

/*
 Example using the SparkFun HX711 breakout board with a scale
 By: Nathan Seidle
 SparkFun Electronics
 Date: November 19th, 2014
 License: This code is public domain but you buy me a beer if you use this and we meet someday (Beerware license).

 This is the calibration sketch. Use it to determine the calibration_factor that the main example uses. It also
 outputs the zero_factor useful for projects that have a permanent mass on the scale in between power cycles.

 Setup your scale and start the sketch WITHOUT a weight on the scale
 Once readings are displayed place the weight on the scale
 Press +/- or a/z to adjust the calibration_factor until the output readings match the known weight
 Use this calibration_factor on the example sketch

 This example assumes pounds (lbs). If you prefer kilograms, change the Serial.print(" lbs"); line to kg. The
 calibration factor will be significantly different but it will be linearly related to lbs (1 lbs = 0.453592 kg).

 Your calibration factor may be very positive or very negative. It all depends on the setup of your scale system
 and the direction the sensors deflect from zero state
 This example code uses bogde's excellent library: https://github.com/bogde/HX711
 bogde's library is released under a GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
 Arduino pin 2 -> HX711 CLK
 3 -> DOUT
 5V -> VCC
 GND -> GND

 Most any pin on the Arduino Uno will be compatible with DOUT/CLK.

 The HX711 board can be powered from 2.7V to 5V so the Arduino 5V power should be fine.

*/

#include "HX711.h"

#define DOUT  3
#define CLK  2

HX711 scale;

float calibration_factor = -7050; //-7050 worked for my 440lb max scale setup

void setup() {
  Serial.begin(9600);
  Serial.println("HX711 calibration sketch");
  Serial.println("Remove all weight from scale");
  Serial.println("After readings begin, place known weight on scale");
  Serial.println("Press + or a to increase calibration factor");
  Serial.println("Press - or z to decrease calibration factor");

  scale.begin(DOUT, CLK);
  scale.set_scale();
  scale.tare(); //Reset the scale to 0

  long zero_factor = scale.read_average(); //Get a baseline reading
  Serial.print("Zero factor: "); //This can be used to remove the need to tare the scale. Useful in permanent scale projects.
  Serial.println(zero_factor);
}

void loop() {

  scale.set_scale(calibration_factor); //Adjust to this calibration factor

  Serial.print("Reading: ");
  Serial.print(scale.get_units(), 1);
  Serial.print(" lbs"); //Change this to kg and re-adjust the calibration factor if you follow SI units like a sane person
  Serial.print(" calibration_factor: ");
  Serial.print(calibration_factor);
  Serial.println();

  if(Serial.available())
  {
    char temp = Serial.read();
    if(temp == '+' || temp == 'a')
      calibration_factor += 10;
    else if(temp == '-' || temp == 'z')
      calibration_factor -= 10;
  }
}
Kod pod ESP8266:
Strona druga posta:
viewtopic.php?f=9&t=4930&hilit=waga&start=10
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 21, 2019 7:24 am

Witajcie , przedstawię swoja wersję wagi butli LPG. Na pomysł wpadłem gdy kolejny raz skończył się gaz w niedzielne przedpołudnie a kolega @QLQ podsunął mi rozwiązanie . Mój układ nie różni się zasadniczo o jego z tym że u mnie nie ma wyświetlacza uznałem go za zbędny , powstał na bazie wagi łazienkowej kupionej w lombardzie za 20zł , wemos'a i płytki wzmacniacza HX711 całość zasilana z ładowarki usb. Układ aby działał poprawnie należy odpowiednio skalibrować .
Program powstał na bazie Primary - GUI V2 , na początku chciałem tak zmodyfikować cześć konfiguracyjną aby etap kalibracji był w nim przeprowadzany . Niestety, mimo wielu prób, zabiegów, nie przespanych nocy, udzielanych wskazówek na forum , nie udało się uzyskać zadowalającego mnie efektu, brakuje mi wiedzy z zakresu html/javascript, porzuciłem ten pomysł.
Kalibracja wagi polega na ustawieniu pewnej wartości tak aby odczyty wagi były prawidłowe, i tak w części konfiguracyjnej został wstawiony input w którym wpisujemy gotową wartość kalibracyjną.
Jak ją wyznaczyć tę wartość kalibracyjną , ano najpierw ładujemy do pamięci esp program kalibracyjny , zerujemy - po załączeniu zasilania robi to automatycznie, odpalamy terminal, ustawiamy na wadze znany nam ciężar , im większy tym lepiej , ja dałem 15kg krawężnik , który najpierw zważyłem na innej wadze i za pomocą przycisków na klawiaturze "a" i "z" tak korygujemy aby odczyt wagi był prawidłowy, u mnie ta wartość kalibracyjna wynosiła -26230. Następnie tę wartość należy wpisać w część konfiguracyjną programu głównego .
Waga przedstawia wynik pomiaru w % , przyjmując ze 10.2kg - to pusta butla a pełna to 21.2kg, jeśli na wadze nie będzie butli to będzie wskazywać 0. Po zapisaniu danych konfiguracyjnych , stawiamy butlę na wadze , restart i powinno zadziałać , no przynajmniej u mnie działa :D .
W załącznikach moje wypociny + biblioteka hx711, program kompiluje się na supladevice od kolegi @Krycha88
Załączniki
kalibracja_wagi.zip
(18.5 KiB) Pobrany 100 razy
Primary_GUI_V2_waga.zip
(15.49 KiB) Pobrany 99 razy
waga.png
waga.png (246.02 KiB) Przejrzano 2523 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pn paź 21, 2019 8:41 am

@shimano73 co to za software do pingu łącza i na czym chodzi?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 21, 2019 8:45 am

Simono pisze:
pn paź 21, 2019 8:41 am
@shimano73 co to za software do pingu łącza i na czym chodzi?
Soft mojego autorstwa na podstawie przykładu supladevice dla nodeMCU.
Prościutki sofcik który pinguje serwer googla 10 razy co 10min , to drugie to procent utraconych pakietów
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pn paź 21, 2019 8:50 am

Czy można byłoby zrobić coś takiego dla Sonoff Basic, mam jednego wolnego z tym że dla 3-4 adresów? Z racji jakości i dostępności korzystam w domu obecnie z trzech łącz. Dwa LTE i radiówka.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 21, 2019 9:03 am

Simono pisze:
pn paź 21, 2019 8:50 am
Czy można byłoby zrobić coś takiego dla Sonoff Basic, mam jednego wolnego z tym że dla 3-4 adresów? Z racji jakości i dostępności korzystam w domu obecnie z trzech łącz. Dwa LTE i radiówka.
Wystarczy jeden adres , za to musiałbyś się łączyć z wszystkimi łączami sekwencyjnie , chyba . A może masz je wszystkie w jednej sieci , nie wiem czy tak się da ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1133
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 21, 2019 9:05 am

shimano73 pisze:
pn paź 21, 2019 7:24 am
Witajcie , przedstawię swoja wersję wagi butli LPG.
Fajny projekt :). Brakuje jeszcze tylko tego, aby butla sama się wymieniała :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”