Poziom gazu w butli propan-butan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

czw gru 05, 2019 7:43 am

shimano73 czy Ty lub ktos inny na forum mógłby skompilowac soft do binarki . bin bo wgrywanie pod arduino to dlamnie czarna magia.
Dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw gru 05, 2019 8:34 am

Pewnie że mógłbym , to żaden problem , ale co z elektroniką ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

czw gru 05, 2019 10:05 am

Bede skladal wszystko wg twojego pomyslu wemos-a musze zamowic waga gdzies lata w piwnicy. Szukalem hx711 czy ten bedzie pasowac?
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-do ... e=facebook
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw gru 05, 2019 11:27 am

Dawid84 pisze:
czw gru 05, 2019 10:05 am
Bede skladal wszystko wg twojego pomyslu wemos-a musze zamowic waga gdzies lata w piwnicy. Szukalem hx711 czy ten bedzie pasowac?
https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-do ... e=facebook
Będzie dobry, a pomysł nie do końca jest mój , podpierałem się projektem kolegi @QLQ i jego wagi. Trzymam kciuki , jakby co to wiesz gdzie mnie szukać :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

czw gru 05, 2019 5:01 pm

Jak poskladam wszystko do kupy to odezwe sie do Ciebie po binarke. :D
Pozdrawiam
Dawid
procekms89
Posty: 78
Rejestracja: czw cze 28, 2018 4:21 am

pt gru 06, 2019 7:25 am

shimano73 pisze:
pn paź 21, 2019 8:45 am
Simono pisze:
pn paź 21, 2019 8:41 am
@shimano73 co to za software do pingu łącza i na czym chodzi?
Soft mojego autorstwa na podstawie przykładu supladevice dla nodeMCU.
Prościutki sofcik który pinguje serwer googla 10 razy co 10min , to drugie to procent utraconych pakietów
@shimano73 a podzieliłbyś się kodem? Domyślam się że wykorzystałeś część programu jak dla czujnika temperatury DHT.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 06, 2019 8:59 am

procekms89 pisze:
pt gru 06, 2019 7:25 am
shimano73 pisze:
pn paź 21, 2019 8:45 am
Simono pisze:
pn paź 21, 2019 8:41 am
@shimano73 co to za software do pingu łącza i na czym chodzi?
Soft mojego autorstwa na podstawie przykładu supladevice dla nodeMCU.
Prościutki sofcik który pinguje serwer googla 10 razy co 10min , to drugie to procent utraconych pakietów
@shimano73 a podzieliłbyś się kodem? Domyślam się że wykorzystałeś część programu jak dla czujnika temperatury DHT.
zajrzyj tu viewtopic.php?f=11&t=5526
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

śr gru 11, 2019 11:49 am

shimano73

Mam wszystkie elementy brakuje mi tylko wspomnianej binarki, czy dasz rade przygotowac ja dla mnie. Jeszcze musze ogarnac kalibracje to tez chyba .bin?

Zastanawiam sie jeszcze nad wyswietlaczen oled do tego
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 15, 2019 4:22 pm

W załącznikach moje binarki do wagi
Załączniki
Waga.zip
(370.86 KiB) Pobrany 87 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
NetAs
Posty: 75
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

sob gru 21, 2019 6:00 pm

shimano73 - wgrałem ten soft który przerobiłeś (Primary), ale musiałem w nim zakomentować linę:

Kod: Zaznacz cały

scale.set_offset(367493);
bo moja kalibracją rozjechała się przez ten wpis. Działa ok ale mam jeden problem, podczas braku zasilania (elektrownia - prace konserwatorskie) to po powrocie zasilania mam 0.0, okazuje się że on przeprowadza tarowanie czujników i mam z butlą 0:0, pomaga ściągnąć butlę, reset i po uruchomieniu ponowne postawienie butli, trochę słabe jeśli komuś elektrownia wyłącza na chwilę prąd? Jakiś pomysł ?
Może to zakomentuję:

Kod: Zaznacz cały

scale.tare(); //Reset the scale to 0
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”