Poziom gazu w butli propan-butan

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 21, 2019 6:43 pm

NetAs pisze:
sob gru 21, 2019 6:00 pm
shimano73 - wgrałem ten soft który przerobiłeś (Primary), ale musiałem w nim zakomentować linę:

Kod: Zaznacz cały

scale.set_offset(367493);
bo moja kalibracją rozjechała się przez ten wpis. Działa ok ale mam jeden problem, podczas braku zasilania (elektrownia - prace konserwatorskie) to po powrocie zasilania mam 0.0, okazuje się że on przeprowadza tarowanie czujników i mam z butlą 0:0, pomaga ściągnąć butlę, reset i po uruchomieniu ponowne postawienie butli, trochę słabe jeśli komuś elektrownia wyłącza na chwilę prąd? Jakiś pomysł ?
Może to zakomentuję:

Kod: Zaznacz cały

scale.tare(); //Reset the scale to 0
Ten offset jest właśnie w tym celu , prawdopodobnie musisz sam dobrać jego wartość aby po resecie waga pokazywała poprawne dane.
Tego nie przewidziałem w moim sofcie że przy innych czujnikach offset też bezie inny.
Wiesz ja to robiłem metodą prób i błedów , położyłem 15kg krawężnik na niej - co symulowało butlę , korygowałem i resetowałem aż do skutku.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

wt sie 18, 2020 7:09 pm

Witam wkoncu zabralem się za poskładanie całego układu wszystko ok ale po wgraniu tych 2 plików .bin czyli kalibracja wagi i plik waga
Rejestruję i w supli pojawia się jako termometr w Claud też jako termometr czy dobrze?
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
Zibi
Posty: 231
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

wt sie 18, 2020 8:31 pm

Ja mialem to samo. Wgraj soft QLQ tam ci pokaze w kg. I wszystko śmiga.
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 147
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

śr sie 19, 2020 8:27 am

Problem w tym ze nie do konca ogarniam arduino i wgrywanie, łatwiej mi jest wgrywać jak soft jest skompilowany do binarki.
Czy jest szansa zeby ktos skompilował do binarki
Pozdrawiam
Dawid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”