Zamek drzwi wejściowych sterowany Supla za mniej niż 600zł

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
QLQ
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob wrz 19, 2020 4:40 pm

michael pisze:
pt wrz 18, 2020 6:02 am
Robert Błaszczak pisze:
czw wrz 17, 2020 8:06 pm
Odkopię trochę temat. Gerda wypuściła Smart zamek do drzwi wejściowych. Ale cena zabija: https://tedee.com/pl/
Widziałem go już jakiś czas temu... i to prawda - jakby nie cena to chętnie coś takiego nabyłbym :D
Trzeba poczekać na majfrendów, aż to skopiują :lol:
A ja chlopaki kupiłem ostatnio yale entr , który nie działał a jednak działa 😀, bez wkładki za 135 zł , do tego wkladka do niego 303zl. Na all jest taki za 499 ale nie ładuje bat. Fajnie nawet to działa . Jak coś mogę podesłać link
szym3k
Posty: 227
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

ndz wrz 20, 2020 11:03 am

Próbował ktoś może tego:
Xiaomi Sherlock S2 Bluetooth Wireless Electric Smart Lock Fingerprint Password Door Home Keyless APP Phone Control
https://a.aliexpress.com/_BSFFEz

Myślałem, że może da się jakoś zintegrować przez Supla virtual device 😉
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1202
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn wrz 21, 2020 5:47 am

QLQ pisze:
sob wrz 19, 2020 4:40 pm
Jak coś mogę podesłać link
Podeślij :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 678
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pn wrz 21, 2020 6:45 am

Robert Błaszczak pisze:
czw wrz 17, 2020 8:06 pm
Odkopię trochę temat. Gerda wypuściła Smart zamek do drzwi wejściowych. Ale cena zabija: https://tedee.com/pl/
To chyba Gerda postanawia się rozstać z Danalockiem i tak promuje swój nowy zamek, że w ramach wymiany poprzednich wersji daje -30% na tedee. Tylko do nowego trzeba kolejną bramkę.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
paczka15
Posty: 5
Rejestracja: czw mar 15, 2018 8:42 pm

ndz lis 01, 2020 6:33 pm

Hej. Posiadam zamek sherlock M1.
W tym zamku jest jeden sygnał pin sterujący. Do otwarcia należy wygenerować impuls o czasie 19ms a dla zamknięcia 43ms.
Tutaj link do kodu mqtt z innego forum.
https://github.com/srborines/xiaomishel ... k_mqtt.ino

Czy potrafi ktoś przerobić kod do esp-01 gate tak aby można był sterować suplą ten zamek. Fajnie jakby jeszcze supla sprawdzała sygnały i zmieniała status zamka (w sytuacji ręcznego zamknięcia).

W oryginalnym sofcie gate jest do wyboru tylko jeden czas i do tego jeszcze taki sam dla zamknięcia i otwarcia.

Tutaj jeszcze link do zdjęć rozebranego zamka. Post nr 71
https://community.home-assistant.io/t/x ... k/49396/85
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2062
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn lis 02, 2020 9:16 am

paczka15 pisze:
ndz lis 01, 2020 6:33 pm
Hej. Posiadam zamek sherlock M1.
W tym zamku jest jeden sygnał pin sterujący. Do otwarcia należy wygenerować impuls o czasie 19ms a dla zamknięcia 43ms.
Tutaj link do kodu mqtt z innego forum.
https://github.com/srborines/xiaomishel ... k_mqtt.ino

Czy potrafi ktoś przerobić kod do esp-01 gate tak aby można był sterować suplą ten zamek. Fajnie jakby jeszcze supla sprawdzała sygnały i zmieniała status zamka (w sytuacji ręcznego zamknięcia).

W oryginalnym sofcie gate jest do wyboru tylko jeden czas i do tego jeszcze taki sam dla zamknięcia i otwarcia.

Tutaj jeszcze link do zdjęć rozebranego zamka. Post nr 71
https://community.home-assistant.io/t/x ... k/49396/85
Do tego trzeba by zrobić osobną implementację, bo te czasy otwarcia z cloud są na to za długie. Do tego trzeba by to postawić na jakimś kanale pozwalającym na osobne otwarcie i zamknięcie, bo aktualnie bramy/drzwi/frutki mają tylko "otwórz" lub "zamknij/otwórz" (jako jedna akcja).

Można by to spotojnie zrobić na kanale zwykłego przekaźnika (wtedy by było osobno włącz i wyłącz).

Tylko pytanie jak to widzisz od strony zasilnia? ESP na baterii? Nie wiem ile to pociągnie.

Kolejna rzecz, to ten zamek ma już jakiś interfejs zewnętrzny po bluetooth. Może tą drogę warto najpierw wypróbować?
paczka15
Posty: 5
Rejestracja: czw mar 15, 2018 8:42 pm

pn lis 02, 2020 5:58 pm

Mam jeden typu S2 (są do tego pastylki bluetooth). W tym przypadku podpiąłem pilot do gpio RPI i problem rozwiązany.

Natomiast mam jeszcze drugi typ M1 (brak możliwości podpięcia pilota). I z tym mam problem aby bezprzewodowo sterować suplą.
andrzejano
Posty: 307
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn lis 02, 2020 7:35 pm

Dla typu S2 z pilota jest jedno naciśnięcie -zamknij ,dwa razy -otwórz , jak to rozwiązań z esp?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2062
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 17, 2020 11:09 am

andrzejano pisze:
pn lis 02, 2020 7:35 pm
Dla typu S2 z pilota jest jedno naciśnięcie -zamknij ,dwa razy -otwórz , jak to rozwiązań z esp?
(odpowiem tutaj, aby nie mieszać tematów)

Z tego co kojarzę, to kanał otwierania drzwi nie ma dwóch oddzielnych opcji: otwórz, zamknij.
Można by to zrobić na kanale przekaźnika, ale to takie brzydkie rozwiązanie ;).

@pzygmunt, masz pomysł na jakim kanale można by robić osobno "otwórz", "zamknij"? Aktualny kanał do drzwi ma w nazwie "DOORLOCK". Może warto wydzielić otwieranie drzwi oraz otwieranie zamka?
andrzejano
Posty: 307
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn lis 23, 2020 5:52 pm

klew pisze:
wt lis 17, 2020 11:09 am
andrzejano pisze:
pn lis 02, 2020 7:35 pm
Dla typu S2 z pilota jest jedno naciśnięcie -zamknij ,dwa razy -otwórz , jak to rozwiązań z esp?
(odpowiem tutaj, aby nie mieszać tematów)

Z tego co kojarzę, to kanał otwierania drzwi nie ma dwóch oddzielnych opcji: otwórz, zamknij.
Można by to zrobić na kanale przekaźnika, ale to takie brzydkie rozwiązanie ;).

@pzygmunt, masz pomysł na jakim kanale można by robić osobno "otwórz", "zamknij"? Aktualny kanał do drzwi ma w nazwie "DOORLOCK". Może warto wydzielić otwieranie drzwi oraz otwieranie zamka?
Dołączę się do tematu.
Dałoby radę przerobić to pod suple?
https://github.com/srborines/xiaomishel ... k_mqtt.ino
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”