Prostota prostota i jeszcze raz prostota

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7777
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 13, 2019 10:25 am

Dianthus pisze:
pt gru 13, 2019 12:21 am
Po pierwsze zmienilem stan belki.
Widac od razu ile jest urzadzen. I ile jest wlaczonych.
Czytelnie?

Oczywiscie ta koncepcja jest skrzywiona tym ze mam tylko urzadzenia z czujnikami temp.
I dla mnie widok aktualnej temp jest drugi najwazniejszy w tej chwili. Na trzecim miejscu wykresy. A na pierwszym oczywiscie aktualny stan wl/wyl.
Dla kazdego co innego bedzie najwazniejsze.
Ale statystycznie jakies elementy bede przewazaly. a reszte mniej istotna mozna schowac.

Przesuw i wl/wyl.
To sa dwa ruchy. I to w przeciwleglym koncu ekranu.
Ale myslac nad Waszymi zastrzezeniami doszedlem do wniosku ze moglby byc dotyk 3 sekundy i lock/unlock.
Plusem jest to ze jest wszytko w jednym miejscu.
Uwzględnij proszę kilkadziesiąt tysięcy użytkowników Supli.
Ilość głosów tych, którym nie odpowiada obecny interfejs. (przeglądnij oceny w Google Play).
Następnie uwzględnij wszystkie dostępne na rynku smartfony i rozmiary ekranu.
Jak weźmiesz to wszystko pod uwagę możesz zabrać się za projektowanie UI tak aby spełniało oczekiwania większości.
To co proponujesz to rewolucja, a nie ewolucja. Na rewolucję nie możemy sobie pozwolić.
Zmiana tylko takiej drobnej rzeczy jak automatyczne chowanie przycisku pokazała jaka to jest delikatna sprawa.
Wersje skrojone pod siebie można przygotować z udostępnionych źródeł. Tam można wywrócić wszystko do góry nogami.
Załączam listę modeli urządzeń pobraną z Google Play Developer Console na, których chodzi Supla.
Załączniki
devices.zip
(244.96 KiB) Pobrany 48 razy
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

pt gru 13, 2019 4:50 pm

Nie wiem czy to dobre miejsce ale zapytam skoro temat o prostocie :) chodzi o to, że klikając w belkę zwijamy daną lokalizację. Ale działa to tylko gdy widoczny jest cały pierwszy element z danej lokalizacji. Jeśli przewiniemy elementy lokalizacji (a jest ich więcej niż kilka i nie mieszczą się na ekranie) to nie można zwinąć poprzez kliknięcie w belkę. Trzeba najpierw przesunąć do pierwszego elementu i wtedy działa zwijanie. Chyba, że jest ku temu jakiś powód, którego nie rozumiem 🙂
Dianthus
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 12, 2019 12:35 pm

sob gru 14, 2019 12:34 am

Na iOS mi zwija wszystkie urządzenia z danej lokalizacji nie zależnie od tego które są wyświetlane.
8x sonoff basic+czujnik temp, 4x Th16
Dianthus
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 12, 2019 12:35 pm

sob gru 14, 2019 1:55 am

pzygmunt przeczytalem opinie z androida o supli i to nie jest tak jak piszesz
o nie!!
bo prawda jest taka ze wiekszosc uzytskownikow nie ma zadnych oczekiwan, im najzupeleniej wszytko jedno co bedzie,
co jest oczywiste, bo odpowiada im to co jest.
A to co jest mozna poprawic. Bo chyba po to jest to forum zeby poprawic jesli cos sie da.
I wtedy nowi uzytkownicy przyjma nowosc jako status quo. A starzy zaakceptuja.

A moze to co jest odstrasza uzytkownikow??
Bylo 50.000 pobran. Ile jest aktywnych maili, ktorzy wykonuja jakies operacje? 100% , 50% 14%

Kazda zmiana jest delikatna i bolesna dla tych ktorzy ta zmiane odczuwaja. Ale jesli przesiada sie do mercedesa to juz nie bede chcieli wrocic do tico.
Ale teraz siedza w tico i nie wiedza ze moga miec mercedesa.

A i tak jest sposob na szybkie pogodzenie tego tematu.
Skórki do wyboru.

Tak jak piszesz
"Wersje skrojone pod siebie można przygotować z udostępnionych źródeł. Tam można wywrócić wszystko do góry nogami. "
chetnie bym tak zrobil tylko ze nie jestem programista, ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze i moze cos z tym zrobie.

Jeszcze jedna rzecz. W opiniach ktore dopiero dzis czytalem ludzie wyrazniej pisza prosciej , prosciej, prosciej.
8x sonoff basic+czujnik temp, 4x Th16
Dianthus
Posty: 11
Rejestracja: sob paź 12, 2019 12:35 pm

sob gru 14, 2019 2:16 am

Zmiany w interfejsie nie sa konieczne dla osob ktore maja 1-3 urzedzenia.
Ja mam w tej chwili 8, wszystkie z czujnikami temp. A docelowo planuje 20-30 w kilku lokalizacjach.
W tej chwili 6 jest w jednej lokalizacji jak widac na filmiku.
https://www.facebook.com/tomasz.gozdzik ... 136747647/
I pod belka najpierw sa urzadzenia a potem czujniki.
Juz mozna sie pogubic ktory wlacznik jest do ktorego czujnika. A jesli supla sie bedzie rozwijala to ludzie bede mieli tego jeszcze wiecej i MUSI byc to czytelne i intuicyjne bo albo pojda gdzie indziej albo zrezygnuja.

A to jest tylko mala zmiana w interfajsie.
Bledow kardynalnych dotyczacych przyjrzystosci jest sporo (generalnie w supla cloud) i dopiero bede o nich pisal i przedstawial alternatywne rozwiazania.

Tu raczej chodzi o podejscie. Bo osoby ktore TWORZA kod (chwala im za to oczywiscie) to chyba sami programisci i patrza na projekt, niezaleznie ile by tych programistow nie bylo ,tylko z jednej perspektywy. Perspektywy programisty.
I cos co dla programisty jest oczywiste, przejrzyste i zrozumialem, dla innych osob moze byc czarna magia.

I tu powstaje pytanie. Dla kogo ma byc supla??????
Czy ma byc przyjazna uzytkownikowi ktory nie jest programista???
8x sonoff basic+czujnik temp, 4x Th16
wsosniak
Posty: 398
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob gru 14, 2019 5:28 am

Dianthus pisze:
sob gru 14, 2019 2:16 am
Zmiany w interfejsie nie sa konieczne dla osob ktore maja 1-3 urzedzenia.
Ja mam w tej chwili 8, wszystkie z czujnikami temp. A docelowo planuje 20-30 w kilku lokalizacjach.
.....
Nie zgadzam się z tą opinią, ja mam około 60 kanałów/funkcji (45 fizycznych urządzeń), podzielonych na kilkanaście lokalizacji , dwa identyfikatory dostępu i obecne podejście jest jak najbardziej dobre (dla mnie). Kwestia : dobrze sobie to przemyśleć , pogrupować, ponazywać .... i będzie ok .
Dianthus pisze:
sob gru 14, 2019 2:16 am
.....
Tu raczej chodzi o podejscie. Bo osoby ktore TWORZA kod (chwala im za to oczywiscie) to chyba sami programisci i patrza na projekt, niezaleznie ile by tych programistow nie bylo ,tylko z jednej perspektywy. Perspektywy programisty.
.......
Myślisz że Supla jest "skrzywiona" bo Tworzą ją programiści ? ja nie jestem programistą tylko zwykłym userem Supli, a jednak bardzo mi się podoba ..... ok kilka rzeczy bym zmienił ale wszystkim nie dogodzisz :) (chociażby to że numery ID w cloud są większe niż nazwy do nich - typowe myślenie informatyka :) )

Zastanawiam się nad Twoim podejściem : łączyć włącznik zasilania z temperaturą na jednym elemecie? skąd taki pomysł i jaki cel ? Zakładam że chcesz tak robić bo np w jednym fizycznym urządzeniu (np na sonoffie z wgranym multiboardem) masz dwie funkcje (kanały) : jeden to włącznik zasialnia a drugi to czujnik temperatury , i chciałbyś aby to urządzenie było widoczne w postaci jednego elementu - tak ? Jesli tak , to jak chciałbyś przedstawić jedno urządzenie gdzie jest przypiętych 8 czujników temperatury ? Bardziej dla Twoich potrzeb byłoby zasadne stworzenie takiego widoku aplikacji gdzie najpierw widać fizyczne urządzenia a potem metodą drill down wchodzisz w nie i widzisz funkcje danego urządzenia ? albo w jakiś sposób konfigurowalne w cloud żeby "grupować" kilka kanałów (dwa , max trzy kanały) tak zeby były widoczne w jednym wierszu w aplikacji ? tak ja powiedział @pzygmunt : to jest rewolucja a nie ewolucja

tak czy siak , chyba czeka Ciebie nauka programowania gdybyś chciał mieć aplikację "po Twojemu" :) chyba że ktoś CI to napisze tak jakbyś chciał
powodzenia :)
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob gru 14, 2019 11:24 am

andrew01 pisze:
pt gru 13, 2019 4:50 pm
Nie wiem czy to dobre miejsce ale zapytam skoro temat o prostocie :) chodzi o to, że klikając w belkę zwijamy daną lokalizację. Ale działa to tylko gdy widoczny jest cały pierwszy element z danej lokalizacji. Jeśli przewiniemy elementy lokalizacji (a jest ich więcej niż kilka i nie mieszczą się na ekranie) to nie można zwinąć poprzez kliknięcie w belkę. Trzeba najpierw przesunąć do pierwszego elementu i wtedy działa zwijanie. Chyba, że jest ku temu jakiś powód, którego nie rozumiem 🙂
Też o tym kiedyś pisałem.
Jest to druga rzecz po samoistnym chowaniu się przycisków która mnie wkurza.
@pzygmunt poradź coś na to :D
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 785
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob gru 14, 2019 12:02 pm

U mnie działa w każdej możliwej kombinacji. Może to problem jakiejś konkretnej wersji Androida? Podajcie model smartfonu i wersję OS.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 303
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob gru 14, 2019 12:05 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob gru 14, 2019 12:02 pm
U mnie działa w każdej możliwej kombinacji. Może to problem jakiejś konkretnej wersji Androida? Podajcie model smartfonu i wersję OS.
Co działa Robercie? jasniej poproszę.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob gru 14, 2019 12:09 pm

To może dobrym posunięciem na przyszłość byłoby wprowadzenie możliwości zmiany motywu. Coś takiego jak "Theme" w Kodi. Wtedy można by było robić własne motywy i skórki do oficjalnej wersji.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ