Rekuperator

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
lord
Posty: 6
Rejestracja: pn lut 25, 2019 9:43 pm

pt gru 13, 2019 4:44 pm

Mam pomysł dla użytkowników ręku. Pomiar temperatury na wszystkich 4 wejściach rekuperatora. W supli oprócz wskazań mogło by obliczać odzysk temperatury na wymienniku w% a po ustawieniu przepływu powietrza zaoszczędzone kWh. Czas rzeczywisty i archiwizacja. Czy są takie szpece na forum?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 13, 2019 4:52 pm

Wyliczanie odzysku tylko z temperatury będzie mało precyzyjna , należało by również kontrolować wilgotność .
Ja swojego Bartosza podłączyłem pod suple , narazie w tej chwili kontroluje stan (zabrudzenie) filtra za pomocą czujnika różnicy ciśnień , prędkość wentylatora - mój ma regulacje napięciem 0-10v a przeliczam to na %
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
lord
Posty: 6
Rejestracja: pn lut 25, 2019 9:43 pm

pt gru 13, 2019 7:22 pm

Jakaś specjalna dokładność nie jest potrzebna bardziej chodzi o kontrolę. Kontrola zabrudzenia też fajny pomysł , rozumiem że czujniki przed I za filtrem ? No a jakby to połączyć z wentylatorem to już całkiem fajny kombajn. Ale czy to wszystko można złożyć?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 13, 2019 7:47 pm

Tak jak napisałem , u mnie działa prototyp . Jako czujnik zabrudzenia filtra użyłem czujnika SDP810, który mierzy różnice ciśnień , a nie ciśnienie przed i za filtrem , czujnik jest jeden na filtr , dodatkowo mierzy również temperaturę.
Rozważałem pomiar sprawności ale jeszcze nie zdecydowałem się na typ czujnika , ale napewno to będzie coś po i2c, Dobór jest kłopotliwy bo maja max dwa adresy czyli dwa czujniki. Chcąc mieć cztery trzeba by zorganizować 2 x I2C lub jakieś mulipleksowanie . Tak wiec wiąż kombinuje jak to ugryźć 😁
Załączniki
C550960C-8C92-412C-91BE-7E553087CE83.jpeg
C550960C-8C92-412C-91BE-7E553087CE83.jpeg (200.88 KiB) Przejrzano 1471 razy
7F7C1FC2-61F7-4C28-8E70-ABAE2C89AFF0.jpeg
7F7C1FC2-61F7-4C28-8E70-ABAE2C89AFF0.jpeg (2.2 MiB) Przejrzano 1471 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
lord
Posty: 6
Rejestracja: pn lut 25, 2019 9:43 pm

pt gru 13, 2019 11:01 pm

No zaczyna to ciekawie wyglądać. Co do temperatury to gdzieś widziałem tu wątek na cztery czujniki myślałem aby to adoptować.
Rozumiem że prędkością wentylatora też sterujesz z supli? U mnie ręku jest tylko regulacja na każdy wenylatur osobno. Z resztą wystarczyłoby aby tylko wyświetlało do obliczeń mocy zaoszczędzonej. Trzymam za ciebie kciuki bo moja znajomość supli ogranicza się do pomysłów i instalowania gotowych elementów. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 430
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

sob gru 14, 2019 8:07 am

shimano73 pisze:
pt gru 13, 2019 7:47 pm
Tak jak napisałem , u mnie działa prototyp . Jako czujnik zabrudzenia filtra użyłem czujnika SDP810, który mierzy różnice ciśnień , a nie ciśnienie przed i za filtrem , czujnik jest jeden na filtr , dodatkowo mierzy również temperaturę.
Rozważałem pomiar sprawności ale jeszcze nie zdecydowałem się na typ czujnika , ale napewno to będzie coś po i2c, Dobór jest kłopotliwy bo maja max dwa adresy czyli dwa czujniki. Chcąc mieć cztery trzeba by zorganizować 2 x I2C lub jakieś mulipleksowanie . Tak wiec wiąż kombinuje jak to ugryźć 😁
Czy ten czujnik ciśnienia działa tak samo jak MPX50x0 ? Widze że filtr masz juz zabrudzony :)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob gru 14, 2019 8:14 am

byniom pisze:
sob gru 14, 2019 8:07 am
shimano73 pisze:
pt gru 13, 2019 7:47 pm
Tak jak napisałem , u mnie działa prototyp . Jako czujnik zabrudzenia filtra użyłem czujnika SDP810, który mierzy różnice ciśnień , a nie ciśnienie przed i za filtrem , czujnik jest jeden na filtr , dodatkowo mierzy również temperaturę.
Rozważałem pomiar sprawności ale jeszcze nie zdecydowałem się na typ czujnika , ale napewno to będzie coś po i2c, Dobór jest kłopotliwy bo maja max dwa adresy czyli dwa czujniki. Chcąc mieć cztery trzeba by zorganizować 2 x I2C lub jakieś mulipleksowanie . Tak wiec wiąż kombinuje jak to ugryźć 😁
Czy ten czujnik ciśnienia działa tak samo jak MPX50x0 ? Widze że filtr masz juz zabrudzony :)
2 x tak 😁, czujnik działa na tej samej zasadzie tylko ma sygnał cyfrowy na wyjściu po i2c, filtr jest bardzo brudny przy nowym jest 30Pa
Edit:
Wentylatory są sterowane ze sterownika rekuperatora ja mu tylko „podkradam” sygnał sterujący 😁 rozważam tylko wstawienie funkcji coś w rodzaju przewietrzania , taki klik i wentylatory idą na 100%
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kerad
Posty: 27
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

sob sty 25, 2020 12:15 pm

@shimano73, widzę że masz to w jednym palcu. Mam pytanie, gdyz mam rekuperator Brink wraz ze sterownikiem (regulatorem/manipulatorem) na ściennym jak poniżej na wyprowadzenie R12 (Flash SAI 1-3 V). Mam jeszcze jedno wolne wejście do centrali w rekuperatorze (podłączenie Y) i się zastanawiam jak można by było wprowadzić zmianę stanów prędkości sterując przez wifi (bez potrzeby podchodzenia do regulatora). Informacja o wymianie filtra mnie nie interesuje, bo wystarczy że jest na ściennym regulatorze.
Obrazek

Dzięki
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1148
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sty 26, 2020 2:06 am

kerad pisze:
sob sty 25, 2020 12:15 pm
@shimano73, widzę że masz to w jednym palcu. Mam pytanie, gdyz mam rekuperator Brink wraz ze sterownikiem (regulatorem/manipulatorem) na ściennym jak poniżej na wyprowadzenie R12 (Flash SAI 1-3 V). Mam jeszcze jedno wolne wejście do centrali w rekuperatorze (podłączenie Y) i się zastanawiam jak można by było wprowadzić zmianę stanów prędkości sterując przez wifi (bez potrzeby podchodzenia do regulatora). Informacja o wymianie filtra mnie nie interesuje, bo wystarczy że jest na ściennym regulatorze.
Obrazek

Dzięki
Nie jest tak kolorowo 😁 jsk bym chciał , projekt działa już chyba pół roku jako prototyp . Wciąż cierpię na chroniczny brak czasu 🤣 aby to poprawić .
Nie bardzo mogę ci pomoc ja mam zupełnie inny sterownik , u mnie prędkość zmienia się wg zaprogramowanego harmonogramu w tym sterowniku . Posiada on również dodatkowe wejście jsk u ciebie ale służy ono do awaryjnego przewietrzania . Objawia sie tym iż po podaniu sygnału sterującego , wentylatory działają na 100% swojej wydajności i dodatkowo piszczy sterownik. To jest taka funkcja na wypadek pożaru do oddymiania .możliwe ze u ciebie jest podobnie , należałoby sięgnąć do instrukcji .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kerad
Posty: 27
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

wt sty 28, 2020 6:45 pm

Nakierował mnie kolega z grupy na FB i znalazłem schematy mojego rekuperatora, z rozpiską wejść.

Tak jak mówiłem ja mam na złączu RJ12, gdyż mam wskaźnik led informujący o wymianie filtra, ale tak naprawdę sterowanie obrotami wentylatora odbywa się "masą". W zależności na który pin jest podana to jest taki bieg wentylatora, od 1-3, a jeżeli jest rozwarty obwód (brak podanej masy) to wyłącza rekuperator i to jest super w bardzo smogowe dni, a na ori manipulatorze z poprzedniego posta nie mam tej opcji.
Obrazek
Obrazek

Teraz tylko kwestia ogarnięcia tego na jakimś ESP i przekaźnikach, czy to osobnych, czy też na płytce, no i oczywiście soft...
Czy miałbyś jakiś pomysł na jakiej płytce można by było taki projekt ogarnąć?
Tam było to zrobione na HA (RPi) i zwykle przekaźniki plus wemos D1 mini, a czy na supli cos takiego jest do zrobienia?
A szczytem szczęścia były by jeszcze dwa BMP280 żeby odczytywać parametry powietrza na wejściu i wyjściu z reku

Tu jest schemat podpięcia bez wskazania wymiany filtra
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”