Rekuperator

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 5:56 am

Jest to do ogarnięcia np na wemos d1 mini z dwoma przekaźnikami czujniki bmp/bme tez nie problem po za odległością która nie powinna być większa niż ok 0,5 przy większych mogą występować problemy z transmisją. Soft np Primary GUI v2 z mała modyfikacja polegająca na zależności przekaźników aby działał zawsze jeden. Montaż proponuje gdzieś przy samym rekuperatorze bo wemos potrzebuje zasilania np z ładowarki usb a schowanie tego w miejscu oryginalnego przełącznika graniczy z cudem 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

śr sty 29, 2020 8:42 am

Czyli iść w tym samym kierunku, czyli wemosa d1 mini, dzięki za potwierdzenie i spokojnie będzie tym można sterować z aplikacji supla.

Ten mój rekuperator ma specyficznie sterowanie tymi biegami, bo jak widzisz na schematach, zawsze jest bieg 1, a dopiero jak zostanie podana masa na (wire2) to przełącza na bieg "2" i analogicznie (wire 3) na bieg "3". Czyli w tym wypadku nie można wyłączyć wentylatora...
Można przeprogramować jednostkę sterującą że jak nie będzie podpięty sterownik pod wejście RJ to ma uruchomić się na "0" przykładowo, bo defaulowo jest prędkość "1". Tylko się zastanawiam w jaki sposób on pozna że nie ma nic podpiętego skoro na "1" biegu nie jest zamknięty żaden obwód, bo chciałbym mieć możliwość wyłączenia wentylatora jak jest przysłowiowy duży smog.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 9:17 am

Jedno pytanie czy ty chciałbyś mieć dwa niezależne sterowania : ręczne i przez suplę , czy demontujesz ręczny i zostajesz tylko przy supli. Jeśli to drugie to sprawa się komplikuje . Nie wiadomo jak zachowa się twój rekuperator gdy w apce ustawisz na 3 a ręcznie ktoś ustawi na 0., należało by to przetestować na żywca , nie powinno to uszkodzić sterownika.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 29, 2020 9:34 am

shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 9:17 am
Jedno pytanie czy ty chciałbyś mieć dwa niezależne sterowania : ręczne i przez suplę , czy demontujesz ręczny i zostajesz tylko przy supli. Jeśli to drugie to sprawa się komplikuje . Nie wiadomo jak zachowa się twój rekuperator gdy w apce ustawisz na 3 a ręcznie ktoś ustawi na 0., należało by to przetestować na żywca , nie powinno to uszkodzić sterownika.
Można przepiąć ten sterowanik tylko pod Suple i traktować wejścia jako przyciski bistabilne.
Da się to też ogarnąć.

Dla mnie tylko problematyczne jest to, że Supla chyba nie wspiera przełącznika na kilka biegów. Więc albo można by to podpiąć pod jakiś "dimmer" i mapować procenty na biegi, albo kilka przełączników on/off.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 9:46 am

klew pisze:
śr sty 29, 2020 9:34 am
shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 9:17 am
Jedno pytanie czy ty chciałbyś mieć dwa niezależne sterowania : ręczne i przez suplę , czy demontujesz ręczny i zostajesz tylko przy supli. Jeśli to drugie to sprawa się komplikuje . Nie wiadomo jak zachowa się twój rekuperator gdy w apce ustawisz na 3 a ręcznie ktoś ustawi na 0., należało by to przetestować na żywca , nie powinno to uszkodzić sterownika.
Można przepiąć ten sterowanik tylko pod Suple i traktować wejścia jako przyciski bistabilne.
Da się to też ogarnąć.

Dla mnie tylko problematyczne jest to, że Supla chyba nie wspiera przełącznika na kilka biegów. Więc albo można by to podpiąć pod jakiś "dimmer" i mapować procenty na biegi, albo kilka przełączników on/off.
Wydaje mi się że można by było rozwiązać to programowo np gdy załączymy nr1 wyłącz nr 2 i nr 3, załącz nr2 - wyłącz nr1 i nr3
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 29, 2020 10:02 am

shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 9:46 am
klew pisze:
śr sty 29, 2020 9:34 am
shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 9:17 am
Jedno pytanie czy ty chciałbyś mieć dwa niezależne sterowania : ręczne i przez suplę , czy demontujesz ręczny i zostajesz tylko przy supli. Jeśli to drugie to sprawa się komplikuje . Nie wiadomo jak zachowa się twój rekuperator gdy w apce ustawisz na 3 a ręcznie ktoś ustawi na 0., należało by to przetestować na żywca , nie powinno to uszkodzić sterownika.
Można przepiąć ten sterowanik tylko pod Suple i traktować wejścia jako przyciski bistabilne.
Da się to też ogarnąć.

Dla mnie tylko problematyczne jest to, że Supla chyba nie wspiera przełącznika na kilka biegów. Więc albo można by to podpiąć pod jakiś "dimmer" i mapować procenty na biegi, albo kilka przełączników on/off.
Wydaje mi się że można by było rozwiązać to programowo np gdy załączymy nr1 wyłącz nr 2 i nr 3, załącz nr2 - wyłącz nr1 i nr3
Tak, ale trzeba to sobie w urządzeniu zaprogramować. A w apce widzisz kilka osobnych przycisków. Jako workaround może być ;)
kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

śr sty 29, 2020 11:42 am

Dzięki za taki odzew.
Chyba jednak wolałbym odpiąć sterownik manualny i zostać tylko przy supli, żeby się to nie pogryzło.
W tym momencie mam tylko 3 prędkości, przy czym pierwsza jest constans, co widać na tym schemacie, bo nie ma zamknięcia obwodu do osobnego pina:
Obrazek
i na tym wyprowadzeniu na wyłącznik mechaniczny:
Obrazek

Dla przypomnienia wygląd manipulatora

Obrazek

ale w instrukcji jest taka kwestia, parametr I2

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

I2	Krok bezkontaktowy	nastawy:0,1,2,3
Czyli mogę ustawić że jeżeli żaden regulator nie jest podpięty, a zaprogramuję "0" w centrali ,to wtedy będzie wyłączał wentylator.
Tylko mnie jeszcze zastanawia, skąd on będzie wiedział że jest teoretycznie odpięty, jak np. da się po drodze przekaźnik, który będzie rozłączał masę sterującą, skoro na pierwszym biegu ona tak naprawdę nie zamyka obwodu, tylko sobie potocznie mówiąc "wisi"?
żeby się później nie okazało, że stracę tzw 1 bieg, na rzecz wyłączania.

Dziś zrobię mechaniczny wyłącznik który wepnę w szereg przed manipulatorem i zobaczę jak się zachowa rekuperator, czy będzie możliwość wszystkich trzech biegów, jak jest teraz, oraz dodatkowo wyłączenia i tak chyba będzie najprościej tą teorię zweryfikować, uprzednio przeprogramowywując centralę.
alankedzior
Posty: 101
Rejestracja: pn cze 18, 2018 5:38 pm

śr sty 29, 2020 12:04 pm

Akurat mój rekuperator ma niezależne wyjście do "wietrzenia" wystarczy zewrzeć dwa piny, ja mam to zrobione na przekaźniku, wtedy reku wchodzi na 100%
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 12:47 pm

alankedzior pisze:
śr sty 29, 2020 12:04 pm
Akurat mój rekuperator ma niezależne wyjście do "wietrzenia" wystarczy zewrzeć dwa piny, ja mam to zrobione na przekaźniku, wtedy reku wchodzi na 100%
Jaki model ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

śr sty 29, 2020 5:57 pm

Już przetestowałem, więc sprawa wygląda następująco. Zmieniając ustawienia w centrali na bieg 0 przy braku podłączenia manipulatora, przy zastosowaniu ori manipulatora że zdjęcia powyżej, bieg pierwszy zmienia się w 0 (wyłącz), a dopiero działa bieg 2 i 3.
Teraz sprawa się wyjaśniła bo jeżeli nie ma przejścia (zamknięcia obwodu) to traktuje to jako odpiecie manipulatora.
Żeby wysterować pierwszy bieg, należy poprowadzić przewód (którego nie ma oryginalnie) na schemacie oznaczony jako wire1 i wtedy mamy pierwszy bieg i oczywiście dwa pozostałe.

Reasumując
Masa steruję biegami 1,2,3 a jeżeli obwód jest otwarty to jest 0 czyli OFF.

Czyli będzie trzeba zastosować trzy przekaźniki, ktore będą zwierać masę do poszczególnych pinów (oczywiście z osobna) a jeżeli żaden nie poda masy to jest OFF.
ODPOWIEDZ