Rekuperator

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
alankedzior
Posty: 101
Rejestracja: pn cze 18, 2018 5:38 pm

śr sty 29, 2020 6:54 pm

shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 12:47 pm
alankedzior pisze:
śr sty 29, 2020 12:04 pm
Akurat mój rekuperator ma niezależne wyjście do "wietrzenia" wystarczy zewrzeć dwa piny, ja mam to zrobione na przekaźniku, wtedy reku wchodzi na 100%
Jaki model ?

Thessla Green AirPack Home 400, ja co prawda mam dodatkowo Air Mobile, którego w sumie po jednej nastawie nie używam, najbardziej potrzebna jest opcja wietrzenia który w dedykowanym sofcie też jest, ale jakoś wolę wysterować przez suplę.
Air mobile jest o tyle fajny, że już sam w sobie ma wizualizację temp. na czerpni, wyrzutni, nawiewie i wywiewie oraz dodatkowo chyba temp. skroplin
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 149
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr sty 29, 2020 7:38 pm

Ja swojego RecoVair nie zaciagne do współpracy z supla 😭.
Poczytam jak ulepszacie swoje maszyny ; )
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 30, 2020 9:55 am

MadOnion78 pisze:
śr sty 29, 2020 7:38 pm
Ja swojego RecoVair nie zaciagne do współpracy z supla 😭.
Poczytam jak ulepszacie swoje maszyny ; )
Na pewno da się gdzieś w coś wpiąć :)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 149
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw sty 30, 2020 10:41 am

Widziałem w sieci, że ktoś wpinał kocioł Vaillanta do raspberry przez eBus. Komunikacja rekuperatora też leci do eBus'a bo to jest wspólne dla (kocioł, solar i rekuperator) ale dla mnie to już wyższa szkoła jazdy ; )
Nie mniej jednak będę podglądał Wasze projekty : )
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

pt sty 31, 2020 1:31 pm

Teraz koledzy z ChRL mają wolne więc muszę sie uzbroić w cierpliwość, ale w kwestii potwierdzenia komponentów, czy nadal najlepiej to zrobić na:
1/ D1 mini WiFi ESP8266 WeMos https://pl.aliexpress.com/item/32651747570.html
2/ przekaźnik 3 sztuki https://pl.aliexpress.com/item/32737849680.html

Bo jeszcze znalazłem taki moduł przekaźnikowy https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 7574396296

Czy jednak coś innego proponujecie, jeśli chodzi o przekaźniki, bądź płytkę ESP. Linki przypadkowe, chodziło mi o zdjęcia poglądowe.
Dziękuję

PS. Czyli będzie trzeba zastosować trzy przekaźniki, które będą zwierać masę do poszczególnych pinów (oczywiście z osobna) a jeżeli żaden nie poda masy to jest OFF.
desaint
Posty: 31
Rejestracja: pn maja 27, 2019 9:46 am

ndz lut 02, 2020 12:06 pm

shimano73 pisze:
pt gru 13, 2019 7:47 pm
Tak jak napisałem , u mnie działa prototyp . Jako czujnik zabrudzenia filtra użyłem czujnika SDP810, który mierzy różnice ciśnień , a nie ciśnienie przed i za filtrem , czujnik jest jeden na filtr , dodatkowo mierzy również temperaturę.
Rozważałem pomiar sprawności ale jeszcze nie zdecydowałem się na typ czujnika , ale napewno to będzie coś po i2c, Dobór jest kłopotliwy bo maja max dwa adresy czyli dwa czujniki. Chcąc mieć cztery trzeba by zorganizować 2 x I2C lub jakieś mulipleksowanie . Tak wiec wiąż kombinuje jak to ugryźć 😁
Wskaźnik wentylacji to robiłeś zmieniając apke mobilna czy jest jakiś kanał do tego którego się nie doszukałem? Może WINDSENSOR? A jak sterujesz wentylatorami? Możesz wrzucić jakiś filmik? Dzięki.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 02, 2020 12:48 pm

desaint pisze:
ndz lut 02, 2020 12:06 pm
shimano73 pisze:
pt gru 13, 2019 7:47 pm
Tak jak napisałem , u mnie działa prototyp . Jako czujnik zabrudzenia filtra użyłem czujnika SDP810, który mierzy różnice ciśnień , a nie ciśnienie przed i za filtrem , czujnik jest jeden na filtr , dodatkowo mierzy również temperaturę.
Rozważałem pomiar sprawności ale jeszcze nie zdecydowałem się na typ czujnika , ale napewno to będzie coś po i2c, Dobór jest kłopotliwy bo maja max dwa adresy czyli dwa czujniki. Chcąc mieć cztery trzeba by zorganizować 2 x I2C lub jakieś mulipleksowanie . Tak wiec wiąż kombinuje jak to ugryźć 😁
Wskaźnik wentylacji to robiłeś zmieniając apke mobilna czy jest jakiś kanał do tego którego się nie doszukałem? Może WINDSENSOR? A jak sterujesz wentylatorami? Możesz wrzucić jakiś filmik? Dzięki.
Jako wskaźnika używam kanału dht22, czujnik który używam oprócz różnicy ciśnień podaje również temperaturę. Wentylatorami nie steruje a jedynie kontroluje / podglądam aktualna wydajność która w oryginalnym sterowniku jest realizowana za pomocą napięcia 0-10v . To napięcie po przeliczeniu na % wyświetlam w kanale ds’a
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
kerad
Posty: 17
Rejestracja: śr sty 22, 2020 10:55 am

pn lut 03, 2020 12:31 pm

kerad pisze:
pt sty 31, 2020 1:31 pm
czy nadal najlepiej to zrobić na:
1/ D1 mini WiFi ESP8266 WeMos https://pl.aliexpress.com/item/32651747570.html
2/ przekaźnik 3 sztuki https://pl.aliexpress.com/item/32737849680.html

Bo jeszcze znalazłem taki moduł przekaźnikowy https://allegro.pl/oferta/przekaznik-po ... 7574396296

Czy jednak coś innego proponujecie, jeśli chodzi o przekaźniki, bądź płytkę ESP. Linki przypadkowe, chodziło mi o zdjęcia poglądowe.
Dziękuję

PS. Czyli będzie trzeba zastosować trzy przekaźniki, które będą zwierać masę do poszczególnych pinów (oczywiście z osobna) a jeżeli żaden nie poda masy to jest OFF.
Jeszcze taki moduł wykonawczy znalazłem Moduł WIFI ESP8266 NODEmcu V3 arduino
https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-es ... BGR-8OLIhw

To lepiej zostać przy Wemos D1mini, czy...
I jakie przekaźniki zastosować i czy potrzeba, skoro to jest sterowanie masą?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn lut 03, 2020 3:42 pm

Ja bym dal przekaźniki , dla bezpieczeństwa obu układów a może j gwarancji sterownika rekuperatora.
Każdy układ czy to wemos czy ten z aukcji będzie działał , wszystko zależy jak będziesz chciał to spakować w jakiejś obudowie , czy będziesz robił swoją płytkę pcb czy polutujesz na uniwersalnych .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
juras
Posty: 51
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 05, 2020 2:33 pm

Podlacze sie pod temat.
Dlaczego do tego przelacznika chcesz sie podpiac a nie do gniazda sluzacego dla zdalnego sterownika - to chyba z lewej na gorze jest gniazdo jak jakis RJ wyglada ale nie pamietam ilu zylowe.
Ja mam Brink Renovent HR 400 Large z by'pass'em i tez zastanawialem sie czy mozna to podpiac pod cos innego niz sterownik scienny. mam taki w hollu ale bez zasilania - na baterie i po wspomnianym porcie podpiety. Daje odczyty temp., harmonogram prosty da sie ustawic, pory dnia/nocy i cos tam jeszcze. Moze to bedzie lepsze do wykorzystania?

https://ekoklima.eu/pliki/brink/instrukcja.pdf

na koncu sa diagramy wiec moze cos to pomoze

Z anglojezycznej instrukcji:
(Connector B is a 2-pole screw connector which is used in combination
with demand-controlled ventilation.
5.5.2 Connecting the OpenTherm connector
In combination with demand-controlled ventilation, the appliance can also be controlled with the OpenTherm protocol
instead of as low-voltage switch. OpenTherm allows continuous adjustment of the rpm for the flow rate.
A 2-core low-voltage cable with a core diameter of at least 0.8 mm must be used as connecting cable.
Interchanging the cable connection to the 2-poe screw connector does not influence the appliance's performance.)

Moze w weekend bede go rozbieral zeby lozyska wymienic w wentylatorach bo juz "wyja"
Moze jakies fotki specjalne porobic etc. ?
ODPOWIEDZ