Wykresy zużycia energii

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 532
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 10, 2020 8:43 pm

Jak na razie z Supli korzystam głównie pod kątem pomiarów zużycia energii na różne cele.
Kilku rzeczy mi w wykresach brakuje:
1. Łączne zużycie energii dla aktualnie wybranego okresu (np jak jest 30 dni, to ile ten energii w ciągu 30 dni poszło?)
2. Są okresy 24 h, 30 dni, natomiast brakuje mi widoków w stylu: dzisiaj/dzień, miesiąc (od 1 do xx)
3. Fajnie by było gdyby przy wyborze okresu dało się przesuwać na poprzednie lub kolejne okresy (np jak mam widok na dzisiaj, to aby dało się przewijać na poprzednie dni)
4. Gdy oglądam wykresy i przełączam aplikację na inną, po czym wracam do Supli, to widok wraca mi na główną stronę (zamyka widok wykresu)
5. Porównania - np dzień dzisiejszy ze średnią z ostatnich 7 dni, albo dzień do dnia, miesiąc do miesiąca (dwa zestawy danych na jednym wykresie). Albo zużycie prądu na grzanie na tym samym wykresie z temperaturą itd.
Te aktualne porównania względem poprzedniego słupka dla mnie są bezużyteczne i ciężko mi się je czyta.

Jeśli coś z tego jest proste i ma sens, to byłbym wdzięczny za dodanie :)
mat.mac
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 28, 2020 11:28 am

wt sty 28, 2020 11:35 am

Zastanawiam się nad suplą do licznika energii elektrycznej wifi pokazującym aktualną moc i zliczający kWh. W domu mam 2 taryfy. I zastanawiam się czy aplikacja pozwoli na ustawienie przedziałów czasowych drogiej i taniej taryfy, aby zobaczyć zuzycie w określonym czasie dnia?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 11:43 am

Obecnie nie. W przyszłości tak.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 28, 2020 1:56 pm

To aby nie zakładać nowego wątku i ja się zapytam o ficzers. Mi brakuje na jednym ekranie aktualnego podglądu 3 faz jednocześnie.
Coś takiego jak na załączonym obrazku:
MEW-01-razem.jpg
MEW-01-razem.jpg (110.76 KiB) Przejrzano 181 razy
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 2:18 pm

To można wprowadzić ale tylko dla dużych ekranów.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt sty 28, 2020 2:27 pm

pzygmunt pisze:
wt sty 28, 2020 2:18 pm
To można wprowadzić ale tylko dla dużych ekranów.
To ja bym poprosił w wolnej chwili ;)
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
mat.mac
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 28, 2020 11:28 am

wt sty 28, 2020 2:44 pm

1. Czy przez MEW-01 mogę podłączyć 3 różne urządzenia, które N mają z rożnych różnicówek? Wtedy N do MEWa daję główny z szyny w rozdzielni?
2. Czy przez jeden przekażnik SC-16 100A mogę poprowadzić np. 2 przewody fazowe aby zliczać sumę poboru z 2 urządzeń?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 2:48 pm

Goral64 pisze:
wt sty 28, 2020 2:27 pm
pzygmunt pisze:
wt sty 28, 2020 2:18 pm
To można wprowadzić ale tylko dla dużych ekranów.
To ja bym poprosił w wolnej chwili ;)
Musisz inaczej sformułować swoje życzenie bo warunek "w wolnej chwili" może nigdy nie nastąpić ;)
Dodaj issue do https://github.com/SUPLA/supla-android
oraz https://github.com/SUPLA/supla-ios

z linkiem do tego wątku
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7695
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 28, 2020 2:51 pm

mat.mac pisze:
wt sty 28, 2020 2:44 pm
1. Czy przez MEW-01 mogę podłączyć 3 różne urządzenia, które N mają z rożnych różnicówek? Wtedy N do MEWa daję główny z szyny w rozdzielni?
2. Czy przez jeden przekażnik SC-16 100A mogę poprowadzić np. 2 przewody fazowe aby zliczać sumę poboru z 2 urządzeń?
1. Możesz pod warunkiem, że te N-y pochodzą ze wspólnego N-a
2. Przez przekładnik może przechodzić tylko jeden przewód. Połącz dwa przewody w jeden i dopiero ten jeden poprowadź przez przekładnik.
ODPOWIEDZ