termostat grzejnika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
unnamed93
Posty: 13
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pt sty 24, 2020 8:21 pm

hej mam pytanie do was bo tak siedząc naszło mnie żeby coś zrobić z moim grzejnikiem, a mianowicie jakiś termostat, podpiąć do niego coby działał na supli jakieś sterowanie.Nie wiem jak to urządzenie się nazywa ale służy do odkręcania grzejnika, poniżej dam fotki jakie mam.I czy da radę coś z tym zrobić żeby było odrobinę smart?Pomoże mi ktoś :D ?
Załączniki
2.jpg
2.jpg (182.9 KiB) Przejrzano 529 razy
1.jpg
1.jpg (159.15 KiB) Przejrzano 529 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 24, 2020 10:38 pm

:shock: ?? a czemu na dole ?? Regulacja powinna być na górze grzejnika . ten zawór to raczej do odcięcia odpływu aby było łatwiej demontować grzejnik w razie czego przy wymianie.

O coś takiego się można zamoncić zamiast głowicy regulacyjne j(koniecznie na napięcie bezpieczne 24V a nie na 230V ! ) plus termometr DS18 oraz skrypty kolegi @fracz :
Clip_3.jpg
Clip_3.jpg (16.67 KiB) Przejrzano 499 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1088
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 24, 2020 11:15 pm

A tak już wcześniej o tym myślałem aby zasuplować głowicę np Dan..os. Już dawno ją rozmontowałem - fotki. Co myślicie aby zamiast tej płytki wrzucić moteino. Można przecież zaprojektować taką samą ale z własną płytką moteino ( jak zrobił to @Robert Błaszczak - Super to wyszło Robercie !), tylko właśnie .... sterowanie .... i się zawalił cały plan bo czy da się wysłać z bramki do Mote aby wysterował ten silniczek gdybyśmy chcieli podnieść temperaturę (zmienić temperaturę i histerezę )?

Coś tu trzeba wymyśleć. Tym bardziej że nawet na naszym ALL są głowice po 49 zeta i ta cena myślę da się zaakceptować do "zepsucia" takiej głowicy i przeróbki na Suplę :) :mrgreen:
20200124_235028.jpg
20200124_235028.jpg (213.73 KiB) Przejrzano 489 razy
20200124_234653.jpg
20200124_234653.jpg (149.06 KiB) Przejrzano 489 razy
unnamed93
Posty: 13
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

sob sty 25, 2020 7:47 am

Taki w UK jest 😊
woytas1
Posty: 61
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

sob sty 25, 2020 8:09 am

unnamed93 pisze:
sob sty 25, 2020 7:47 am
Taki w UK jest 😊
Tak myślałem. Poznałem po wykładzinie :D . Niestety, żeby założyć jakąkolwiek głowicę, musisz wymienić zawory na termostatyczne.
tropo
Posty: 2
Rejestracja: śr sty 08, 2020 11:16 am

pn sty 27, 2020 4:52 pm

A czemu nie Zamel, skoro ma gotowe rozwiazanie do Supli?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 757
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 27, 2020 5:53 pm

Niestety, Zamel nie ma rozwiązania do Supli.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
nitzsche
Posty: 117
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

czw sty 30, 2020 8:27 pm

Myślicie że jest sens dawania głowicy 24v zamiast 230v dla ogrzewania podłogowego?
woytas1
Posty: 61
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

czw sty 30, 2020 9:49 pm

Na pewno bezpieczniej.
nitzsche
Posty: 117
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 10:15 am

czw sty 30, 2020 9:53 pm

Ale jest możliwość że prąd przejdzie przez 6cm betonu? Zastanawiam się nad tym że nawet jak by tam szedł miedziany przewód bez izolacji to by nikogo nie poradził prąd a co dopiero plastikowa rurka...
ODPOWIEDZ