Supla Pushover Mini Alarm

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Gucio2607.
Posty: 473
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob lut 15, 2020 12:02 pm

Mógłby ktoś sprawdzić czy czujnik łapie gdy schowamy go tak jak w linku poniżej?

https://forum.mysensors.org/topic/1073/ ... on-housing
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Grunger
Posty: 20
Rejestracja: pn lut 10, 2020 11:41 am

wt lut 18, 2020 8:38 am

Mam pytanie, chciałbym zrobić takie czujniki bez powiadomień czy mógłbyś udostępnić soft bądź kod?
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 41
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

wt lut 18, 2020 12:32 pm

Z MQ135 jest wyjście cyfrowe i niema problemu dodać do tego dzwonek
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

pt lip 17, 2020 7:54 pm

Czy takie podłączenie optoizolatora PC817 jest prawidłowe? Podłączyłem jak na poniższym schemacie i niestety nie działa, możecie mi podpowiedzieć co robię nie tak?
Załączniki
optoizolator.jpg
optoizolator.jpg (98.89 KiB) Przejrzano 169 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1235
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lip 17, 2020 8:09 pm

Podłącz woltomierz - do D6, + do 3V3 (bez Wemosa) i zbliżaj magnes do kontaktronu. W momencie zwarcia kontaktronu powinieneś mieć na woltomierzu ok. 3,3 V. Proponowałbym zmienić rezystor 4,7k na 10k.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

sob lip 18, 2020 8:47 am

Robert Błaszczak pisze:
pt lip 17, 2020 8:09 pm
Podłącz woltomierz - do D6, + do 3V3 (bez Wemosa) i zbliżaj magnes do kontaktronu. W momencie zwarcia kontaktronu powinieneś mieć na woltomierzu ok. 3,3 V. Proponowałbym zmienić rezystor 4,7k na 10k.
Czy dobrze rozumiem?
P. S. Czy te masy maja być połączone (we 2 z 3 na optoizolatorze?)
Załączniki
IMG_20200718_104449.jpg
IMG_20200718_104449.jpg (73.12 KiB) Przejrzano 133 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1235
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob lip 18, 2020 11:28 am

Dobrze rozumiesz. Masy nie muszą być połączone.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
adamwro25
Posty: 41
Rejestracja: ndz mar 04, 2018 1:25 pm

sob lip 18, 2020 1:40 pm

Dzięki Robert , działa ale z połączonymi masami (punkt 3 i 4 w optoizolatorze).

Update: działa bez spiętych mas, miałem uszkodzony transoptor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”