SUPLA Pushover client

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 5:35 pm

Jak masz wpisany warunek na otwarcie bramy ?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 830
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 20, 2020 5:40 pm

Beku pisze:
czw lut 20, 2020 5:35 pm
Jak masz wpisany warunek na otwarcie bramy ?

Kod: Zaznacz cały

trigger: 'onchange'
    condition: '%channel_1_386% == 1'
    message: 'Brama Otwarta'
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 5:41 pm

PuteR pisze:
czw lut 20, 2020 5:40 pm
Beku pisze:
czw lut 20, 2020 5:35 pm
Jak masz wpisany warunek na otwarcie bramy ?

Kod: Zaznacz cały

trigger: 'onchange'
    condition: '%channel_1_386% == 1'
    message: 'Brama Otwarta'
to możesz sprobować

Kod: Zaznacz cały

%channel_1_386% == 0
j
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 830
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 20, 2020 5:44 pm

Beku pisze:
czw lut 20, 2020 5:41 pm
PuteR pisze:
czw lut 20, 2020 5:40 pm
Beku pisze:
czw lut 20, 2020 5:35 pm
Jak masz wpisany warunek na otwarcie bramy ?

Kod: Zaznacz cały

trigger: 'onchange'
    condition: '%channel_1_386% == 1'
    message: 'Brama Otwarta'
to możesz sprobować

Kod: Zaznacz cały

%channel_1_386% == 0
j
Próbowałem i wygląda na to że nie ma znaczenia czy jest 0 czy 1 mimo innej wiadomości wysyła zawsze że Brama Otwarta.
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 5:50 pm

a masz podłączony tam w ogóle czujnik otwarcia ? no i po mieszaniu w pliku konfiguracyjnym uruchamiasz ponownie program?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 830
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 20, 2020 5:54 pm

Beku pisze:
czw lut 20, 2020 5:50 pm
a masz podłączony tam w ogóle czujnik otwarcia ? no i po mieszaniu w pliku konfiguracyjnym uruchamiasz ponownie program?
Mam podłączony kontrakton, w aplikacji widzę kiedy brama jest otwarta a kiedy zamknięta. Tak po każdej zmianie robię restart.
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 6:00 pm

zaraz to sprawdzę. ale możesz dla mnei zrobić jedną rzecz

w katalogu supla-pushover wpisz:

Kod: Zaznacz cały

rm supla-pushover
następnie wejdź do katalogu src/supla-console-client/debug i wpisz

Kod: Zaznacz cały

make all
jak program się skompiluje wyjdź do katalogu supla-pushover i wpisz

Kod: Zaznacz cały

ln -s src/supla-console-client/Debug/supla-pushover supla-pushover
uruchom supla-pushover

i zobacz co tam ciekawego się wypisuje jak otwierasz bramę.
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 6:39 pm

w międzyczasie to sobie sprawdziłem i działa tak jak powinno.

Kod: Zaznacz cały


 - trigger: 'onchange'
    condition: '%channel_1_386% == 0'
    message: 'brama otwarta'

  - trigger: 'onchange'
    condition: '%channel_1_386% == 1'
    message: 'brama zamknięta'


logika może być odwrócona (zamknięta/otwarta) ale powinno tak działać.

Pamiętaj że to 386 to powinno być id urządzenia brama, nie czujnika.

btw można jeszcze zrobić warunek sprawdzający co np. 30 minut czy brama jest zamknięta czy otwarta

Kod: Zaznacz cały


 - trigger: 'ontime'
    time: '0 */30 * * * *'
    condition: '%channel_1_618% == 0'
    reset: 'none'
    message: 'brama nadal otwarta'

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 830
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lut 20, 2020 7:32 pm

Ok, coś pozmieniałem (trafiła się jedna literówka) i pokazuje teraz dwa stany otwartą i zamkniętą problem w tym że odwrotnie. Gdy otwieram pokazuje że zamknięta a jak zamykam pokazuje że otwarta. Próbowałem ze zmianą wartość dla kanału 0/1 ale bez zmian. W cloud mam zaznaczoną odwróconą logikę.
Beku
Posty: 406
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

czw lut 20, 2020 7:40 pm

PuteR pisze:
czw lut 20, 2020 7:32 pm
Ok, coś pozmieniałem (trafiła się jedna literówka) i pokazuje teraz dwa stany otwartą i zamkniętą problem w tym że odwrotnie. Gdy otwieram pokazuje że zamknięta a jak zamykam pokazuje że otwarta. Próbowałem ze zmianą wartość dla kanału 0/1 ale bez zmian. W cloud mam zaznaczoną odwróconą logikę.
zmień komunikaty w warunkach :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”